8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăProfitul Raiffeisen Bank România stagnează la 81 de milioane de euro

Profitul Raiffeisen Bank România stagnează la 81 de milioane de euro

Profitul Raiffeisen Bank România stagnează la 81 de milioane de euro în primele nouă luni ale anului față de perioada similară din 2013, potrivit raportărilor făcute de Raiffeisen Bank International, care pune acest rezultat pe fondul anulării prin scăderea veniturilor din dobânzi a veniturilor mai mari din comisioane şi tranzacţionare.

Potrivit Mediafax, veniturile din dobânzi au coborât cu 3,6%, de la 212 milioane euro la 204 milioane euro, în timp ce încasările din comisioane au urcat cu 7,9%, de la 118 milioane euro la 127 milioane euro. Încasările rezultate din operaţiunile de tranzacţionare au crescut cu 35,5%, de la 11 milioane euro la 15 milioane euro, se arată în raportul financiar prezentat vineri de banca austriacă.

Venitul operaţional al Raiffeisen Bank International pe piaţa românească a crescut uşor în primele nouă luni, de la 343 milioane euro la 348 milioane euro.

Provizioanele pentru credite neperformante sau problematice au scăzut cu 18,9%, de la 75 milioane euro în primele nouă luni ale anului trecut la 61 milioane euro la finele lunii septembrie.

Raportul dintre costuri şi venituri s-a îmbunătăţit la 55,5%, de la 58,2% în perioada similară a anului trecut.
Cheltuielile administrative generale au scăzut cu 3,2%, de la 200 milioane euro la 193 milioane euro.

Activele totale raportate de banca austriacă pentru România au urcat cu 3,1%, de la 6,31 miliarde euro la 6,51 miliarde euro.

Soldul creditelor şi avansurilor către clienţi a avansat cu 1,1%, la 4,44 miliarde euro, în timp ce depozitele atrase de la clienţi au urcat cu 2,9%, la 4,26 miliarde euro. Astfel, raportul credite/depozite s-a îmbunătăţit de la 106,6% la 104%, mai scrie Mediafax.

La finele lunii septembrie, Raiffeisen Bank International avea 530 sucursale în România, în urcare de la 529 sucursale în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, numărul angajaţilor a scăzut cu 0,3%, de la 5.383 persoane la 5.368 persoane. Portofoliul clienţilor a crescut cu 1,9%, la peste 2,049 milioane persoane.
Grupul austriac este prezent în 16 ţări din Europa Centrală şi de Est, cu active totale de peste 131 miliarde euro.

La nivel de grup, Raiffeisen Bank International a raportat un profit net consolidat de 225 milioane euro, în scădere cu 45,2% raportat la primele nouă luni ale anului trecut, ca urmare a creşterii costului cu provizioanele pentru împrumuturi problematice, în special în Ucraina şi Rusia.

Cheltuielile cu provizioanele au avansat cu 35% la 1,083 miliarde euro, valoarea totală a portofoliului de împrumuturi neperformante urcând cu 546 milioane de la începutul anului, la peste 9,2 miliarde euro.

"Evoluţia s-a datorat creşterii portofoliului de credite neperformante pe segmentul corporate (+408 milioane euro faţă de perioada corespunzătoare din 2013), în Rusia (+168 milioane euro) şi Ucraina (+132 milioane euro), în timp ce împrumuturile neperformante din Ungaria au scăzut cu 120 milioane euro", potrivit raportului băncii.

Banca austriacă estimează că nivelul total al provizionelor pentru împrumuturi neperformante va creşte la circa 1,8 miliarde euro până la finele anului.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă