Ministrul Finanțelor a dat semnalul reducerilor. Guvernul Grindeanu este pregătit să taie din investiții. Ne vom îndatora pentru pensii și salarii | ANALIZĂ

de Teodora Cimpoi , 17 martie 2017 - stire actualizata la ora 18:01, 17 martie 2017
Ministrul Finanțelor a dat semnalul reducerilor. Guvernul Grindeanu este pregătit să taie din investiții. Ne vom îndatora pentru pensii și salarii | ANALIZĂ

Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a declarat că va tăia din cheltuieli, dacă va constata că se va depăși ținta de deficit bugetar. Cum de pensii, salarii și ajutoare sociale nu se va atinge, singurul capitol la care s-ar putea face economii sunt investițiile.

Deja semnalul a fost dat în luna ianuarie, când execuția bugetară a arătat o scădere a cheltuielilor de investiții până la 0,04% din PIB,  cea mai mică alocare realizată vreodată în luna ianuarie în ultimii 10 ani.

Cu toate că România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere economică din Europa, de 4,9%, în acelaşi timp anul acesta riscăm să avem cea mai mare creştere a deficitului public din Uniunea Europeană, consideră reprezentanții Comisiei Europene.

„Noi am primit asigurări de la Guvern că nu avem motive de îngrijorare, dar suntem ca părintele ăla care îşi face întotdeauna griji ca nu care cumva să se îmbolnăvească copilul“, a  declarat Angela Cristea, şefa Reprezentanţei CE în România. În replică, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a afirmat că „Guvernul şi-a anunțat intenţia de a rămane în ţinta de 3% deficit din PIB și este gata să intervină în reducerea cheltuielilor dacă va constata depăşirea ţintei de deficit“.

Ne îndatorăm pentru pensii și salarii

Potrivit ultimelor previziuni publicate de Executivul comunitar, în România deficitul public ar urma să ajungă la 3,6% din PIB în 2017, pentru ca în 2018 să urce la 3,9% din PIB, după toate majorările de pensii și salarii aprobate anul acesta. 

Cea mai mare problemă este însă că acest deficit, care înseamnă practic o datorie ce urmează a fi decontată în anii următori, nu este făcut prin creșterea cheltuielilor de investiții, cu efecte pozitive pe termen lung, ci pentru a acoperi cheltuieli sociale tot mai mari. 

„Bugetul pe 2017 adoptat de noul Guvern conţine mai multe reduceri de taxe (în special eliminarea contribuţiilor sociale pentru pensii mici) la care se adaugă majorarea cheltuielilor pentru pensii şi salarii în sectorul public. În consecinţă, deficitul guvernamental este preconizat să crească la 3,9% din PIB în 2018 din cauza efectelor majorării semnificative a pensiilor programată pentru luna iulie 2017“, a avertizat Comisia Europeană. 

De unde s-ar putea face economii

Potrivit unor specialiști consultați de RL, singurul capitol de la care s-ar putea tăia cheltuieli masiv sunt investițiile. 

„De la salarii și pensii e clar că nu se va tăia. La asistență socială s-ar putea, dacă fiecare primar și-ar revizui listele cu asistați, dar nici asta nu cred că se va întâmpla. Cheltuielile pentru bunuri și servicii (în general cheltuielile de funcționare a instituțiilor – n.red.) sunt la nivelul execuției de anul trecut, iar fără o reorganizare care durează ani, nici aici nu se pot face mari reduceri“, au spus sursele menționate. În aceste condiții, e clar că investițiile promise nu se vor realiza.

Un domeniu unde foarte probabil nu se vor realiza cheltuielile bugetate este Apărarea, care anul acesta a primit 2% din PIB, la presiunea partenerilor NATO. Foarte multe licitații sunt blocate sau anulate, iar pregătirea unora noi și adjudecarea unui câștigător poate dura mai mult de un an. În plus, și HG 906/2016 privind programul de înzestrare „Corvetă multifuncțională“, estimat la 1,6 miliarde de euro, urma să fie ieri abrogat. „Probabil că cele 7 miliarde de lei (banii de investiții – n.red.) pentru Armată nu vor fi cheltuite. Degeaba dai x% din PIB unui minister, dacă nu are ce face cu banii. Are nevoie de bani, dar are nevoie de proiecte“, au mai spus specialiștii contactați.

Bugetul de investiții pentru acest an a fost calculat la 39,4 miliarde lei (14,1% din total), în timp ce cheltuielile de personal sunt de 63,8 milirde lei (22,9% din total), cele cu asistența socială, de 88,5 miliarde lei (31,7% din total), iar cheltuielile cu bunurile și serviciile – 40,6 miliarde lei (14,6%), conform datelor Ministerului Finanțelor.  

Comentarii

 • gheorghe

  01 aprilie 2017 5:52

  Ne dezvoltam si te asteptam ! - iti place sa comunici-stii ca disciplina si determinarea sunt cheia succesului-ai incredere in potentialul tau-iti place sa iti fie apreciate meritele-vrei sa castigi pe masura eforturilor tale.Suna complicat dar nu este deloc ! Nu este necesara experienta. Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • foarte bine

  17 martie 2017 22:02

  va fi mai lejeritate in puscariile patriei.

  raspunde comentariului
 • Jhon

  17 martie 2017 19:14

  Neocomunistii astia au confirmat de fiecare dată. Sub masca unor măsuri sociale s-a ascuns lipsa puterii de înțelegere a consecintelor negative pe termen mediu si lung. Mai pe scurt lipsa previziunii! Sau poate nu! Poate că au previziune si asteaptă să deconteze cheltuielile guvernul următor

  raspunde comentariului
 • Administratorul

  17 martie 2017 18:03

  Dupa cu reese din acest articol, guvernul PSD va duce tara in spre o indatorare majora pe care cei care vin dupa noi vor suporta consecintele. Trompeta care in permanenta spune ca nu dorim o Europa cu doua vizeze, uita ca aceasta organizatie are si marsalier pe care cu onoare o folosim. Toti oamenii cu judecata constata ca UE este foarte eterogena si mare, care nu se poate armoniza in dezvoltarea ei uniforma. la fel este si tara noastra. Faptul ca vorbim aceasi limba nu inseamna ca avem aceliasi mentalitati, iar centralizarea excesiva si negatia ca intre zonele tarii exista diferente considerabile face ca aceast tara sa nu poata progresa in ritmul cerut. Poate ca autonomia tinuturilor istorice si chiar federalizare spre ce tinde si Europa poate sa rezolve unele probleme. Frica permanenta ca cineva poate sa fuga cu Transilvania trebuie depasita daca dorim sa mai facem parte din UE. nucleul dur sau dintr-o uniune cu o singura viteza. Daca dorim o singura viteza atunci trebuie sa schimbam motorul, cutia de viteza si rotile, ceace implica o actiune de anvergura.

  raspunde comentariului
 • Mihaela Ungureanu

  17 martie 2017 17:17

  Nu este nimic nou . Cine a avut minte sa gandeasca si n-a cascat gura mut de admiratie la propaganda PSD , stia ca se va ajunge aici . Sa vedem daca am avut dreptate si cu partea a doua Devalizarea Fondului Suveran de Dezvoltare si Investitii . Eu inca mai cred ca asta este tinta lor. Din cauza asta si-au luat si masuri ca cei care emit hotarari si legi sa nu poata fi trasi la raspundere . CCR prin crearea unui precedent , le-a dat binecuvantarea . Vor fura cu legea in mana .Va fi mai rau decat in perioada de dupa revolutie . Atunci cei care aveam rate la apartament ,aveam rate fixe care nu au crescut in ritmul inflatiei . Acum ,ar creste si ratele in ritmul inflatiei si ar fi dezastru . Fereasca Dumnezeu ! Nu crestrea salariilor si a pensiilor bugetarilor ,ma supara , faptul ca o fac fara cap . Mai intai trebuia crescuta baza de impozitare prin cresterea investitiilor , o parte din suma investita s-ar fi intors si ea la buget datorita impozitului pe profit al intreprinderilor angrenate in aceste investitii .aAsa ne carpim de la o zi la alta cu imprumutri , inventand noi taxe ,amanarea de la plata a unor firme private care vor rostogoli imposibilitatea de plata si in economia privata . Nici macar nu au incercat sa faca o eficientizare a sistemului bugetar . Avem domenii unde deficitul de personal este foarte mare dar functii de conducere sunt foarte multe ,toti pilosii vor sa fie sefi si doar fraierii lucreaza . Pardon , vorba Jannettei D'rac d'Roumanie " Tramvaieste "

  raspunde comentariului
 • Gust amar

  17 martie 2017 16:28

  Asteptam cu drag guvernul care o sa taie salariile umflate si pensiile speciale ale angajatilor de la stat. Abia atunci putem spune ca avem lideri care se gandesc la tara asta.

  raspunde comentariului
 • Ivanka

  17 martie 2017 14:40

  PSD, guvernul Grindeanu, continua sa fie saboteuri, delapidatori si corupti pina in maduva oaselor. Asa cum evidentiaza si multe din celelalte comentarii postate aici PSD condamna tara la pauperizare, si pe cei saraci ii face si mai saraci pe termen lung in ciuda sprijinului social pe termen scurt. Ii face si mai dependenti de pomenile publice ale PSD si mai vulnerabili la manevrele lor politice de partid si lupta pentru putere. Efectiv cumpara electoratul cel mai vulnerabil cu pomeni sociale in traditia PCR din care s-a nascut. Ca si PCR care cumparase tot poporul cu ajutorul substantial ideologic si de reprimare al prietenilor de la rasaritKremlin, PSD mai au putin si ne reduc pe toti la starea de intretinuti ca odinioara. Atunci isi vor atinge obiectivul de perpetuitate la putere. Sic!

  raspunde comentariului
 • Sorin

  17 martie 2017 14:36

  Ne vom indatora sa avem ce fura si de unde sa dam pomeni la fraieri ca sa ne voteze si la hoti.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  17 martie 2017 12:14

  Tanarul acesta, Grindeanu, a devenit deja foarte increzut si iresponsabil. A ajuns sa se uite frecvent in sus si pe pereti si nu isi mai incape in piele, in loc sa tina seama de nevoile reale si urgente ale tarii si sa nu mai puna la cale, din ordin, nemerniciile clocite in capul infractorului periculos Dragnea.

  raspunde comentariului
 • centrix

  17 martie 2017 12:08

  Desfiintarea contractului cu corvetele a fost planificata sa salveze deficitul, ca se putea trimite la parlament aprobarea cheltuielii fara sa fie anulat contractul. Minciuna la NATO cu 2 la suta ascunde frica de control european si acceptarea la schimb a apropierii de rusi, de dictatura si de salbaticie, ne civilizasem nitel dar populistilor nu le convine sa fie prea multi destepti in tara, ca la ei e lipsa si ar ajunge la munca de jos.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  17 martie 2017 11:54

  Este o crima ca Guvernul lui Dragnea sa taie investitiile sau sa dea pensii si salarii din bani imprumutati.

  raspunde comentariului
 • ndr

  17 martie 2017 11:12

  Apoi toti functionarii statului sa aiba acelasi salariu. Ca doar toti au o singura gura si un singur fund.

  raspunde comentariului
 • ndr

  17 martie 2017 11:10

  Se poate economisi muuuult la costurile de functionare ale cladirilor statului. Dar nu-i pasă nimanui. Ca de multe altele.

  raspunde comentariului
 • oansrt

  17 martie 2017 10:48

  Ministrul economiei anunta dezastru ,iar retardatul priveste in tavan sa masoare colturile incaperii......Astia sunt cei dela putere !!!!!!!

  raspunde comentariului
 • ca la nebuni

  17 martie 2017 10:12

  n-au terminat nici jumatate din cele incepute si vor sa faca altele....

  raspunde comentariului
 • Gerula

  17 martie 2017 9:04

  In primul si in primul rand se pot face economii de la institutia iliesciana Apele Romane, care betoneaza raurile absolut degeaba, doar ca firmele satelit, care cotizeaza unde trebuie, sa aiba pretext ca sa puna laba pe banii publici. Dar Grindeanu nu poate sa taie de acolo, pentru ca Iliescu a inventat aceasta institutie si ca un mijloc de a finanta partidul.

  raspunde comentariului
 • Opriti macelul!

  17 martie 2017 8:25

  Majoritatea investitiilor postdecembriste ale statului sunt ruine ce au devalizat banci, intreprinderi, economia nationala si tara in avantajul mogulilor miliardari gen Ghita , Bechtel, Adamescu, Microsoft, EADS etc, etc..

  raspunde comentariului
 • Costy Doctorul

  17 martie 2017 0:42

  Era de asteptat, asta e doar inceputul, probabil ca ne asteapta si o "micuta" inflatie. "Pomenile" demagogilor si populistilor de la PSD cred ca isi vor arata efectele negative mai devreme decat am fi putut spera. O tara unde investitiile se fac intr-un ritm foarte lent e sortita saraciei. Probabil ca tov. Dragnea, "mult iubitul" conducator doreste ca toata Romania sa ajunga la gradul de saracie a Teleormanului.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design