16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCu ce probleme se confruntă mediul de afaceri în România: Sub 10...

Cu ce probleme se confruntă mediul de afaceri în România: Sub 10 la sută dintre noile SRL-uri se înregistrează online. În Craiova e cel mai greu să deschizi o afacere

Situaţia mediului de afaceri din România, conform Băncii Mondiale, este destul de bună, dar e loc de mai bine: foarte multe depind de autorităţile locale, mai conservatoare în Constanţa sau Craiova şi mai prietenoase în Braşov, Bucureşti sau Cluj.  

Banca Mondială a studiat oportunităţile de îmbunătăţire a situaţiei mediului de afaceri în Bulgaria, Ungaria şi România. Experţii consultaţi au comparat regulamentele pentru afaceri din 22 de oraşe din Bulgaria, Ungaria şi România, după cinci criterii: uşurinţa cu care se începe o afacere; obţinerea permiselor de construcţie; accesul la energia electrică; înregistrarea proprietăţilor şi reglementările pentru respectarea contractelor.

Studiul „Doing Business in the European Union 2017” recomandă României simplificarea înregistrării în scop de TVA, promovarea înregistrării online a afacerilor și eliminarea necesităţii vizitei la Registrul Comerţului pentru obținerea certificatului de înregistrare.

„Extindeți platforma online, pentru a include asigurările sociale și munca. Examinați dacă anumite cerințe (calitatea de membru la Camera de Comerț, depunerea capitalului minim simbolic la o bancă) pot fi eliminate pentru IMM”, recomandă Banca Mondială.

Plata defalcată a TVA, o nouă problemă

În România, începerea unei afaceri oriunde în țară necesită aceleași șase proceduri și taxe, reprezentând echivalentul a 1,5% din venitul pe cap de locuitor. Totuși, timpul necesar variază foarte mult în cele nouă orașe evaluate: 12 zile în București, Oradea, Ploiești și Timișoara, 16 în Constanţa şi, la polul celălalt, 25 în Craiova. În UE, doar Polonia și Malta impun antreprenorilor o așteptare mai lungă.

Cauza principală – timpul necesar pentru înregistrarea în scopuri de TVA. Recent, Guvernul Tudose a dat o ordonanţă, prin care se introduce obligația de plată defalcată a TVA. Este vorba despre aşa-zisa splitare a TVA. Opoziţia şi mediul de business au criticat măsura aceasta fiscală, avertizând că va duce la blocaj, firmele având probleme de cash-flow. Concret, firmele purtătoare de TVA sunt obligate să aibă conturi speciale, din care să plătească şi în care să încaseze TVA. Măsura ar trebui să intre în vigoare de la 1 octombrie a.c.

Înregistrarea online a afacerii

Banca Mondială arată că înregistrarea online a afacerii e disponibilă în România din anul 2012, dar antreprenorii nu economisesc astfel nici timp, nici bani. Aşa că sub 10% dintre noile SRL-uri folosesc platforma de înregistrare online.

Pentru a ușura înființarea firmelor, România ar putea urma exemplul maghiar, unificând înregistrarea în scopuri de TVA cu cea fiscală, la Registrul Comerțului. De asemenea, ar putea să introducă stimulente pentru încurajarea folosirii platformei online, precum taxele mai mici la înregistrarea online. Cum s-a făcut în Bulgaria, unde aproape trei sferturi dintre SRL-uri se înregistrează electronic.

Cele mai mari decalaje există în obţinerea autorizaţiilor de construcţie, în racordarea la reţeaua de energie electrică şi în soluţionarea litigiilor comerciale. De exemplu, o autorizaţie de construcţie se obţine în 156 de zile în Oradea, de două ori mai repede decât în Constan-ţa sau Timişoara, observă Mediafax.

Oradea are cel mai scump proces pe litigiu: la 7,6% din valoarea depozitului, unde costul acestuia este de patru ori mai mare decât la Cluj, Craiova sau la Iaşi. Racordarea la reţeaua de energie electrică durează mai puţin de 6 luni în Bucureşti, Craiova şi Iaşi şi aproape opt luni în Timişoara.

Soluţionarea litigiilor comerciale durează aproape 10 luni în Timişoara, cu trei luni mai puţin decât în Braşov şi Ploieşti. Probabil previzibil, având în vedere volumul de dosare din instan-ţe. Acelaşi proces durează 12 luni la -Bucureşti, unde există cel mai mare număr de dosare/judecător din ţară.

Puncte slabe – puncte tari

În toate statele studiate, afacerile se fac relativ uşor. Dacă pe o scală de la 1 la 190 Noua Zeelandă are punctaj maxim şi e pe primul loc în lume, România pierde 36 de puncte, Bulgaria 39, iar Ungaria 41. Cel mai mare atu al Ungariei şi României, din punctul de vedere al comerţului peste graniţe, e apartenenţa la UE, în timp ce Bulgaria pierde 21 de puncte.

La obţinerea de credite pentru afaceri, comparative cu Ungaria și Bulgaria, România stă cel mai bine, pierzând doar 7 puncte în raport cu aceeaşi Noua Zeelandă şi fiind peste nivelul mediu al UE. În pofida problemelor constatate, dintre cele trei state studiate tot România stă cel mai bine, pierzând 62 de puncte în raport cu Noua Zeelandă.

Birocraţia excesivă, cea mai deranjantă

“Ce te enervează este birocraţia excesivă. Îţi dau hârtiile înapoi pentru un cuvânt. Simţi lipsa de timp mai curând decât faptul că durează mult până iese firma. Îţi cer semnături de la vecini ca să faci o firmă cu sediul social în locuinţă. Îţi trebuie semnătură de la notar. Dacă e vară, nu lucrează decât doi sau trei în tot Bucureştiul”, spune consultantul fiscal Adrian Benţa.

Totuşi, “datele din acest studiu nu sunt chiar aşa de acurate. Este mai uşoară treaba în România. S-a mai îndulcit. Nu extraordinar, departe de mine să spun -aceasta, dacă scoţi un certificat, ceva, durează şi câteva luni”, a explicat pentru Rl Benţa.

Astfel, “dacă vrei să-ţi faci mâine o firmă, o faci în trei până la cinci zile”, spune expertul. Pentru firmele mici sunt unele probleme, dar la “cei care au depăşit plafonul maximal de la care o firmă este obligată să fie plătitoare de TVA nu mai este o problemă cu înregistrarea în scopuri de TVA. Problema e după aceea, dacă eşti pe risc fiscal mic, mediu sau mare”, spune Adrian Benţa.

“Eu am înfiinţat patru societăţi. Timpul de înfiinţare nu este aşa de mare, e mai scurt. La Bucureşti, pentru mine, la Registrul Comer-ţului, nu a durat mai mult de cinci zile. Eu mi-am pus însă avocatul, dar am prieteni care şi-au făcut firmă folosind formularul online”, subliniază Adrian Benţa.   

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă