15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNoile norme de creditare vor intra in vigoare la 26 septembrie

Noile norme de creditare vor intra in vigoare la 26 septembrie

Bancile vor acorda imprumuturi in valuta in limita a cel mult 300% din fondurile proprii sau capitalul initial detinute de fiecare institutie de credit, potrivit normelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care vor intra in vigoare la 26 septembrie.

Reglementarile, publicate vineri in Monitorul Oficial, prevad ca procentul sa fie respectat atat la nivel individual, cat si la nivel consolidat, corespunzator activitatii desfasurate pe teritoriul Romaniei. Institutiile de credit care la data intrarii in vigoare inregistreaza depasiri ale procentului prevazut se vor incadra in limita intr-o perioada ce va fi stabilita de BNR, avand in vedere scadentele stabilite in contractele de credit valabile la 26 septembrie. In termen de 30 de zile de la data aplicarii normelor, institutiile de credit vor transmite Directiei Supraveghere din BNR planul de actiuni, care urmeaza sa fie aprobat de banca centrala in vederea conformarii cu noile prevederi.
Norma stabileste ca limita nu include si expunerile din credite in valuta acordate acelor persoane juridice si fizice care sunt acoperite in mod natural la riscul valutar, adica obtin venituri in deviza in care se imprumuta. Institutiile de credit vor raporta, lunar, in termen de cel mult 17 zile calendaristice de la finele perioadei pentru care se face raportarea, nivelul expunerilor din credite in valuta acordate, cu defalcare pe persoane fizice si persoane juridice, care nu sunt acoperite in mod natural la riscul valutar, precum si nivelul expunerilor din credite in valuta acordate, cu defalcare pe persoane fizice si persoane juridice, care sunt acoperite in mod natural la riscul valutar.
Totodata, banca centrala a modificat regulamentul privind clasificarea creditelor, performanta financiara fiind impartita in cinci categorii, notate de la A la E, in sens descrescator. In cazul populatiei, persoanele care nu au venituri exprimate in moneda in care este denominat imprumutul nu pot fi incadrate in prima categorie.
Consiliul de Administratie al BNR a discutat, la sfarsitul lunii august, mai multe variante de limitare a creditului in valuta, printre care si plafonarea soldului finantarilor in devize straine la cel mult de doua ori si jumatate din fondurile proprii ale bancilor. Potrivit guvernatorului BNR, ridicarea plafonului la 300% permite inca dezvoltarea creditului in valuta, avand in vedere media din sistemul bancar, dar unele banci vor fi nevoite sa opreasca acest tip de finantari. El sustine ca mai mult de jumatate din banci vor putea continua, in diferite proportii, sa acorde imprumuturi in valuta.
Din datele financiare pentru primul semestru, dintre primele cinci banci in functie de soldul imprumuturilor neguvernamentale, doar o singura banca, BCR, mai poate acorda credite in valuta. La un nivel de 250%, chiar si BCR avea o marja foarte redusa de manevra. CEC va fi cea mai avantajata institutie de credit, intrucat pana acum statutul bancii nu-i permitea sa realizeze plasamente in valuta.

Cele mai citite

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....

Rolul ficatului în eliminarea toxinelor din organism

Una dintre principalele funcţii ale ficatului este detoxifierea. Acest organ esenţial al organismului este responsabil pentru metabolizarea şi eliminarea toxinelor, curăţarea sângelui prin filtrarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă