23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFurtunile ar putea scumpi polițele de asigurare obligatorie a locuinţelor

Furtunile ar putea scumpi polițele de asigurare obligatorie a locuinţelor

Guvernul Tudose pregătește o măsură referitoare la asigurările obligatorii pentru locuinţe, informează vineri Digi 24.

În asigurările obligatorii ar urma să fie introduse și clauze de despăgubire în caz de incendiu şi furtună. Drept consecință, polițele s-ar putea scumpi, în condiţiile în care oricum românii nu prea îşi asigură locuinţele.

Până acum doar cutremurul, inundaţia şi alunecarea de teren erau asigurate obligatoriu.

Dincolo de riscul în sine, mai e o problemă şi de frecvenţă. Cutremurul sau inundaţia dezastruoasă apar rar, pe când incendii sau furtuni care să producă pagube pot fi evenimente cu probabilitatea mai mare. Prin urmare riscul asigurat va fi de câteva ori mai mare şi în consecinţă costul creşte.

O mare necunoscută va fi însă plafonul de despăgubiri. În sistemul actual despăgubirea maximă este de 20.000 de euro pentru o locuinţă din betron sau cărămidă şi de 10.000 de euro pentru una făcută din chirpici.

Teoretic dacă poliţa creşte atunci şi valoarea despăgubirilor ar trebui să urce.

O scumpire prea mare a poliţei va descuraja şi mai mult încheierea unei asigurări.

La finalul lunii iulie erau valide 1,67 milioane de asigurări de locuinţe obligatorii.  Asta în în condiţiile în care există circa 8 milioane de locuinţe.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...
Ultima oră
Pe aceeași temă