21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăGaze de şist şi la Băile Felix?

Gaze de şist şi la Băile Felix?

Guvernul a aprobat mai multe acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrele Băile Felix, Biled şi Periam, încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi compania East West Petroleum Corp.

 

Acordurile au fost aprobate printr-un set de hotărâri de guvern, iar anexele nu sunt publicate, fiind clasificate, informează Mediafax.

Acordurile au intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial a hotărârilor de guvern.

Agenţia Naţională a Resurselor Minerale susţine însă că acordul semnat cu compania East West Petroleum se referă doar la gaze naturale şi ţiţei. “Resurse neconvenţionale, precum gazul de şist, nu fac obiectul acestui acord. Lucrările de explorare se vor realiza prin metodele tradiţionale resurselor convenţionale”, precizează ANRM.

Precizările vin după ce atât presa centrală, cât şi cea locală din Oradea şi Timişoara au scris, marţi, că acordurile ar permite exploatarea eventualelor zăcăminte de gaze de şist de la Băile Felix, după ce pe plan local au avut deja loc o serie de manifestări antiexploatare a gazelor de şist. Trebuie precizat că actuala lege a gazelor nu face distincţie între gazele extrase prin tehnologia clasică şi cele obţinute prin fracturare hidraulică. În funcţie de datele preliminare deţinute, companiile ce deţin licenţe pot decide efectuarea unor foraje destinate depistării gazelor de şist, cu acordul ANRM.

Primarii nu ştiu nimic despre acorduri

Primarul comunei Biled, Cristian Felician David, şi viceprimarul comunei Periam, Ioan Mircea Avram, au declarat, marţi, că nu au fost informaţi de nimeni despre acordurile petroliere semnate între ANRM şi East West Petroleum şi că nu ştiu nimic despre vreo exploatare în comunele lor.

Edilul din Biled a spus că în comună există deja sonde care extrag, “de foarte mulţi ani”, gaze naturale şi ţiţei, dar că nimeni nu a venit la sediul Primăriei pentru a anunţa noi extracţii.

“Pe noi nu ne-a anunţat nimeni nimic. Nu ştim despre ce acorduri este vorba. Deocamdată nu am văzut să se facă nici măcar prospecţiuni în comună. Noi avem sonde, dar deocamdată se extrag gaze naturale şi ţiţei, dar asta se întâmplă de foarte mulţi ani. Oricum, din câte ştiu eu, în zona spre frontieră, în majoritatea localităţilor e zonă petrolieră şi se extrage”, a declarat primarul Cristian Felician David. Viceprimarul din Periam a amintit că în urmă cu aproximativ şase luni a existat, în Consiliul Local, un proiect de hotărâre pentru extragerea gazelor de şist, dar acest proiect a fost respins.

“Nu au luat legătura cu noi nici cei de la Petroleum, nici alţii. Nu ştim nimic despre vreo exploatare. Ştiu doar că acum aproximativ jumătate de an am avut un proiect de hotărâre în Consiliul Local, pentru extragerea gazelor de şist şi nu a fost aprobat. De atunci nu s-a mai discutat despre vreo extragere în Periam”, a declarat viceprimarul Ioan Mircea Avram.   

Cele mai citite

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

AUR l-a reclamat pe Cîrstoiu la Direcția Antifraudă Fiscală

Președintele filialei AUR București, Mihai Enache, anunță că l-a reclamat la Direcția Generală Antifraudă Fiscală pe medicul Cătălin Cîrstoiu, candidat la Primăria Capitalei. "Mihai Enache,...
Ultima oră
Pe aceeași temă