11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExportatorii au punctat bine in primele sase luni

Exportatorii au punctat bine in primele sase luni

In ciuda lamentarilor, pana la un punct justificate, ale reprezentantilor organizatiilor de profil, care au reclamat efectele catastrofale ale aprecierii monedei nationale, exportatorii romani au reusit ca in primele sase luni ale acestui an sa depaseasca cu 16,6% valoarea totala a marfurilor livrate peste hotare in perioada similara a lui 2004.
In valori absolute, potrivit datelor prezentate ieri de ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, exporturile romanesti in primul semestru s-au ridicat la 10.530,4 milioane de euro, comparativ cu numai 9.032,2 milioane in primele sase luni ale anului trecut. De notat ca aceasta valoare a exporturilor, corespunzatoare unei jumatati de an, este superioara marfurilor livrate la extern de companiile autohtone in intregul an 1999 (sub 8 miliarde de euro). Importurile au crescut insa si ele, chiar mai mult decat exporturile, mai exact cu 22,9%. In preturi FOB, importurile pe primele sase luni ale acestui an s-au ridicat la valoarea de 13.604,8 milioane de euro.

Ingrasaminte mai multe la extern

Interesanta este si structura exporturilor pe sectiuni de grupe de marfuri. Pe primul loc in topul cresterilor valorice comparativ cu perioada similara a anului precedent se afla cerealele (+282,9%), urmate de componente si parti de aeronave (+193,4%), de diverse preparate alimentare (+191,8%) si de ceasornicarie (+119%), situatie paradoxala, avand in vedere ca singura fabrica romaneasca de ceasuri, cea de la Arad, s-a reprofilat de ani de zile.
Ceea ce insa pune serioase semne de intrebare asupra sinceritatii unor patroni de intreprinderi autohtone este prezenta in acest top, pe pozitia imediat urmatoare, a sectorului de ingrasaminte, cu o crestere a exporturilor de 68,6% comparativ cu perioada similara din 2004. Aceasta in conditiile in care patronii turci de la Azomures, de exemplu, au amenintat de doua ori in acest an ca vor inchide combinatul de la Targu Mures, din cauza ca nu mai pot fi competitivi la export, in urma majorarilor de tarife la gazul metan. Si, cu toate acestea, exporturile romanesti de ingrasaminte inregistreaza o crestere considerabila.
Totusi, ingrasamintele se afla pe primul loc in clasamentul marfurilor importate, cu o crestere valorica de 178%, ceea ce nu poate demonstra decat ca pe piata romaneasca s-a inregistrat o cerere mai mare. In acest clasament al cresterii importurilor, locurile urmatoare sunt ocupate de carne si organe comestibile (+115,3%), autovehicule (+50,4%) si combustibili (+47%).

Lohnul, surclasat de echipamente electrice

Valoric, exporturile romanesti au fost dominate de masini, aparate, vehicule, instalatii si echipamente electrice (2,6 miliarde de euro), categorie care, dupa cum a remarcat Winkler, a devansat pentru prima oara livrarile de export de produse realizate in lohn in domeniul textilelor.
Uniunea Europeana se mentine ca principalul partener comercial al Romaniei, cu o pondere de 68,87% din exporturi si de 63,01% la importuri. Pe tari, principalul partener romanesc la export a fost Italia, urmata de Germania, situatie care se mentine si in ceea ce priveste importurile.

Consilierii comerciali, instruiti anual la Bucuresti

In ceea ce priveste activitatea consilierilor comerciali ai Romaniei in strainatate, ministrul a anuntat unele schimbari de abordare. O noutate o constituie faptul ca toti acesti consilieri vor fi chemati anual la Bucuresti, unde vor participa la o conferinta de instruire.
De asemenea, s-a sistat practica prelungirii cu cate sase luni a mandatelor de patru ani ale consilierilor, posturile urmand sa fie scoase de fiecare data la concurs.
In alta ordine de idei, Iuliu Winkler a anuntat ca pe data de 6 septembrie va fi lansata strategia nationala pentru export, document despre care nu a dat nici un fel de amanunte, cu exceptia faptului ca spera sa fie adoptat de Guvern in cursul lunii octombrie.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă