6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncasari de trei ori mai mari la punctele de control

Incasari de trei ori mai mari la punctele de control

Contractul incheiat de Administratia Portului Maritim Constanta (APMC) cu UTI Italy SRL (actualmente UTI International) din Italia, pentru realizarea si operarea unui sistem de securitate perimetral si servicii asociate, a adus o incasare de peste trei ori mai mare la punctele de control fata de anul trecut datorita pazei mult mai eficiente pe care a realizat-o firma de securitate angajata pentru acest serviciu.
UTI a castigat licitatia pentru realizarea intregului sistem, pentru care a concurat cu inca doua firme din Israel, oferta sa fiind considerata a fi cea mai avantajoasa din punct de vedere financiar, respectiv 59.007.120 euro, fata de cea de-a doua oferta de 129.537.840 euro. In plus, avand in vedere costurile importante ale acestei investitii (semnificativ mai mica decat a altor sisteme similare realizate in porturi de prestigiu din lume), pentru a nu greva situatia financiara a APMC, s-a impus prin documentatia licitatiei o solutie de finantare care a transferat practic acest efort de la beneficiar la furnizor. Astfel, mergand pe principiul “construiesti in 2 ani, platesti in 20”, UTI va investi suma aferenta realizarii sistemului respectiv pe parcursul celor doi-trei ani de executie, iar APMC va plati o rata lunara pe parcursul celor 20 de ani.
Ratingul unui port depinde si de conditiile de securitate pe care le ofera si de aceea oportunitatea unui sistem de securitate pentru o autoritate portuara nu poate fi pusa in discutie, existand directive europe-ne si reglementari in acest sens, in plus fata de masurile obligatorii impuse tuturor operatorilor portuari. Nu trebuie scapat din vedere si faptul ca Portul Constanta este declarat zona libera si astfel perimetrul acesteia face parte din frontiera Romaniei. Astfel, lipsa masurilor de securitate la nivelul perimetrului portului implica asumarea unei responsabilitati majore in neaplicarea reglementarilor europene si internationale din domeniul maritim si al frontierei de stat.
Dupa intrarea in vigoare a contractului, costurile sunt semnificativ mai mici decat inainte, iar veniturile APMC au crescut si mai mult, deoarece autoritatea inregistreaza fonduri suplimentare si din inchirierea de spatii si dotari catre UTI pentru prestarea activitatii de comunicatii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă