22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăLiviu Dragnea: PSD acceptă reducerea TVA la 18 la sută, dar abia...

Liviu Dragnea: PSD acceptă reducerea TVA la 18 la sută, dar abia în anul 2018

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că a vorbit la telefon cu premierul Dacian Cioloş pentru a-i cere să amâne mai multe măsuri de relaxare financiară care, potrivit actualului Cod Fiscal, ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

PSD intenţionează să reducă TVA de la 20% la 18%, dar din 2018, în timp ce eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei suplimentare pe carburanţi ar trebui realizată doar după ce guvernul se asigură că măsura se va reflecta în preţuri şi nu în majorarea profiturilor companiilor, susţine Dragnea.  

Discuţia dintre şeful PSD şi premier ar fi fost una constructivă, potrivit lui Dragnea. El a precizat că premierul este cel care l-a sunat, discuţia fiind convenită încă de luni.


Citește și: PSD refuză invitaţia preşedintelui de a participa, la consultări, la Cotroceni. Liviu Dragnea a anunțat și ce a discutat cu Dacian Cioloș la telefon

“Astăzi de dimineaţă am avut o discuţie foarte bună cu Primul Ministru asupra unor reglementări legislative care urmează să fie prorogate, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an precum şi despre nivelul salariului minim pentru anul viitor. Am fost de acord cu ceea ce mi-a propus şi susţin acest demers pe care-l consider responsabil”.


“Mie mi s-a părut o abordare responsabilă din partea primului ministru. Dincolo de supărarea firească, a arătat că este interesat ca România să nu intre într-un derapaj economic anul viitor”, a spus Dragnea, în faţa jurnaliştilor.

Dragnea a precizat că premierul i-a transmis câteva intenţii de a adopta acte normative care să proroge aplicarea unor legi care ar intra în vigoare de la 1 ianuarie. 

Concret, scăderea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2017 ar urma să fie anulată, însă şeful PSD promite o scădere şi mai mare, la 18%, de la 1 ianuarie 2018, argumentul său fiind că o reducere de doar un procent nu produce efecte pentru consumator.

Taxa pe construcţii speciale, numită şi taxa pe stâlp, urma să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu excepţia agriculturii. Taxa a fost introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta, de la 1 ianuarie 2014.

Iniţial, taxa a fost de 1,5% din valoarea contabilă a construcţiilor, fiind redusă apoi la 1% de la începutul lui 2015, nivel la care se află şi în prezent. Companiile din energie şi din agricultură sunt cele mai afectate de această taxă.

Acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, plătită în prezent de orice şofer din România, a fost introdusă tot de guvernul PSD condus de Victor Ponta, de la 1 aprilie 2014.

Codul Fiscal actual, aprobat în 2015, în perioada când guvernul era condus de Victor Ponta, prevedea eliminarea accizei suplimentare tot de la 1 ianuarie 2017. 

Acciza măreşte, în prezent, preţul la pompă al fiecărui litru de benzină şi motorină cu circa 38 de bani.


Citește și: Dragnea explică de ce nu merge la Cotroceni: Nu putem merge la consultările cu preşedintele Iohannis, pentru că vrem să respectăm Constituţia

“Nu putem merge la consultările cu preşedintele Iohannis, pentru că vrem să respectăm Constituţia. După ce este constituit Parlamentul se pot face consultări cu toată deschiderea. Acum invitaţia la consultări este fundamentată pe un articol eronat din Constituţia României”, a declarat Liviu Dragnea.


Dragnea a argumentat amânarea eliminării celor două taxe prin nevoia de a negocia cu companiile. 

“Trebuie să ne asigurăm că o reducere a accizei are ca efect o reducere a preţului la pompă pentru cetăţeni. (…) Vrem să ne asigurăm că o reducere a taxei se reflectă în preţurile respective, nu într-o creştere a profiturilor”, a spus Dragnea.

În privinţa salariului minim pe economie, şeful PSD a precizat că partidul pe care îl conduce îşi menţine promisiunea de a majora nivelul de la 1.250 de lei brut, în prezent, la 1.450 lei de la începutul anului viitor, adică cu 16%.

Măsura, susţinută de sindicate dar criticată de reprezentanţii patronatelor, urmează să fie aprobată, printr-o Hotărâre de Guvern, de către noul Executiv, a explicat marți Liviu Dragnea.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

”Dosarul Mineriada”: Klaus Iohannis cere urmărirea penală a lui Roman Petre și a lui Voiculescu Gelu-Voican

Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României pot fi...

Corina Crețu: “Simplificarea regulilor PAC reprezintă un pas înainte”

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politica regională, aduce în discuție necesitatea de a simplifica regulile Politicii Agricole Comune (PAC) a Uniunii...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...
Ultima oră
Pe aceeași temă