10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIsărescu: de ce nu ne ajută stimularea consumului

Isărescu: de ce nu ne ajută stimularea consumului

Peisajul zugrăvit ieri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu asupra economiei noastre este critic.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avut ieri o inter­venţie în care a vorbit despre prin­ci­palele probleme de care se lo­veşte economia noastră, fără a putea fi identificate în discursul său şi elemente despre optimism. Printre altele, şeful băncii centrale a vorbit de un moment-cheie pentru economia mondială. 

Investiţiile vor rămâne în continuare marea problemă a creşterii economice, în condiţiile scăderii apetitului străinilor, ale unei burse limitate şi aale unei structuri economice în care stimularea consumului duce doar la majorarea importurilor, a spus ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Investiţiile în continuare vor fi marea problemă a creşterii economice (…) Având în vedere volatilitatea pieţelor, o sursă relativ sigură de investiţii sunt fondurile europene. (…) O temă de dezbatere: mai putem spera la investiţii mari de capital? Vorbim de ordinul miliardelor. Nu vorbim de 10-20-40-100 de mili­oane. Bursa noastră este cum este. Având în vedere proximitatea geografică, nu cred că putem atrage investiţii de portofoliu importante. Nici în trecut n-am atras”, a afirmat Isărescu.

Anul trecut, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani. După patru luni, investiţiile străine au totali­zat 446 milioane euro, în scădere de la 490 milioane euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Stimularea consumului, doar un basm frumos

Cât priveşte referirile dese pe scena dezbaterilor publice la “sti­mularea consumului”, aceasta este doar o himeră deoarece România nu are capacităţile de producţie care să fie stimulate.

Încurajaţi pot fi, cel mult, importatorii.

„Stimularea consumului, asta ar fi soluţia, spune lumea. Aţi omorât consumul. Ca să sti­mulezi consumul înseamnă să ai capacităţi de producţie. (…) Aşa cum văd, structura economiei actuale duce inevitabil la importuri mai mari şi la deteriorarea deficitului de cont curent”, a adăugat Isărescu.

Nici devalorizarea leului nu ajută

Guvernatorul a demolat şi o altă teorie dragă multora, cea conform căreia prin deprecierea leului se poate readuce creşterea economică. „Dacă spui că depreciez cursul, îmi creşte competitivitatea şi duce la creşterea economică. Cursul poate fi o supapă doar pentru dezechilibre acumulate. Trebuie să ai capacităţi de producţie excedentare. Sau investiţii rapide, sau domenii, cum sunt cele din agricultură, unde 10% fac diferenţa, poţi să exporţi. Nu văd această situaţie în România”, a declarat Isărescu.

Dacă până acum exportatorii se bucurau de devalorizarea leului, s-a ajuns în situaţia în care sunt aproape la fel de nefericiţi ca şi importatorii.

Analistul Florin Câţu spune că mare parte din exportatori nu mai doresc deprecierea, întrucât un grad relativ înalt din mărfurile exportate înglobează importuri, astfel că o creştere a cursului se resimte în costuri. Isărescu este de acord că prin depreciere se oferă o şansă producătorilor autohtoni să recâştige piaţa internă prin „omorârea importurilor”, dar şi în acest caz este nevoie de investiţii şi creşterea capacită­ţilor de producţie.    

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...
Ultima oră
Pe aceeași temă