Șeful delegației FMI în România, Reza Baqir, lansează un avertisment: Majorările salariale amenință creșterea economică. Percepția României în regiune este pozitivă din perspectiva luptei împotriva corupției

de Iulia Iancu , Roxana Petre , 17 martie 2017 - stire actualizata la ora 19:50, 17 martie 2017
Șeful delegației FMI în România, Reza Baqir, lansează un avertisment: Majorările salariale amenință creșterea economică. Percepția României în regiune este pozitivă din perspectiva luptei împotriva corupției

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional pentru România, Reza Baqir, avertizează că nu mai este loc de alte tăieri de taxe. Reducerile succesive de impozite, majorările salariale și investițiile reduse ale statului amenință creșterea economică și restrâng, totodată, creșterea potențială a economiei, potrivit Digi24. 

„Cu toate acestea, reducerile succesive de impozite şi taxe, majorările salariale ce depăşesc creşterile de productivitate şi investiţiile publice de calitate, de volum redus, încep să ameninţe aceste realizări şi restrâng creşterea potenţialului. După părerea noastră, acesta este cel mai important mesaj. Se impune reorientarea politicilor dinspre stimularea consumului către sprijinirea investiţiei pentru a avea o creştere sustenabilă care să permită includerea unui număr cât mai mare de români în clasa de mijloc, într-o manieră sustenabilă”, a spus Reza Baqir, şeful misiunii FMI în România.

Acestea sunt primele concluzii ale raportului FMI asupra economiei României prezentat la această oră la sediul BNR. Aceștia au transmis Guvernului că este necesară o mai bună absorbție a fondurilor europene.

Percepția României în regiune și pe plan internațional este pozitivă

Șeful misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru România, Reza Baqir, susține că percepția României în regiune și pe plan internațional este pozitivă, din punct de vedere al luptei împotriva corupției, informează Agerpres.

„În ultimul raport al echipei, am discutat despre importanța luptei împotriva corupției și a progreselor. Pentru FMI, această luptă împotriva corupției este foarte importantă. În domeniile cheie în care oferim asistență, cum ar fi adminstrația fiscală, îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice, de fiecare dată am spus că există o relație bilaterală", a spus Reza Baqir.

Potrivit acestuia, lupta împotriva corupției contribuie la transparentizarea și eficientizarea cheltuielilor, dar și la atragerea de investiții.

„Percepția României în regiune și pe plan internațional este una pozitivă. Noi vom continua să subliniem importanța acestui domeniu și obținerea de câștiguri pe frontul luptei anticorupției va ajuta România, nu neapărat ca atare, dar prin efectele pe care le are asupra economiei", a subliniat oficialul FMI.

România are nevoie să susțină în continuare lupta împotriva corupției

 

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni, cu o delegație a Fondului Monetar Internațional (FMI). În acest context, șeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, a accentuat necesitatea continuării luptei anticorupție, cât și a unor politici economice sănătoase, care să consolideze creşterea economică din ultimii ani.

Într-un comunicat de presă, Administrația Prezidențială precizează că întrevederea delegației FMI condusă de Reza Baqir, cu președintele Klaus Iohannis, „a avut ca scop prezentarea principalelor concluzii ale misiunii periodice de evaluare, în virtutea statutului României de ţară membră a Fondului Monetar Internaţional”.

Astfel, în cadrul discuțiilor s-au abordat teme precum evoluţiile economice recente ale României.

„Şeful misiunii FMI a subliniat necesitatea unor politici economice sănătoase, care să consolideze creşterea economică din ultimii ani a României, mai ales în contextul în care actualul cadru fiscal-bugetar prezintă o serie de riscuri şi vulnerabilităţi”. Totodată, a fost prezentată „nevoia de a regândi trendul politicilor economice din ultimii ani, de la politici şi măsuri axate pe stimularea puternică a consumului, către politici de susţinere a investiţiilor şi a structurii productive a economiei României”.

Astfel, reprezentanţii FMI „au arătat că România are nevoie de creşterea performanţelor în absorbţia fondurilor europene şi îmbunătăţirea semnificativă a colectării veniturilor de către ANAF, dar şi de asigurarea predictibilităţii şi susţinerea în continuare a luptei împotriva corupţiei”, mai informează Administrația Prezidențială.

 

Klaus Iohannis: FMI mi-a prezentat câteva îngrijorări bine motivate. Aceleași date au fost comunicate și premierului. Sper că se va ține cont de ele

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, că discuțiile purtate cu delegația FMI au fost într-o „tonalitate foarte sobră".

„Recunosc că discuțiile au fost într-o tonalitate foarte sobră și delegația FMI mi-a prezentat câteva îngrijorări bine motivate. Ei sunt la sfârșitul misiunii de evaluare și mi-au spus că aceleași lucruri le-au transmis și premierului și ministrului de Finanțe. Eu sper foarte mult că se va ține cont de aceste chestiunii", a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

 

 

 

Comentarii

 • gheorghe

  18 martie 2017 19:02

  Oferta noua in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte cunostinte minime de utilizare a calculatorului word, pdf, email, internet, seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii paraschiv_ghrghyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Neagu Mircea

  17 martie 2017 20:16

  Probabil , in Piata Comuna , Terenul de Sub Piata Comuna e Gratis ! , iar asa toti oamenii din provincie , vin cu marfuri , pe terenul din Piata Comuna , Preturile sunt mici la Orice , iar Producatorii de Marfuri din Provincie sunt Manageri pentru Marfurile lor , iar asa le convine sa produca cat mai multa Marfa si sa o depoziteze Marfa ,pe Terenul de Sub piata Comuna , si sa o si vanda la Oraseni , probabil , asa cum facea Constantin Brancusi in Tinerete , de venea in tinerete , cu Cobilita la Oras , si luindusi Lumea in Cap a Plecat pe Jos pana la Paris , ori de-o Castiga Premiul Nobel pentru Economie , pentru Pravalie fara usa fara geam , pentru Manager de Ziar , ori de-a fi Apreciat in Arta in Viitor ! Totul este , ca pe Terenul unde se Traieste ca Manager sa fie Gratis , ca poate Terenul e Gratis pentru toti Managerii cu Marfuri , iar asa se poate dezvolta Premiul Nobel pentru Economia ! Totul la baza este ca terenul sa fie gratis , ca sa vina cati mai multi producatori din provincie cu marfuri la Oras ! Iar asa poate este o noua Inventie de Premiul Nobel , in viitor ! Totul este ca terenul pe care sta producatorii cu marfuri sa fie gratis , altfel , producatorii sunt cam zgarciti , si cam au dreptate , pe efortul lor , de-o viata . Si stau cu marfurile lor , acasa la ei , si nu v-or sa vina cu marfa lor la oras , daca terenul , nu e gratis .

  raspunde comentariului
 • da da

  17 martie 2017 17:36

  Vax ! Important este sa scape de puscarie gasca de banditi PSD , ba chiar USL - avand in vedere ca toti tac malc .

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design