Eurostat: România, Irlanda și Slovacia sunt țările din UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației

de Mihai Diac , 17 mai 2017 - stire actualizata la ora 14:28, 17 mai 2017
Foto: Arhivă

România, Irlanda și Slovacia au înregistrat, în luna aprilie 2017, cele mai scăzute rate anuale ale inflației din UE, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat), preluate de Agerpres.

Rata anuală a inflației a urcat în aprilie la 1,9 la sută în zona euro și la 2 la sută în Uniunea Europeană, de la 1,5% și, respectiv, 1,6% în martie.

Inflația în zona euro se apropie de obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene, care vrea să mențină creșterea prețurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai mari rate anuale ale inflației din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (3,6%), Lituania (3,5%) și Letonia (3,3%), iar cele mai scăzute în România (0,6%), Irlanda (0,7%) și Slovacia (0,8%). Comparativ cu martie 2017, inflația anuală a scăzut în șase state, a crescut în 19 țări (inclusiv România) și a rămas stabilă în trei state.

În cazul zonei euro, în aprilie cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor l-au avut combustibilii pentru transport (0,39 puncte procentuale), combustibilii pentru încălzire (0,11 puncte procentuale) și pachetele de vacanță (0,12 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact asupra inflației a venit din partea sectorului telecomunicațiilor (minus 0,11 puncte procentuale) și articole de îmbrăcăminte (minus 0,08 puncte procentuale).

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design