7.4 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum trebuie să citim rectificarea bugetară: Guvernul PSD taie investițiile ca să...

Cum trebuie să citim rectificarea bugetară: Guvernul PSD taie investițiile ca să plătească salarii și pensii

Proiectul rectificării bugetare oglindește ceea ce ziarul „România liberă“ a arătat de la începutul anului: bugetul stă pe un butoi de pulbere sub povara salariilor și a pensiilor, iar guvernarea PSD-ALDE sacrifică tot ce poate la schimb.

Într-o țară cu un deficit major de autostrăzi, care blochează  dezvoltarea sănătoasă a economiei, cele mai mari sume au fost tăiate de la Ministerul Transporturilor, respectiv 6,25 miliarde de lei, și de la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, 1,94 miliarde de lei de lei. La fonduri europene e dezastru: proiectele cu finanțare din fonduri externe nerambursabile post aderare 2014-2020 se diminuează cu 3,48 miliarde lei.

În schimb, o foarte mare parte din banii obținuți în plus se duc pentru plata salariilor și pensiilor, mai ales a celor speciale.

Cheltuielile de personal de la bugetul de stat cresc cu 2,28 miliarde lei, iar cheltuielile cu asistența socială cresc cu 2,5 miliarde lei, în principal, pentru plata drepturilor de asistență socială (pensii și ajutoare).  Peste 1,3 miliarde de lei se duc doar pentru plata pensiilor speciale la Ministerul Apărării, cel al Internelor și SRI. În schimb, o sumă similară este tăiată Ministerului Apărării de la rubrica „cheltuieli de capital“, adică investiții.

8,2% din PIB pentru salarii

Per total, plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este în anul 2017 de 8,2%, în timp ce plafonul nominal este de 69 miliarde de lei. Enorm, fiindcă înseamnă aproape o treime din cât reprezintă veniturile fiscale (din taxe și impozite) în PIB, circa 25%.

Un indiciu că situația a scăpat de sub control a fost informația de săptămâna trecută că nu mai sunt bani pentru plata salariilor militarilor, chiar dacă a fost negată de Ministerul Finanțelor. Ministerul Apărării nu ar fi fost însă singura instituție aflată în această situație, conform informațiilor vehiculate informal.

Prioritățile PSD în cuvinte-cheie

Nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară, postat pe site-ul Ministerului Finanțelor vineri noaptea, cuprinde de 48 de ori cuvântul „salarii“ sau derivate ale acestuia și de cinci ori cuvântul „pensii“. În același document de 24 de pagini, referințe la „investiții“ apar doar de nouă ori, la o căutare a noastră. De altfel, execuția bugetară din acest an arată cea mai mică sumă alocată investițiilor în ultimii zece ani, în ciuda promisiunilor megalomanice din programul de guvernare. Iar lucrurile nu se opresc: și de la capitolul „cheltuieli de capital“ se vor tăia aproape 1,6 miliarde lei.

În plus, filozofia guvernării este redată în următorul pasaj din nota de fundamentare a rectificării: „Prin proiectul de ordonanță de urgență se asigură sumele necesare plății salariilor majorate conform actelor normative aprobate în anul 2017, precum și fondurile necesare extinderii acordării bursei studenților pe toată durata anului universitar având ca efect creșterea veniturilor disponibile ale persoanelor beneficiare, ceea ce poate determina o creștere a consumului și, implicit, o majorare a veniturilor bugetare“. Pe de altă parte, în ciuda creșterii explozive a consumului, încasările din taxa pe valoarea adăugată s-au diminuat cu 4,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, iar față de program s-au realizat în proporție de 94%, se arată în documentul menționat.    

Nou atac la rezervele companiilor din energie

Pe lângă reducerea banilor alocați infrastructurii și cheltuielilor de capital, Guvernul nu lasă nici companiile de stat să facă investiții, atacându-le rezervele constituite în acest scop, din care vrea să „stoarcă“ dividende suplimentare, după ce deja le-a luat peste 90% din profiturile realizate anul trecut, însumând câteva miliarde de lei.

Vorbim în principal de companiile din energie, care sunt cele mai profitabile societăți ale statului. Doar patru dintre ele –

Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica și Romgaz – au rezerve de peste 2 miliarde de euro, bani care sunt destinați proiectelor mari de investiții pe care le au aceste societăți. Potrivit unei informări trimise investitorilor pe BVB, Romgaz a anunțat vineri că Ministerul Energiei, acționarul majoritar, i-a solicitat să convoace „de îndată“ Adunarea Generală a Acționarilor, pentru a se aproba acordarea de dividende suplimentare în valoare totală de 750 milioane lei, din rezervele și profitul reportat al companiei. Asta după ce Guvernul a modificat anul acesta legislația, prin OUG 29, pentru a putea lua de la companiile de stat și banii din rezerve, și profiturile reportate. Potrivit informațiilor publicate de RL în luna aprilie, Romgaz avea atunci rezerve de circa 3 miliarde de lei.

În total, Guvernul speră să mai „smulgă“ încă două miliarde de lei în plus de la companiile de stat. „Veniturile nefiscale se majorează cu 2.038,7 milioane lei, din care 2.000 milioane lei venituri estimate suplimentar din dividende, ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 29/2017“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de rectificare bugetară.  De altfel, fostul șef al Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook, vineri, că „de la înălțimea funcției sale, ministrul Mișa (Ionuț Mișa – n.red.), personal, a sunat în disperare de cauză la șefii companiilor naționale pentru «a face rost» de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidități anemice rămase la dispoziția acestora, după ce anterior li se «confiscaseră» deja rezevele. După ce au pus în pericol dezvoltarea țării prin strangularea investițiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica…“.

El mai susține că „există o presiune fantastică asupra deficitului bugetar generată de inconștienta creștere a cheltu­ielilor cu salariile și pensiile, precum și nerealizării veniturilor programate. Din dorința de a da o aparență pozitivă rectificării, vor umfla artificial veniturile programate pentru cele patru luni rămase până la sfârșitul anului“.    

Cele mai citite

Rezultate fotbal: România a pierdut cu 2-3 în fața Columbiei. La EURO 2024 va înfrunta Ucraina

Naţionala de fotbal a României a fost învinsă de reprezentativa Columbiei cu scorul de 3-2 (2-0), loc marţi seara, pe Stadionul Civitas Metropolitano din...

Mai mulți palestinieni au murit în încercarea de a ajunge la ajutoarele parașutate

Ajutoarele aruncate din avion au căzut în apă. Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, susţine că 18 palestinieni au murit...

Premiul GDS a fost acordat Comunității Declic

Premiul Grupului pentru Dialog Social(GDS) pe anul 2023 a fost decernat marţi Comunităţii Declic, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la sediul GDS,...
Ultima oră
Pe aceeași temă