7.8 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSanatoriul si biserica din Salina Targu Ocna vor intra in circuitul turistic...

Sanatoriul si biserica din Salina Targu Ocna vor intra in circuitul turistic international

Cunoscutul sanatoriu balnear din incinta Salinei din Targu Ocna, deschis in urma cu 35 de ani, se va muta cu peste o suta de metri mai in adancul muntelui de sare. Conducerea Societatii Nationale a Sarii a alocat peste 10 miliarde de lei pentru amenajarea unei noi incinte destinate acestei “uzine de sanatate”, in care se trateaza “cu rezultate deosebite”, dupa cum afirma specialistii, afectiunile aparatului respirator.


Noua locatie a fost necesara atat pentru a da chiar o dimensiune turistica acestui loc, cunoscut pana acum doar ca binefacator pentru sanatate, cat si pentru a imbunatati conditiile de sedere si divertisment pentru pacientii veniti la tratament, a declarat, pentru Rompres, inginerul Petrisor Chelaru, directorul Salinei Targu Ocna.
Concret, investitia este realizata in vecinatatea unicei biserici ortodoxe din Europa construite in intregime in muntele din sare, utilizandu-se ca material pentru diversele obiecte de cult din incinta tot clorura de natriu.
Realizata de minerii din Targu Ocna in orele libere dupa mai bine de cinci ani de munca, ea gazduieste, incepand cu 1988, slujbe doar cu prilejul sarbatorilor de Craciun, Paste si in ziua de Sfanta Varvara, protectoarea ortacilor.
O data cu deschiderea noii locatii a Sanatoriului balnear, inedita biserica va fi deschisa zilnic publicului, urmand a fi introdusa in circuitul turistic curent.
Cele doua obiective se afla la o adancime de 240 de metri si la o distanta de trei kilometri de intrarea in “pantecul” muntelui, fapt ce creeaza un microclimat mai bun pentru efectuarea tratamentelor, oferind, in acelasi timp, un cadru mai spectaculos “aventurii” in interiorul muntelui.
Vechiul amplasament al sanatoriului, la doar 1,7 kilometri de exterior, nu permitea nici macar celor veniti la tratament sa ajunga si la lacasul de cult din incinta salinei. De asemenea, apropierea sa de locul unde se extrage si in prezent sarea face ca poluarea sa patrunda, cu toate masurile de protectie luate, chiar in zona de tratament.
Noua locatie, ce va avea o suprafata de 14.000 metri patrati, fata de 4.000 metri patrati cat are cea veche, va include dotari sportive (terenuri de volei, popice, minifotbal, baschet, tenis), locuri de joaca pentru copii, spatii medicale, un complex comercial, dotari sanitare, dar si un muzeu al sarii, unde vizitatorii vor putea urmari, prin intermediul unor obiecte, unelte si documente, istoria exploatarii sarii in zona Targu Ocna, atestata inca de pe la anul 1300.
Conducerea Salinei Targu Ocna are in vedere, pentru a eficientiza investitiile facute, introducerea celor doua locatii – sanatoriu si biserica – in circuitul turistic international.
“O cura de aer din salina, excelenta si pentru oamenii sanatosi, va fi dublata peste doua-trei luni si de o zona de mare atractie vizuala si de agrement”, afirma directorul Petrisor Chelaru, care sustine ca interesul pentru salina va spori si mai mult “o data cu introducerea in circuitul turistic si a celei mai vechi ocne din incinta muntelui, de unde sarea s-a extras mai bine de 500 de ani”.
“Este un loc captivant, ce trebuie neaparat pus in valoare”, sustin la unison si autoritatile locale din Targu Ocna, care cauta in prezent atat fonduri, cat mai ales proiectanti si designeri care sa valorifice atractiile ocnei, intre care ecoul de peste un minut ce poate fi auzit la orice sunet emis in incinta.
“Un solist de opera din Cluj-Napoca ne-a uimit atunci cand, in urma cu vreo 20 de ani, a cantat in acest hau de munte”, isi aminteste Aurel Bruma, fostul director al Salinei din Targu Ocna.
Mai sunt cautati, de asemenea, plasticieni care sa realizeze sculpturi in sare in incinta sanatoriului.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă