10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăFGA, falanga ASF, pierde total controlul falimentului Astra Asigurări. Indiferență sau incompetență...

FGA, falanga ASF, pierde total controlul falimentului Astra Asigurări. Indiferență sau incompetență pe salarii de lux?

După ce a fost mai mult forțată să includă în procedurile de faliment și Fondul de Garantare a Asiguraților, cel mai mare creditor, KPMG mai primește un cadou de la instanțele din România și rămâne singura parte autorizată să participe în procesele de daună rezultate din portofoliul companiei Astra Asigurări. 

KPMG, lichidatorul care a fost și ultim administrator al fostului lider al pieței de asigurări, Astra Asigurări, va decide și soarta a mii de asigurați sau păgubiți rezultați din falimentul companiei, unii dintre ei cu cazuri dramatice, în care oameni au murit sau au rămas mutilați pe viață din accidente.

O decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) a dat lichidatorului Astra Asigurări, ca și actualilor și poate viitorilor lichidatori ai companiilor de asigurare, puteri noi.

Practic, în cazul celei care a fost cea mai mare companie de asigurări din România, KPMG va avea puterea să decidă viitorul unor șoferi asigurați la Astra Asigurări și, mai grav, al victimelor ori rudelor victimelor din accidente rutiere provocate de șoferi asigurați la această societate falimentată intenționat.

ICCJ, admițând un recurs în interesul legii, a decis că Fondul de Garantare a Asigu­raților (FGA) nu are calitatea de parte responsabilă civilmente în procesele penale pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule asigurate la asigurătorul în faliment. În concluzie, în cazul falimentelor Astra ori Carpatica Asig, singurii care vor mai fi prezenți în instanță, alături de victime, sunt lichidatorii.

În cazul Astra, asta înseamnă același KPMG că­ruia i s-au mai conferit puteri și prin alte decizii ale instanțelor din România.

La mâna unor interese private

După falimentul Astra Asigurări, în discuție au rămas mii de dosare de daună, unele având în spate cazuri dramatice, cu victime ale căror familii încearcă să își caute dreptatea în instanță și să primească compensațiile ce li se cuvin, ori cu accidentați grav a căror viață depinde de tratamente costisitoare ce ar trebui achitate de societatea de asigurare.

Asupra sorții lor, o companie privată cu un trecut controversat, KPMG, va avea singurul cuvânt de spus, cât timp FGA, instituție a statului român al cărei singur rol este tocmai să despăgubească persoanele prejudiciate, și-a pierdut calitatea de parte responsabilă.

În schimb, KPMG, ca lichidator, are un singur interes, anume acela de a conserva cât mai mult din activele și lichiditățile Astra Asigurări pentru a îndestula creditorii și a-și plăti propriile onorarii.    

O companie privată cu un trecut controversat, KPMG, va avea singurul cuvânt de spus în cazul victimelor unor accidente rutiere comise de șoferi asigurați la fosta companie Astra. FGA, instituție a statului român al cărei singur rol este tocmai să despăgubească persoanele prejudiciate, și-a pierdut calitatea de parte responsabilă.

17 milioane de lei a cheltuit anul trecut FGA doar pe salariile angajaților. Suma este echivalentă unei medii de aproape 12.000 de lei per angajat și a crescut de aproape șase ori față de 2015.

FGA nu reușește să se impună

În ciuda eșecurilor și bâlbâielilor în serie, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pare să fie din ce în ce mai apreciat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), din moment ce fondurile care îi sunt alocate cresc de la an la an.

FGA, instituția căreia fostul președinte al ASF Mișu Negrițoiu i-a conferit puteri uriașe, a cheltuit în 2016 aproape 17 milioane de lei doar pe salariile angajaților. Suma este echivalentă unei medii de aproape 12.000 de lei per angajat și a crescut de aproape șase ori față de 2015, după cum se poate vedea chiar în raportul instituției.

Aproape 120 de oameni care ocupă astăzi fostul sediu al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor încasează salarii cu mult peste media pe economie pentru a desfășura o activitate mediocră în cel mai bun caz.

Astfel se poate descrie în câteva cuvinte activitatea Fondului de Garantare a Asiguraților, instituție schimbată din temelii de către Mișu Negrițoiu cu unicul scop de a atenua efectele dezastruoase pe care falimentul forțat al liderului pieței, compania Astra Asigurări, le-ar fi putut avea asupra milioanelor de clienți și de păgubiți.

Între timp, o dată cu falimentul Carpatica Asig, FGA a devenit un gigant care decide soarta a mai bine de jumătate dintre șoferii români care au suferit daune în perioada 2014-2016.   

Speranța Munteanu, partener KPMG

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă