10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăExecuția bugetară, tot mai alarmantă. La opt luni, avem deficit bugetar mai...

Execuția bugetară, tot mai alarmantă. La opt luni, avem deficit bugetar mai mult decât dublu, 14 miliarde de lei s-au dus în plus doar la pensii și salarii

Execuția bugetului general consolidat pe primele opt luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,5 miliarde lei, respectiv 0,78% din PIB, raportat la deficitul de 3,1 miliarde lei, respectiv 0,41% din PIB, consemnat în perioada similară din 2016, potrivit datelor pubicate aseară de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,4 miliarde lei, reprezentând 19,2% din PIB, au fost cu 8,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Potrivit MFP, s-au înregistrat creșteri față de anul trecut la încasările din contribuțiile sociale (+16,6%), din impozitul pe salarii și venit (+10,4%), din venituri nefiscale (+14,0%) și din venituri din capital (+13,4%).

În schimb, încasările din impozite și taxe pe proprietate au scăzut cu 6,4% față de perioada similară din 2016, scăderea fiind determinată, în principal, de eliminarea de la 1 ianuarie 2017 a impozitului pe construcții speciale.

În ceea ce privește veniturile din TVA, acestea au înregistrat o scădere cu 1,7% față de primele opt luni ale anului 2016. Și încasările din accize au fost cu 5,2% mai mici comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăților efectuate sunt în sumă de 7 miliarde lei, precizează MFP. 

În ceea ce privește cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 166,9 miliarde lei, acestea au crescut în termeni nominali cu 11,0% comparativ cu cele înregistrate în primele opt luni ale anului trecut.

Cheltuielile de personal au urcat cu 21,4% față de perioada similară a anului trecut, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a lui 2016, de creșterile salariale acordate în 2017.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 4,1% față de aceeași perioadă a anului precedent, creștere mai mare înregistrându-se la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, de 6,5%.

Cheltuielile cu asistența socială au crescut raportat la anul precedent cu 11,3%, iar cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și pe cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 10,5 miliarde lei, respectiv 1,3% din PIB. Din acestea, cheltuielile de capital, adică banii alocați de la buget pentru investiții, au fost în sumă de 6,3 miliarde lei, cu 18,7% mai mici față de perioada similar a anului trecut.

Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă