20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăInstitutiile pot achizitiona din nou mobilier si masini

Institutiile pot achizitiona din nou mobilier si masini


Guvernul a instituit, printr-o ordonanta, o serie de masuri financiare in domeniul bugetar si al contabilitatii publice. Astfel, autoritatile administratiei publice locale vor putea participa la reconstruirea caselor distruse de inundatiile din acest an, prin completarea surselor asigurate de la bugetul de stat cu cofinantari din veniturile constituite la Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

O alta masura cuprinsa in noul act normativ se refera la posibilitatea institutiilor publice de a achizitiona din nou mobilier si autoturisme pentru perioada ramasa pana la finele anului 2005. In acest sens, ordonanta a abrogat prevederile care interziceau institutiilor statului sa faca astfel de cumparaturi (cuprinse in actul normativ de rectificare a bugetului de stat pe anul in curs). Guvernul a sustinut ca este nevoie de echipamente noi, mai ales in cazul spatiilor universitare, caminelor si cantinelor studentesti sau al centrelor de hematologie transfuzionala.

Transferurile la Fondul “Proprietatea”, scutite de taxe

Ordonanta Executivului stipuleaza si faptul ca transferul actiunilor detinute de stat catre Fondul “Proprietatea” (constituit pentru acordarea de despagubiri fostilor proprietari de imobile carora nu le mai pot fi retrocedate proprietatile), precum si transferul actiunilor de la Fondul “Proprietatea” catre titularii titlurilor de despagubire sau catre dobanditorii acestora sunt scutite de la plata oricaror taxe, tarife sau comisioane.

Recuperari ale sumelor deturnate

Pentru a inlesni mecanismul de recuperare a sumelor cheltuite necuvenit sau pierdute, provenind din fonduri comunitare si din fonduri de cofinantare, agentiile de implementare, in cadrul programelor PHARE, ISPA si SAPARD, vor stabili sumele datorate de catre beneficiarii de fonduri europene si vor intocmi acte de control cu valoare de creanta, se arata in ordonanta Guvernului. Ministerul Finantelor Publice este institutia care va gestiona mecanismul de recuperare a fondurilor deturnate sau pierdute.

Aparate de marcat la casele de schimb

In fine, actul normativ extinde obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale asupra tuturor unitatilor care efectueaza operatiuni de schimb valutar (cu exceptia operatiunilor efectuate prin intermediul automatelor de schimb valutar). Prevederea este necesara deoarece Banca Nationala a Romaniei a largit sfera categoriilor de entitati care pot efectua operatiuni de schimb valutar, incluzand si alte persoane juridice care pot efectua astfel de operatiuni. Activitatile de asigurari si cele ale caselor de pensii raman scutite de obligativitatea utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale.

Cele mai citite

Preşedintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, încă 60 de zile de control judiciar

Procurorii anticorupţie au prelungit cu încă 60 de zile măsura preventivă a controlului judiciar faţă de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, au...

Curățenia de primăvară bate la ușă! Pregătește-te cu produse profesionale care să-ți facă munca mai ușoară!

Anotimpul renașterii, cel în care revine prospețimea și aduce cu sine prospețimea și căldura, primăvara este și momentul ideal pentru a face curățenie în...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...
Ultima oră
Pe aceeași temă