11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăOamenii de afaceri, pesimiști cu privire la evoluţia economiei. Investitorii şi-au schimbat...

Oamenii de afaceri, pesimiști cu privire la evoluţia economiei. Investitorii şi-au schimbat previziunile privind evoluţia leului

Economia României va continua să crească temperat în următoarele şase luni, conform barometrului semestrial KeysFin privind starea business-ului românesc.  

Consumul şi rezultatele pozitive din Agricultură vor asigura un avans de peste 4% al produsului intern brut, estimează afaceriştii chestionaţi, conform unui -studiu KeysFin. În schimb, investitorii sunt îngri-joraţi de evoluţia inflaţiei. Ei cred că preţurile vor creşte semnificativ, pe fondul -deciziilor administrative şi evoluţiei cursului valutar.

„Creşterea salariului minim, a veniturilor din sectorul bugetar, vor influenţa în sens pozitiv consumul, principalul motor al Economiei. Iar datele raportate de agricultura românească vor contribui la această tendinţă“, au declarat analiştii companiei de consultanță.

Barometrul KeysFin privind economia românească a fost realizat în perioada 15 – 20 iunie 2017, pe un eşantion reprezentativ de 150 de firme din diverse domenii de activitate, de la Comerţ, Servicii financiare, Agricultură, Energie, Confecţii, până la IT.

72% din managerii chestionaţi estimează o creştere a PIB de 4,2% – 4,7%. 16% văd o evoluţie de peste 5%, iar 8% consideră că PIB va creşte cu mai puţin de 4%. Tot 4% din cei chestionaţi au evitat să răspundă, pentru că în prezent ar fi prea multe necunoscute în descifrarea evoluţiei economiei în partea a doua a anului.

Creșterea economică a României a fost de 4,8% în 2016, iar PIB-ul estimat a ajuns la 759,228 miliarde de lei, conform Agerpres. PIB-ul era în creștere în T1 2017 cu 5,7%, pe seria brută, și cu 5,6%, pe seria ajustată sezonier, față de T1 2016.

64% din investitorii chestionaţi au indicat Comerţul (în special pe cel alimentar) ca sectorul care va performa cel mai mult. Într-adevăr, cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul era în creștere cu 8,2%, în primele 5 luni ale anului, informa Statistica.
23% din investitori îşi pun bazele în evoluţia pozitivă a Agriculturii, iar 10% în Construcţii imobiliare. Urmează Turismul (8%), Transporturile (7%) şi Serviciile, în principal cele către populaţie (4%).

Pericol de revenire la situaţia din 2008-2009

82% din manageri au indicat creşterea accentuată a preţurilor ca principala provocare la adresa economiei românești și a afacerilor lor, 57% dinamica pieţei valutare, 46% amplificarea crizei din piaţa muncii şi 34% evoluţia cadrului fiscal. 22% s-au referit la incertitudinile evoluţiei economice mondiale.

„Inflaţia este principala provocare pentru economia românească în perioada următoare, creşterile de salarii, aprecierea euro şi creşterile de tarife la gaze şi energie electrică fiind remarcate de cei mai mulţi investitori“, spun analiştii KeysFin. „Trebuie să fim atenţi, pentru a nu reveni la situaţia din 2008 – 2009“, avertizează Valeriu Irimescu, director general Depaco SRL (Wetterbest).

Pesimism în privinţa evoluţiei monedei naţionale

Barometrul KeysFin arată că investitorii şi-au schimbat previziunile de la debutul anului privind evoluţia leului. În luna decembrie a anului trecut, 76% din investitori estimau că moneda naţională va rămâne predictibilă în anul 2017 şi moneda euro va fi cotată la 4,45 lei – 4,55 lei. Provocările de pe scena politică le-au schimbat aşteptările. Acum, peste 69% din investitori văd leul peste 4,60 lei/euro.

A crescut dramatic şi numărul celor ce evită să se pronunţe: de la 2% la 23%. Aceasta înseamnă un mare grad de incertitudine. Mulţi investitori s-au declarat convinşi că BNR va reuşi să ţină moneda naţională în frâu, dacă politica fiscal-bugetară a Guvernului şi evoluţiile externe se vor situa în limitele aşteptate.

„Cele mai noi date arată că încasările statului încep să se tempereze. În aceste condiţii, presiunile de ordin fiscal vor fi în prim-plan în perioada următoare“, avertizează oamenii de afaceri citaţi de KeysFin, mizând pe necesitatea unor investiţii în Economie.
Vass Zoltan, director general Baurom Construct, atrage atenţia asupra lipsei „investiţiilor şi, mai ales, a investiţiilor strategice (autostrăzi, metrou, cale ferată etc.)“, dar şi asupra faptului că, în esenţă, „consumul se bazează pe un venit «acordat», care nu are la bază o creştere de realizări suplimentare“. Vass remarcă „un comportament de creditare riscant din partea băncilor, cu o probabilitate de restanţe acumulate“.   

Inflaţie şi volatilitatea cursului de schimb

Atenţia investitorilor, a managerilor, se mută pe două lucruri, atrage atenţia analistul economic Constantin Rudniţchi: inflaţie şi volatilitatea cursului de schimb. „E de înţeles, pentru că în ultima lună am avut probleme mari cu cursul de schimb, cu o volatilitate destul de mare, chiar dacă BNR spune că e într-o marjă. Sigur că e într-o marjă, dar nu e deloc plăcut să vezi că se duce ba în 4,60, ba se întoarce la 4,50“, a explicat RL Rudniţchi, amintind că mai există şi nişte predicţii ale băncilor, „că de fapt cursul ar trebui să fie 5 lei un euro. Toate aceste lucruri creează incertitudine“.

Avem deja datele, în ceea ce priveşte inflaţia: 0,9%, sub un punct procentual în luna mai, deci „avem deja o inflaţie care a trecut pe plus, după o bună perioadă în care a fost o inflaţie negativă“, spune analistul economic. Dar această valoare pare totuşi foarte redusă. „Cred că economia şi populaţia resimt altfel inflaţia. Dacă de la 0 s-a dus la aproape 1, atunci e aproape o dublare. O creştere a inflaţiei naşte un alt fel de comportament economic“, a declarat Constantin Rudniţchi pentru „România liberă“.

Industria performează

Dincolo de barometrul KeysFin, analistul economic Constantin Rudniţchi subliniază că „Industria performează. Avem o cifră de afaceri mare, de 18%, comenzi noi. Cu amendamentul că avem doar anumite industrii care fac performanţă şi care au comenzi, legate în special de zona externă, intra-UE“. Va fi probabil un final de an oarecum incert pentru destule companii, cu excepţia celor care au comenzi ferme din piaţa internă şi externă, arată expertul. „Aici intervine un alt factor impredictibil – ce se va întâmpla cu fiscalitatea. Avem tot felul de declaraţii care nu fac bine mediului de afaceri. Ba azi avem impozit pe cifra de afaceri, ba mâine nu mai avem. Ba schimbăm modul de colectare a TVA, ba contribuţiile sociale se unesc numai pentru angajat. Pentru firme, în acest moment, e practic imposibil să-şi facă bugetele pentru anul viitor, pentru că nu ştiu cum va arăta partea fiscală“, a declarat Constantin Rudniţchi.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă