13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimaria Alba Iulia lanseaza cel mai mare imprumut obligatar

Primaria Alba Iulia lanseaza cel mai mare imprumut obligatar

Grupul BCR, prin intermediul BCR Securities in calitate de intermediar si Banca Comerciala Romana, in calitate de grup de vanzare, lanseaza, astazi, cea mai mare emisiune de obligatiuni municipale de pe piata romaneas-ca, emise de primaria Alba Iulia, in valoare de 245 miliarde lei.

Creditul obligatar reprezinta o premiera pentru Romania, in ceea ce priveste conditiile finantarii. Astfel, pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi mondial, o municipalitate obtine o finantare prin obligatiuni, cu o scadenta de 20 de ani. O alta particularitate a acestei emisiuni este faptul ca finantarile vor fi obtinute in trei transe. Valoarea primei serii de obligatiuni municipale Alba Iulia este de 8 mi-lioane RON (80 miliarde lei vechi), iar perioada de derulare a ofertei publice este 20 septembrie-26 septembrie 2005. Ulterior acestei emisiuni vor urma alte doua serii, in anul 2006, a caror valoare va merge pana la convergenta sumei de 245 miliarde lei. Valoarea nominala a unei obligatiuni este de 100 de lei noi (un milion lei vechi), iar pentru prima serie au fost emise 80.000 de obligatiuni. Rata dobanzii este variabila si este recalculata semestrial. Dobanda aferenta primului cupon este de 9,5% pe an. Dupa vanzarea pe piata primara, obligatiunile Alba Iulia vor fi cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

O referinta pentru piata de capital

“Prin aceasta emisiune de obligatiuni se demonstreaza ca piata de capital din Romania reprezinta o alternativa viabila de finantare fata de piata bancara. Mai mult, obligatiunile Alba Iulia creeaza un standard pentru piata de capital, intrucat pana in prezent nu au existat instrumente cu o astfel de maturitate. Se poate spune asadar ca aceasta emisiune realizeaza si un termen de referinta pentru piata de capital”, a declarat Danut Bunea, vicepresedinte executiv al BCR.
Consultantul financiar al primariei Alba Iulia a fost VMB Partners. Prin serviciile de consultanta, VMB Partners a asistat autoritatile locale romanesti in obtinerea a 20 de finantari, a caror valoare totala depaseste 65 milioane RON (650 miliarde lei).
Obligatiunile Alba Iulia pot fi achizitionate de la sediul din Bucuresti al BCR Securities, de la sucursalele judetene ale BCR din Alba Iulia, Cluj, Timis, Bihor, Bacau, Iasi, Constanta, Prahova, Dolj, de la sucursalele de sector ale bancii din Bucuresti.
Fondurile obtinute de primaria Alba Iulia ca urmare a emisiunii de obligatiuni vor fi utilizate pentru 13 proiecte de investitii, care vizeaza extinderea retelei de canalizare si apa, reabilitarea unor strazi, a unor institutii de invatamant, refunctionalizarea urbana a unor obiective, precum si realizarea unei piete agroalimentare.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...
Ultima oră
Pe aceeași temă