14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExperții avertizează Ministerul Finanțelor: Deficitul bugetar va exploda!

Experții avertizează Ministerul Finanțelor: Deficitul bugetar va exploda!

Ultimele date şi semnale oficiale privind situaţia deficitului bugetar sunt contradictorii. Ele portretizează o administraţie guvernamentală preocupată de găsirea soluţiilor pentru închiderea bugetului pe un deficit de cel mult 3% din PIB.

Dar acest lucru pare o misiune destul de dificilă.

La începutul ultimei decade a lunii iulie, Ministerul Finanţelor sus­ţinea că România se va încadra în ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB, în acest an. Era o replică la informaţiile furnizate de Eurostat. Acesta anunţa că România are defi­citul bugetar pe primul trimes­tru mai mare de 3% din PIB.

Reprezentanții Ministerului Finanţelor au precizat că ţinta de deficit pentru finalul anului 2017 „este în program“. „Valoarea comunicată de Eurostat – 3,2% din PIB – este calculată pe baza soldului ESA, ajustat sezonier, reflectând componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare din 2016, şi raportată la PIB din trimestrul I, în care PIB înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală din cele patru trimestre ale anului“, se arăta într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Standardul ESA al Eurostat include garanţiile de stat, care se adaugă la deficit. Astfel, deficitul calculat de Eurostat e ceva mai mare decât cel calculat de FMI, ca şi de autorităţile române, „pe cash“.

Finanţele: „Anul trecut a fost mai rău“

În anul 2016, PIB-ul în T1 a fost de 146,4 miliarde de lei, în timp ce valoarea cea mai ridicată a PIB trimestrial s-a înregistrat în trimestrul al IV‑lea: 228,9 miliarde de lei. MFP mai susţinea, în comunicatul amintit, că, „în datele publicate de Eurostat, se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul II 2016, în timp ce valoarea înregistrată în trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB“. Adică, anul trecut era mai rău în trimestrul întâi şi, până la urmă, la finalul anului, s-a înregistrat 2,9% deficit. România înregistrează cea mai mare creştere a deficitului bugetar din PIB în primul trimestru din anul 2017, comparativ cu trimestrul trecut, de 1,3%, calculat după standardele europene ESA – potrivit unui raport Eurostat.

Mişa se contrazice de la o zi la alta

Patru zile mai târziu, Ministerul Finanţelor a revenit cu un alt comunicat, care intră în coliziune cu precedentul. Astfel, deficitul bugetar ar fi, de data aceasta pe primul semestru din 2017, de 6,3 miliarde de lei, cu peste 60% mai mare decât anul trecut.

Execuția bugetului general consolidat s-a încheiat, pe primul semestru al acestui an, cu un deficit dramatic mai mare, față de cel de 3,9 miliarde de lei, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2016, conform unui comunicat al Finanţelor. Aşadar, în al doilea trimestru cheltuielile bugetului general consolidat au crescut în termeni nominali cu 10%, față de prima jumătate a anului trecut. Una dintre cele mai mari creșteri – 19,5% – a fost înregistrată la cheltuielile de personal. Cauza – majorările salariale din a doua parte a anului 2016.

În luna iunie, Ioana Petrescu, fost ministru la Finanţe în Cabinetul Ponta, afirma că „situaţia e tragică“. „După cinci luni, deficitul este de aproape trei ori mai mare decât în aceeași perioadă a anului trecut, cheltuielile sunt cu 9,4% mai mari din cauza cheltuielilor cu personalul, iar veniturile, deși mai mari decât cele de anul trecut, sunt mult sub cele prognozate în bugetul pe 2017“, spunea fostul demnitar.

Sursă de bani: emisiunile de obligaţiuni

Ministerul Finanţelor a plasat recent obligaţiuni de stat în valoare de 200 de milioane de lei (adică de 43,8 milioane de euro), scadente pe 26 iulie 2027, conform ziarului Bursa. Finanţele plasaseră la începutul lunii august titluri de 500 de milioane lei (adică de 109,6 milioane de euro) scadente pe 26 octombrie 2020, la un randament mediu de 1,88% pe an, printr-o emisiune nouă de obligaţiuni, conform News.ro.

Pentru primele cinci luni ale anului, Ministerul Finanţelor programase împrumuturi lunare între 3,4 miliarde de lei şi 3,9 miliarde de lei, plus licitaţiile suplimentare. În iunie, valoarea programată a urcat la 5,3 miliarde de lei, în timp ce pentru iulie a programat emisiuni de 5,1 miliarde de lei, dar a luat efectiv din piaţă o sumă puţin mai mare, de 5,2 miliarde de lei. Aceşti bani necesari finanţării activităţii Guvernului vor fi plătiţi în anii următori, indirect, de români. În total, afirmă unele surse publice, numai în primele trei luni ale anului România s-ar fi împrumutat din diferite surse cu 4,8 miliarde de euro.    

Ionuţ Dumitru: Guvernul trebuie să oprească populismul

Ce trebuie să facă în continuare Guvernul ca să se încadreze în deficitul bugetar de 3% din PIB, cerut de Tratatul de guvernanţă fiscală? Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal (CF), crede că „trebuie să ia măsuri urgente, pentru că altfel deficitul, anul acesta, se duce mult peste 3%“. Concret? „În primul şi primul rând, trebuie să oprească populismul. Cred că trebuie să dăm un mesaj de realism. Nu mai putem acomoda în buget cheltuieli suplimentare – acesta e primul mesaj şi cel mai important, din punctul meu de vedere“, spune Dumitru. În al doilea rând, explică expertul, „trebuie făcut ceva urgent cu partea de colectare, unde lucrurile nu merg deloc bine. Avem 5,1 miliarde de lei venituri necolectate faţă de programul de guvernare, pe primul semestru. În continuare lucrurile nu merg deloc bine, în principal la TVA, accize, impozit pe profit, unde avem o performanţă foarte slabă“.

În ultima decadă a lunii ianuarie, Ionuţ Dumitru a declarat RL că, „estimarea noastră (n.n.: a Consiliului Fiscal), în acest moment, pe scenariul de bază pentru anul 2017, este că, dacă nu se mai ia nici o măsură pe venituri sau pe cheltuieli bugetare, în afară de cele luate deja, deficitul bugetar ajunge undeva între 4% şi 4,5%“.  Dar unde este acum, în august, prognoza CF pentru deficitul bugetar, la orizontul finalului de an? „Nu s-a schimbat faţă de ianuarie 2017. Aş spune că riscurile sunt chiar mai mari acum. Dacă nu se fac corecţii rapide, riscăm să depăşim cu mult 3%, poate chiar spre 4%“, a spus „României libere“ expertul.  

Trebuie făcut ceva urgent cu partea de colectare, unde lucrurile nu merg deloc bine. Avem 5,1 miliarde de lei venituri necolectate faţă de programul de guvernare, pe primul semestru. În conti­nuare, lucrurile nu merg deloc bine.“

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal

Peste 4% este deficitul bugetar calculat încă din ianuarie de Consiliul Fiscal, pe anul 2017,  pe scenariul de bază.

Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă