15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGuvern: BNR va interveni în stabilizarea băncilor cu probleme, prin Fondul de...

Guvern: BNR va interveni în stabilizarea băncilor cu probleme, prin Fondul de garantare a depozitelor

BNR va interveni în stabilizarea băncilor aflate în dificultate prin participarea Fondului de garantare a depozitelor, în calitate de administrator sau acţionar al băncii, la majorarea capitalului social, Ministerul Finanţelor urmând să împrumute Fondul dacă banii sunt insuficienţi, anunţă Guvernul, potrivit Mediafax.

Prevederea a fost introdusă de Guvern printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică OU 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului, ca urmare a ultimelor negocieri cu Fondul Monetar Internaţional.

“În condiţiile implementării aranjamentului de tip stand-by între România şi Fondul Monetar Internaţional şi în contextul menţinerii unei situaţii economice internaţionale tensionate, care determină creşterea riscului la adresa stabilităţii financiare, devine necesară optimizarea utilizării resurselor Fondului. Una dintre măsurile de stabilizare ce poate fi adoptată de BNR constă în implicarea Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar, în calitate de administrator-delegat şi, după caz, de acţionar al instituţiei de credit aflate în dificultate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu.

El a arătat că, în calitate de acţionar, Fondul de garantare trebuie să participe la capitalul instituţiei de credit “supusă măsurii de stabilizare”, într-o proporţie care să-i asigure exercitarea controlului asupra respectivei instituţii. În situaţia în care resursele Fondului de garantare sunt insuficiente, necesarul va fi acoperit prin împrumuturi acordate de Ministerul Finanţelor.

“Ordonanţa vizează introducerea obligaţiei în sarcina administratorului-delegat de a convoca AGA, pentru a decide reducerea capitalului social prin acoperirea pierderilor anterior majorării capitalului social, prin emisiunea de noi acţiuni ce urmează aă fi subscrise de Fond”, a spus Zaharescu.

Întrebat de jurnalişti dacă, prin această ordonanţă, statul va finanţa indirect “salvarea” băncilor, Ministerul Finanţelor urmând să împrumute Fondul de garantare pentru ca acesta să aibă bani suficienţi pentru a majora capitalul social al unor bănci aflate în dificultate, purtătorul de cuvânt al Guvernului a răspuns afirmativ.

Cele mai citite

Ludovic Orban, atac dur: “România nu poate fi lăsată pe mâna lui Ciolacu, Ciucă, Iohannis”

La congresul formațiunii Forța Dreptei, președintele Ludovic Orban a subliniat că adevărații liberali se află în acest partid și a exprimat convingerea că România...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Congres Forța Dreptei: Ludovic Orban este ales președinte

Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, preşedintele Forţa Dreptei, la primul Congres al formaţiunii, potrivit agerpres.ro. Orban a obţinut 1.203 voturi favorabile, conform unui comunicat...
Ultima oră
Pe aceeași temă