15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGrupul EFG Eurobank a înregistrat în primul trimestru pierderi de 10,3 milioane...

Grupul EFG Eurobank a înregistrat în primul trimestru pierderi de 10,3 milioane euro în România

EFG Eurobank, proprietarul Bancpost şi al altor companii din România, a înregistrat în primul trimestru pierderi de 10,3 milioane euro în România, cu mult peste cele de 1,1 milioane euro din intervalul similar al anului trecut, dar în scădere de la 16,9 milioane euro în trimestrul patru, scrie Mediafax.

Valoarea activelor din România a scăzut cu 7% comparativ cu sfârşitul anului trecut, de la 4,54 miliarde de euro la 4,2 miliarde de euro, potrivit datelor publicate joi de grupul financiar elen.

Soldul împrumuturilor s-a redus cu 3%, de la 3,2 miliarde de euro în decembrie la 3,1 miliarde de euro.

Portofoliul depozitelor a scăzut cu 0,6% comparativ cu sfârşitul anului trecut, la 1,8 miliarde de euro.

Marja netă din dobânzi a scăzut la 3,41% în primele trei luni, de la 3,88% în ultimul trimestru al anului trecut.

La sfârşitul lunii martie, banca avea în România 264 de sucursale, cu una mai puţin comparativ cu decembrie 2011.

Grupul EFG Eurobank a înregistrat în primul trimestru pierderi de 236 milioane de euro, din care 159 de milioane de euro legate de reevaluarea în scădere a deţinerilor de obligaţiuni suverane elene. Banca a primit 4 miliarde de euro de la Fondul Elen de Stabilitate Financiară, astfel că rata de adecvare a capitalului a ajuns la 9%.

Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro către cele mai mari patru bănci greceşti instituţiile de credit redobândind astfel accesul la operaţiunile de refinanţare ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Astfel, National Bank of Greece, care deţine în România Banca Românească, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a încasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, a obţinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

Cele patru mari bănci elene au înregistrat pierderi totale de aproape 28 miliarde euro în urma restructurării datoriei de stat a Greciei, contabilizate la nivelul anului trecut. Pierderile au epuizat aproape în totalitate rezervele de capital ale instituţiilor.

Băncile elene controlează aproximativ 13% din activele sistemului bancar din România. Pe piaţa românească sunt prezente, pe lângă cele mai mari patru instituţii de credit din Grecia, şi subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlată de grupul francez Credit Agricole) şi ATEBank.

Cele mai citite

Vizită importantă la București. Comisarul european pentru parteneriate internaționale vine în România

Vizita comisarului european pentru parteneriate internaționale, Jutta Urpilainen, la București în perioada 24-25 aprilie, marchează un moment important în dialogul dintre Uniunea Europeană și...

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă