6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPublicarea acordului cu FMI a incins spiritele printre politicieni

Publicarea acordului cu FMI a incins spiritele printre politicieni

Acordul de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) a incins din nou spiritele in viata politica romaneasca. Liberalii au solicitat, luni, guvernantilor, sa publice acordul de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) astfel incat opinia publica sa stie conditiile pe care aceasta institutie le impune Romaniei in schimbul sumelor acordate.

"Avand in vedere (…) obligatia de a asigura transparenta deciziei publice si a modului de utilizare a banului public, solicitam imperativ Guvernului sa faca public de indata acordul de finantare cu FMI, astfel incat opinia publica sa poata sa stie ce i se impune si sa poata sa decida in consecinta daca aceste constrangeri sunt oportune si acceptabile. (…) Prin pastrarea secreta a acestui acord, guvernantii angajeaza contribuabilii romani la o grea povara, fara a informa pentru ce ii face responsabili pe toti cei care sunt implicati in semnarea acestui acord, fie ca e vorba de Guvern, de presedinte sau de alte autoritati ale statului", a afirmat deputatul Bogdan Olteanu, citat de Agerpres.

Pe de alta parte, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a atras atentia recent ca anumiti indicatorii de piata sensibili cuprinsi in acordul cu Fondul Monetar International nu vor fi publicati.
" In orice acord de finantare apare ceea ce se numeste market sensitiv indicators, si probabil ca lucram la … sunt cativa indicatori care in loc sa ajute ca pietele sa functioneze bine, le pot distorsiona. Au fost dintotdeauna, sunt in toate tarile, nu suntem intr-o situatie netipica, sau situatie particulara. Cand am sa merg la Bucuresti chiar am sa vad daca s-au intensificat ceea ce se numeste indicatorii de piata sensibili. Aceia intr-adevar nu vor fi publicati. Sunt 3-4-5 si probabil ca exact aceia va vor interesa", a spus Isarescu raspunzand la o intrebare referitoare la intarzierea publicarii acordului de catre FMI, citat de Mediafax.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă