11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFonduri UE de 76 mil. euro pentru modernizarea transportului de energie

Fonduri UE de 76 mil. euro pentru modernizarea transportului de energie

Companiile din domeniul energetic vor putea accesa, in perioada 2007-2013, fonduri de 86 milioane euro de la Uniunea Europeana si de la bugetul de stat, pentru finantarea proiectelor de modernizare si extindere a retelelor de transport si distributie a gazelor, petrolului si energiei electrice.

Cea mai mare parte a fondurilor, respectiv 89%, va proveni de la UE prin programul operational sectorial, axa a patra, iar 11% de la bugetul de stat.

Autoritatea de management pentru acest proiect este Ministerul Economiei si Finantelor (MEF).

Valoarea estimata a cofinantarii din bugetul fondurilor structurale pentru fiecare proiect nu va depasi nivelul de 10 milioane de euro, a declarat, luni, Adrian Marin, consilier la Organismul Intermediar pentru Energie din cadrul MEF, citat de Mediafax.

Pentru proiectele energetice, cuprinse in axa patru din cadrul programului, fondurile se ridica la circa 720 milioane euro.

Marin a adaugat ca, pentru 2007, fondurile se ridica la 2 milioane de euro, sume suficiente insa doar pentru finantarea unor studii de prefezabilitate si fezabilitate. El a precizat ca aportul companiilor energetice se va ridica la 60%, pe langa nivelul total de 720 milioane de euro, rezultand un nivel de 1,4 miliarde de euro, pentru toata perioada 2007-2013.

Printre criteriile de acordare a finantarii se afla gradul de uzura a retelelor, nivelul reducerii pierderilor tehnologice si a consumului de energie, in urma realizarii proiectului.

Potrivit reprezentantului MEF, o parte dintre proiecte vor intra sub incidenta legislatiei privind ajutorul de stat.

Cristina Darmina Iamandi
Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă