De ce are PSD nevoie de banii din pensiile private | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

de Teodora Cimpoi , 30 august 2017 - stire actualizata la ora 19:55, 30 august 2017

Deși vorbește de un „randament“ mai mare al pensiilor administrate de stat față de cele private, premierul Tudose nu spune nimic despre faptul că sistemul public e în colaps, generând un deficit bugetar de 3% din PIB.

Numărul tot mai mic de salariați raportat la cel al pensionarilor, introducerea pensiilor speciale, dar și reducerea CAS au creat un dezechilibru major în sistemul public de pensii.

Din 2008, sistemul a intrat pe deficit, iar an de an, diferența între ce reușește să colecteze statul din contribuțiile sociale și ceea ce are de plătit este tot mai mare, astfel încât, în 2016, s-a ajuns ca o treime din pensiile aflate în plată să fie acoperite cu bani împrumutați. Diferența a fost, potrivit calculelor realizate de Consiliul Fiscal, de 18,9 miliarde de lei. Adică la venituri din contribuții de 38 miliarde lei, statul a cheltuit 57 de miliarde.

Datele primite de la Ministerul Muncii, la solicitarea RL, arată cifre mai mici. Ele nu acoperă însă pensiile speciale. Potrivit instituției, bugetul pe 2017 este construit pe venituri ale sistemului public de pensii de 42,59 miliarde lei și pe cheltuieli de 56,67 miliarde lei. Rezultă un deficit de 14,07 miliarde lei la bugetul de asigurări sociale de stat, care se subvenționează cu suma respectivă din bugetul de stat. Cu alte cuvinte, această sumă se taie de la alte capitole, de regulă de la investiții în infrastructură. Comparativ, afirmă reprezentanții Ministerului Muncii, în 2016 bugetul a fost alcătuit din venituri ale sistemului public de pensii de 36,42 miliarde lei și cheltuieli de 52,14 miliarde lei, rezultând un deficit de 15,72 miliarde lei. Aceste valori nu includ pensiile speciale, pentru care nici statul nu mai știe exact cât cheltuiește, ele fiind plătite și de la bugetele instituțiilor angajatoare. Estimativ, anul trecut pensiile speciale ne-au costat aproape 6 miliarde de lei.

„Deficitul bugetului de pensii, de circa 3% din PIB, este egal cu deficitul bugetar maxim la care s-a obligat statul român. Și asta presupune o creștere continuă a datoriei publice. Noi trebuie să ne împrumutăm strict ca să acoperim pensiile”, ne-a declarat Bogdan Glăvan, profesor de economie.

Variante pe nervii noștri

Potrivit legislației în vigoare, din salariul brut al unui angajat, o cotă de 10,5% se reține pentru pensia viitoare. Din această cotă, Casa Națională de Pensii direcționează 5,1% către fondurile private obligatorii de pensii. Sistemul a fost înființat în 2008, cu o cotă inițială obligatorie de 2%, care ar fi trebuit să ajungă în 2016 la 6%. Din criză de bani la buget, această cotă a rămas înghețată la 5,1% de câțiva ani. Acum, pentru a-și onora obligațiile politice, Guvernul  a pus ochii pe Pilonul II de pensii. Încă de la schimbarea echipei de la Palatul Victoria, noul ministru al Finanțelor, Ionuț Mișa, a aruncat bomba: statul vrea să desființeze Pilonul II. Vestea a provocat instant pierderi majore pe Bursa de Valori București, unde fondurile au participații, dar și devalorizarea leului. Chiar dacă și-a retras declarațiile aproape imediat, atacurile publice ale guvernanților la adresa fondurilor private de pensii din partea guvernanților nu au încetat. Ultimul mesaj a fost lansat chiar vinerea trecută de premierul Mihai Tudose, care a afirmat că se analizează creșterea sumelor care se varsă la Pilonul I de pensii, astfel încât acestea să nu mai fie egale cu cele de la Pilonul II, fiindcă randamentul Pilonului I este mult mai mare decât al Pilonului II, iar statul este un administrator mai bun. „Este o modalitate de a crește pensia”, a explicat Tudose.

Potrivit informațiilor apărute în presă pe surse, o variantă luată în discuție este ca procentul direcționat către fondurile private să scadă de la 5,1% la 2,5% sau chiar 1%, într-o variantă inițială.

Datele Autorității pentru Supraveghere Financiară arată că numărul de participanți la Pilonul II de pensii a urcat de la 4,15 milioane persoane în mai 2008, la 6,9 milioane persoane la finele lunii iulie 2017.  De asemenea, randamentul mediu net a fost de circa 4,7%. Potrivit unui raport al Better Finance, care calculează randamentele reale ale fondurilor de pensii în 15 state membre UE, peste inflație și după deducerea tuturor comisioanelor, cele mai bune rezultate ale fondurilor de pensii au fost înregistrate în România.   

Pensiile care aduc voturi

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, explică foarte clar diferențele între sistemul public de pensii și cel al pensiilor administrate privat. „Deficitul Pilonului I este numai o noțiune administrativă, definită în raport cu contribuțiile stabilite și cu mărimea pensiilor: pentru a nu-i supăra direct pe oameni prin mărirea cotelor suficient pentru a acoperi deficitul, statul îl acoperă din alte taxe și impozite, adică din banii tuturor contribuabililor, numai că acești bani nefiind o decupare directă din veniturile individuale, cum este CAS-ul, este mai ușor acceptabilă.

În consecință, statul alocă mai puțini bani pentru investiții și alte obiective ale bugetului public atunci când Pilonul I are deficit”, a explicat Croitoru, într-o analiză pe blogul său. Potrivit acestuia, pe măsură ce Pilonul II, alături de schemele benevole private (Pilonul III) se dezvoltă, ponderea Pilonului I în asigurarea pensiilor scade.

„Acest aspect este important într-o societate în care stânga politică se bizuie pe dependența de redistribuirea de la buget pentru a obține voturi. Scăderea importanței Pilonului I echivalează cu pierderea viitoare de voturi.  (...) Obiectivul menținerii unei dependențe mărite de redistribuirea de la buget este esențial pentru menținerea poziției dominante pe scena politică a partidelor care favorizează redistribuirea în detrimentul pieţelor”.

Citește textul integral în format .PDF aici!

Comentarii

 • andreesanu

  30 august 2017 13:04

  Hotia a fost incurajata dupa 89 de Iliescu prin PDSR ,prin guvernele PDSR-PSD -lui capitalismul salbatec,capitalismul de cumetrie !!.Odata ce haitele de derbedei s-au napustit in politica totul s-a transformat in JAF GENERALIZAT vezi dezastrul din banci,vezi hotiile zise privatizarivezi dezastrul din transporturidezastrul din agriculturadezastrul floteivezi distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele vezi milioanele de someri disperati plecati inpribegie cca 4,5 milioane !!. Dupa ce au terminat de vandut avutia tarii au vandut si resursele minerale,au vandut 4,5 milioane de ha teren agricol de cea mai buna calitate !!.De furat s-a mai gasit -vezi cum au pus labele pe banii privati ai CNAS !! ,acum incearca sa puna laba pe pilonul ll de pensii !!,vezi conditiile si clauzele la infiintare si comparati cu ce latra azi gasca PSD si ALDE !!.Banii din pilonul ll nu-s niste hirtii intr-o banca !,ei sunt investiti cu scopul de a face pui, investiti nu de azi pe maine ci pe multi ani !!. Derbedeilor de frige buzunarul gol !!,au castigat alegerile promitind pielea ursului din padure si ca o sa curga miere !!, Azi gasca PSD si ALDE vine cu dari,taxe noi vrea pilonul ll sa-l muga eventual sa-l faca sa dispara si vrea alte accize la carburant !!.Unde-s banii de accize luati pina acum mai derbedeilor ??-autostrazi pauza , starea vechilor drumuri jalnica..In Romania numarul mortilor in accidente aproape este egalat de a mortilor de batrinete !!,Romania pe primul loc in Europa ca numar de morti din accidente rutiere.Unde-s banii ??-vezi pensiile speciale,vezi salariile nesimtite a celor care sunt in gasca puterii si a institutiilor de forta .Constitutia a ramas

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:04

  Hotia a fost incurajata dupa 89 de Iliescu prin PDSR ,prin guvernele PDSR-PSD -lui capitalismul salbatec,capitalismul de cumetrie !!.Odata ce haitele de derbedei s-au napustit in politica totul s-a transformat in JAF GENERALIZAT vezi dezastrul din banci,vezi hotiile zise privatizarivezi dezastrul din transporturidezastrul din agriculturadezastrul floteivezi distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele vezi milioanele de someri disperati plecati inpribegie cca 4,5 milioane !!. Dupa ce au terminat de vandut avutia tarii au vandut si resursele minerale,au vandut 4,5 milioane de ha teren agricol de cea mai buna calitate !!.De furat s-a mai gasit -vezi cum au pus labele pe banii privati ai CNAS !! ,acum incearca sa puna laba pe pilonul ll de pensii !!,vezi conditiile si clauzele la infiintare si comparati cu ce latra azi gasca PSD si ALDE !!.Banii din pilonul ll nu-s niste hirtii intr-o banca !,ei sunt investiti cu scopul de a face pui, investiti nu de azi pe maine ci pe multi ani !!. Derbedeilor de frige buzunarul gol !!,au castigat alegerile promitind pielea ursului din padure si ca o sa curga miere !!, Azi gasca PSD si ALDE vine cu dari,taxe noi vrea pilonul ll sa-l muga eventual sa-l faca sa dispara si vrea alte accize la carburant !!.Unde-s banii de accize luati pina acum mai derbedeilor ??-autostrazi pauza , starea vechilor drumuri jalnica..In Romania numarul mortilor in accidente aproape este egalat de a mortilor de batrinete !!,Romania pe primul loc in Europa ca numar de morti din accidente rutiere.Unde-s banii ??-vezi pensiile speciale,vezi salariile nesimtite a celor care sunt in gasca puterii si a institutiilor de forta .Constitutia a ra

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:03

  Hotia a fost incurajata dupa 89 de Iliescu prin PDSR ,prin guvernele PDSR-PSD -lui capitalismul salbatec,capitalismul de cumetrie !!.Odata ce haitele de derbedei s-au napustit in politica totul s-a transformat in JAF GENERALIZAT vezi dezastrul din banci,vezi hotiile zise privatizarivezi dezastrul din transporturidezastrul din agriculturadezastrul floteivezi distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele vezi milioanele de someri disperati plecati inpribegie cca 4,5 milioane !!. Dupa ce au terminat de vandut avutia tarii au vandut si resursele minerale,au vandut 4,5 milioane de ha teren agricol de cea mai buna calitate !!.De furat s-a mai gasit -vezi cum au pus labele pe banii privati ai CNAS !! ,acum incearca sa puna laba pe pilonul ll de pensii !!,vezi conditiile si clauzele la infiintare si comparati cu ce latra azi gasca PSD si ALDE !!.Banii din pilonul ll nu-s niste hirtii intr-o banca !,ei sunt investiti cu scopul de a face pui, investiti nu de azi pe maine ci pe multi ani !!. Derbedeilor de frige buzunarul gol !!,au castigat alegerile promitind pielea ursului din padure si ca o sa curga miere !!, Azi gasca PSD si ALDE vine cu dari,taxe noi vrea pilonul ll sa-l muga eventual sa-l faca sa dispara si vrea alte accize la carburant !!.Unde-s banii de accize luati pina acum mai derbedeilor ??-autostrazi pauza , starea vechilor drumuri jalnica..In Romania numarul mortilor in accidente aproape este egalat de a mortilor de batrinete !!,Romania pe primul loc in Europa ca numar de morti din accidente rutiere.Unde-s banii ??-vezi pensiile speciale,vezi salariile nesimtite a celor care sunt in gasca puterii si a institutiilor de forta .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:03

  Hotia a fost incurajata dupa 89 de Iliescu prin PDSR ,prin guvernele PDSR-PSD -lui capitalismul salbatec,capitalismul de cumetrie !!.Odata ce haitele de derbedei s-au napustit in politica totul s-a transformat in JAF GENERALIZAT vezi dezastrul din banci,vezi hotiile zise privatizarivezi dezastrul din transporturidezastrul din agriculturadezastrul floteivezi distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele vezi milioanele de someri disperati plecati inpribegie cca 4,5 milioane !!. Dupa ce au terminat de vandut avutia tarii au vandut si resursele minerale,au vandut 4,5 milioane de ha teren agricol de cea mai buna calitate !!.De furat s-a mai gasit -vezi cum au pus labele pe banii privati ai CNAS !! ,acum incearca sa puna laba pe pilonul ll de pensii !!,vezi conditiile si clauzele la infiintare si comparati cu ce latra azi gasca PSD si ALDE !!.Banii din pilonul ll nu-s niste hirtii intr-o banca !,ei sunt investiti cu scopul de a face pui, investiti nu de azi pe maine ci pe multi ani !!. Derbedeilor de frige buzunarul gol !!,au castigat alegerile promitind pielea ursului din padure si ca o sa curga miere !!, Azi gasca PSD si ALDE vine cu dari,taxe noi vrea pilonul ll sa-l muga eventual sa-l faca sa dispara si vrea alte accize la carburant !!.Unde-s banii de accize luati pina acum mai derbedeilor ??-autostrazi pauza , starea vechilor drumuri jalnica..In Romania numarul mortilor in accidente aproape este egalat de a mortilor de batrinete !!,Romania pe primul loc in Europa ca numar de morti din accidente rutiere.Unde-s banii ??-vezi pensiile speciale,vezi salariile nesimtite a celor care sunt in gasca puterii si a institutiilor de forta .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:03

  Hotia a fost incurajata dupa 89 de Iliescu prin PDSR ,prin guvernele PDSR-PSD -lui capitalismul salbatec,capitalismul de cumetrie !!.Odata ce haitele de derbedei s-au napustit in politica totul s-a transformat in JAF GENERALIZAT vezi dezastrul din banci,vezi hotiile zise privatizarivezi dezastrul din transporturidezastrul din agriculturadezastrul floteivezi distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele vezi milioanele de someri disperati plecati inpribegie cca 4,5 milioane !!. Dupa ce au terminat de vandut avutia tarii au vandut si resursele minerale,au vandut 4,5 milioane de ha teren agricol de cea mai buna calitate !!.De furat s-a mai gasit -vezi cum au pus labele pe banii privati ai CNAS !! ,acum incearca sa puna laba pe pilonul ll de pensii !!,vezi conditiile si clauzele la infiintare si comparati cu ce latra azi gasca PSD si ALDE !!.Banii din pilonul ll nu-s niste hirtii intr-o banca !,ei sunt investiti cu scopul de a face pui, investiti nu de azi pe maine ci pe multi ani !!. Derbedeilor de frige buzunarul gol !!,au castigat alegerile promitind pielea ursului din padure si ca o sa curga miere !!, Azi gasca PSD si ALDE vine cu dari,taxe noi vrea pilonul ll sa-l muga eventual sa-l faca sa dispara si vrea alte accize la carburant !!.Unde-s banii de accize luati pina acum mai derbedeilor ??-autostrazi pauza , starea vechilor drumuri jalnica..In Romania numarul mortilor in accidente aproape este egalat de a mortilor de batrinete !!,Romania pe primul loc in Europa ca numar de morti din accidente rutiere.Unde-s banii ??-vezi pensiile speciale,vezi salariile nesimtite a celor care sunt in gasca puterii si a institutiilor de forta .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:03

  Hotia a fost incurajata dupa 89 de Iliescu prin PDSR ,prin guvernele PDSR-PSD -lui capitalismul salbatec,capitalismul de cumetrie !!.Odata ce haitele de derbedei s-au napustit in politica totul s-a transformat in JAF GENERALIZAT vezi dezastrul din banci,vezi hotiile zise privatizarivezi dezastrul din transporturidezastrul din agriculturadezastrul floteivezi distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele vezi milioanele de someri disperati plecati inpribegie cca 4,5 milioane !!. Dupa ce au terminat de vandut avutia tarii au vandut si resursele minerale,au vandut 4,5 milioane de ha teren agricol de cea mai buna calitate !!.De furat s-a mai gasit -vezi cum au pus labele pe banii privati ai CNAS !! ,acum incearca sa puna laba pe pilonul ll de pensii !!,vezi conditiile si clauzele la infiintare si comparati cu ce latra azi gasca PSD si ALDE !!.Banii din pilonul ll nu-s niste hirtii intr-o banca !,ei sunt investiti cu scopul de a face pui, investiti nu de azi pe maine ci pe multi ani !!. Derbedeilor de frige buzunarul gol !!,au castigat alegerile promitind pielea ursului din padure si ca o sa curga miere !!, Azi gasca PSD si ALDE vine cu dari,taxe noi vrea pilonul ll sa-l muga eventual sa-l faca sa dispara si vrea alte accize la carburant !!.Unde-s banii de accize luati pina acum mai derbedeilor ??-autostrazi pauza , starea vechilor drumuri jalnica..In Romania numarul mortilor in accidente aproape este egalat de a mortilor de batrinete !!,Romania pe primul loc in Europa ca numar de morti din accidente rutiere.Unde-s banii ??-vezi pensiile speciale,vezi salariile nesimtite a celor care sunt in gasca puterii si a institutiilor de forta .

  raspunde comentariului
 • andreesanu

  30 august 2017 13:03

  Hotia a fost incurajata dupa 89 de Iliescu prin PDSR ,prin guvernele PDSR-PSD -lui capitalismul salbatec,capitalismul de cumetrie !!.Odata ce haitele de derbedei s-au napustit in politica totul s-a transformat in JAF GENERALIZAT vezi dezastrul din banci,vezi hotiile zise privatizarivezi dezastrul din transporturidezastrul din agriculturadezastrul floteivezi distrugerea sistematica a scolilor de toate gradele vezi milioanele de someri disperati plecati inpribegie cca 4,5 milioane !!. Dupa ce au terminat de vandut avutia tarii au vandut si resursele minerale,au vandut 4,5 milioane de ha teren agricol de cea mai buna calitate !!.De furat s-a mai gasit -vezi cum au pus labele pe banii privati ai CNAS !! ,acum incearca sa puna laba pe pilonul ll de pensii !!,vezi conditiile si clauzele la infiintare si comparati cu ce latra azi gasca PSD si ALDE !!.Banii din pilonul ll nu-s niste hirtii intr-o banca !,ei sunt investiti cu scopul de a face pui, investiti nu de azi pe maine ci pe multi ani !!. Derbedeilor de frige buzunarul gol !!,au castigat alegerile promitind pielea ursului din padure si ca o sa curga miere !!, Azi gasca PSD si ALDE vine cu dari,taxe noi vrea pilonul ll sa-l muga eventual sa-l faca sa dispara si vrea alte accize la carburant !!.Unde-s banii de accize luati pina acum mai derbedeilor ??-autostrazi pauza , starea vechilor drumuri jalnica..In Romania numarul mortilor in accidente aproape este egalat de a mortilor de batrinete !!,Romania pe primul loc in Europa ca numar de morti din accidente rutiere.Unde-s banii ??-vezi pensiile speciale,vezi salariile nesimtite a celor care sunt in gasca puterii si a institutiilor de forta .

  raspunde comentariului
 • Andrei

  30 august 2017 10:52

  Ca pensioner, ma avantajeaza ca guvernul imprumuta bani si sper sa mi se mareasca pensia. Pe de alta parte stiu ca copiii nostril vor plati datoria si nu cred ca e correct. Am votat PSD si am gresit. Acum imi dau seama ca e partid de mafioti incompetent.

  raspunde comentariului
 • Camelian Propinatiu

  30 august 2017 10:34

  Toate partidele au nevoie de voturile pensionarilor.

  raspunde comentariului
 • elena

  30 august 2017 10:02

  Oportunitate online. Cautam urgent operatori pe internet. Castigurile sunt foarte motivante. Lucrati acasa la dvs, la calculator, in timpul liber. Asiguram instruire gratuita si de cea mai buna calitate. Trebuie sa aveti varsta de 18 ani si cunostinte minime de navigare pe internet. Cereti acum detalii la adresa de email a unuia dintre coordonatorii echipei noastreblazar906gmail.com

  raspunde comentariului
 • nick

  30 august 2017 9:56

  Pe ce pune mina PSD-ul se transforma in aur insa doar pentru gasca lor!

  raspunde comentariului
 • Mirela Antonescu - Brasov

  30 august 2017 9:44

  Desi tin in principiu cu dreapta politica - asta in lipsa existentei unui partid politic precum cel al fostului general Franco din Spania - as dori sa precizez ca dreapta politica din tari ca Germania, Suedia, Belgia, Franta s.a. nu sufera niciun termen de comparatie cu jalnica, pipernicita, orgolioasa, impotenta si uneori hoatza `dreapta` politica din Romania postdecembrista. Ce legatura are asertiunea mea de mai sus cu articolul de fatza ?! Pai are o legatura PROFUNDA. Pentru ca poporul meu roman si simpaticii bucuresteni au acordat DE MAI MULTE ORI puterea politica acestei jalnice drepte, incepand cu anul 1996. Iar rezultatul a fost extrem de slab. Singurele realizari ale `dreptei` romanesti au fost o politica externa mai buna si un pic de ordine in functionarea bancilor . Si un limbaj mai putin sovin si mai ...european, mai ...capitalist asa ! Si promisiuni mai parfumate, distantate de promisiunea vesnicului kil de faina lunar, adica promisiuni de relansare economica si re-creare de locuri de munca. Dar totul a ramas in stadiul de promisiuni sforaitoare. Iar incepand cu epoca Alina Gorghiu Dej - a carei prestatie sinistra am criticat-o aici in mod fulminant, ca nimeni altcineva de la dreapta politica - marele PNL a intrat in anestezie totala, implinindu-se perfect sumbra mea profetie - exista randurile mele scrise inca de la preluarea sefiei PNL de catre aceasta priculoasa parasuta politica - ca la alegerile care vor fi fost deja alegatorii dreptei - care s-au desteptat si nu mai pun botul la demagogii sforaitoare - va duce partidul la un scor mai mic de jumate din suma scorurilor celor doua partide - PDL si fostul PNL - componente. Spun toate aceste lucruri pentru ca daca doar sinistrul FSN - si apoi FDSN, PDSR si apoi aghiuta sa-i pieptene PSD - ar fi venit cu pofta de a distruge industria romaneasca construita NU DE CEAUSESCU ci de ROMANII MEI , receta ar fi fost simpla si de altfel poporul roman- cinste lui si simpaticilor bucuresteni si spiritului Pietei Universitatii si marelui filosof si activist civic Gabriel Liiceeanu si ziarului Romania Libera - a stiut sa se DEZVRAJEASCA de limbajul mieros si pervers al lui Ion Ilici Iliescu si gastii lui si a ACORDAT puterea politica Conventiei Democrate pentru majoritate in Parlament, pentru formare de guvern si de asemenea a acordat puterea politica si administrativa candidatului dreptei, dl. Emil Constantinescu. Rezultatul a fost o imensa dezamagire, lipsa relansarii economice a tarii, NECREAREA DE LOCURI DE MUNCA - ba dimpotriva, avansarea in distrugerea lor, cresterea somajului, cu toate consecintele dramatice ce au dus la sinistra reactie a unei parti din populatie care 4 ani maitarziu s-a razbunat votand cu ....hotzii de la PSD !!! I-au aruncat de rai in 1996 si i-au luat de buni, apoi, in anul 2000 ! Asa ca, daca ne uitam la activitatea parlamentara a PNL - in epoca Alina Gorghiu Dej, aceasta demolatoare a INL, aceasta penala sustinatoare a infractorului Vlasov, aceasta parasuta politica ce s-a destrabalat sexual creand scandaluri publice cu despartiri de familii - observam ca de ani buni incoace singura initiativa legislativa a marelui PNL a fost cea in care pe atunci gravida Alina Gorghiu Burghiu propunea NElimitarea indemnizatiei de mama, adica isi asternea cresterea de 10 ori a indemnizatiei .... ca, de, viitorul ei copil avea nevoie de cristale Swarovski incastrate pe sticla cu biberon iar ea personal de concedii in insula Rhodos. Cu astfel de `activitate` parlamentara in `folosul` cetatenilor, statului si tarii si economiei noul-mare PNL se face partas in mod aproape egel la distrugerea economiei nationale si ruinarea si indatorarea tarii, precum si la saracirea fara de seaman a locuitorilor ei. Iar concluzia finala este ca si daca invingeau ei, PNL-istii, la alegeri, inafara de discursurile negativiste si istericalele Alinei Burghiu Dej - care ar fi fost mereu, frustrata si in lipsa de altceva ce-i place mai mult, cu anti-Ponta in gura, ca unica `binecuvantare` adresata poporului roman - altceva n-aveam nimic in plus fatza de guvernarea PSD. Pentru ca singura diferenta dintre PSD si PNL este ca Dragnea isi face concediile in Brazilia iar Alinutza Burghiu in insula Rhodos unde cheltuie cat salariul unui roman de rand pe zece ani. Aceeasi demagogie sforaitoare, acelasi cabotinism, aceeasi blestemata boala compulsiv obsesiva de a strange milioane de euro ii caracterizeaza pe fruntasii PSD ca si pe cei ai PNL ! Ciobanii au pierdut un prilej imens in ziua in care au fost la Parlament - intuind ei genial ca acolo e sursa raului, ca astia , in fond, genereaza si guvernele lor sugace-politic ! Caci ciobanii trebuiau - asa cum minerii l-au tinut prizonier in mina pe Ceausescu - sa nu plece de acolo si sa-i faca sa crape de foame pe parlamentari pana nu isi dau demisia toti , in corpore ! Parlamentul tarii este cea mai redutabila adunatura de infractori cu steif din Europa ! Averea cumulata a parlamentarillor romani - exceptie fac USR-istii care sunt iepurasi nevinovati dar si slabi ca activitate - este mai mare decat a TUTUROR parlamentarilor Europei adunati la un loc ! Cu astfel de lupi pusi paznici la stana cu oi, cum vreti sa mearga bine treaba ?! Democratia in Romania a PUTREZIT iar poporul roman a pornit in cel mai mare exod de romani din istoria sa, spre alte tari ! Peste 4 milioane de romani plecati in alte tari !!! Daca societatea civila din Romania nu continua ce au inceput ciobanii atunci, suntem pierduti. Si in final, ca o ultima demonstrare a cabotinismului `parlamentarilor` romani - exact in ziua demonstratiei pasnice a ciobanilor in fatza `Parlamentului` , profitand de fraierirea acestora si implicit plecarea lor de acolo, `parlamentarii` romani si-au votat o lege profund nedreapta si sinistra, parca cea cu pensiile speciale. ... Pentru ca Ei, mirunsii neamului, `e mai speciali, mai ...flamanzi , asa !` si au 100 de tuburi digestive, de la gura pan` la anus !

  raspunde comentariului
  • Frustratu

   30 august 2017 12:39

   Foarte adevarat, dar in esenta foarte trist comentariul tau. Adevarat, fiindca face o analiza pertinenta a situatiei politico-economice actuale, si pesimist fiindca e destul de clar ca practic nu avem nici o alternativa viabila si ne asteapta un viitor sumbru. Si nu in ultimul rand, in situatia de coruptie generalizata la cvasi-toatalitatea ca sa nu zic totalitatea institutiilor statului, cu o economie care isi taraie existenta, intr-adevar singura solutie ar fi o dictatura de dreapta sau centru dreapta... dar... bineinteles ca asa ceva este imposibil in contextul actual. Poate peste 20-30 de ani?!

   raspunde comentariului
   • Mirela

    30 august 2017 15:13

    nu chiar toate institutiile statului roman ! eu am observat un puternic reviriment pozitiv al ministerului de Interne inca din ianuarie 1989, evolutie pozitiva care a continuat la nivel de angajati dar acum sufera din cauza rautatii fara de seaman care o caracterizeaza pe actuala ministra. La fel, am observat o activitate corecta a Curtii de Conturi a Romaniei care a indraznit sa ceara ridicarea imunitatii parlamentare a tov Nicolae Vacaroiu si a ministrului transportului de la acea vreme - parca Novac il chema - pentru implicare in contrabanda internatioanla de combustibili catre regimul Milosevici in perioada embargoului ONU - exista articole foarte ample ale dlui Petre Mihai Bacanu in Romania Libera a acelor vremuri unde este dezvaluit amanuntit, cu xerocopii dupa documente originale ale intreprinderii Solventul Timisoara, mecanismul prin care autoritatiel PSd-iste si-au bagat bani in buzunar, lor si partidului lor, prin falsificarea documentelor de productie de la acea rafinarie timisoreana. Si aceasta cerere a fost facuta pe cand onor Nicolae Vacaroiu era prim ministru ...de catre propria lor Curte de Conturi ...de ei numita, de FSN-stii astia PDSR-isti ! A urmat apoi la putere Conventia Democrata pe timpul careia....i-au dat pace lui Vaca pesedistul !! Si ca o culme a culmilor, trebuie sa recunosc ca majoritatea controalelor executate de angajatii lui Vaca - cand acesta insusi a ajuns, tine-ti-va tare, sef la Curtea de Conturi !!!! - au fost corecte , ele relevand lipsuri sau ilegalitati sau nereguli ale autoritatillor publice centrale si-sau locale ...chiar pe timpul guvernarilor PSD !!! Dar adevaratul reviriment al institutiilr ostatului l-am observat cam din vara-toamna lui 2014, o data cu candidatura lui Johannis la Presedintie. Cam de atunci am observat un curaj crecand al procurorilor satui de presiunile politice asupra lor si un reviriment partial si la nivel de judecatori. In plus, aparitia dnei Kovesi in fruntea Ministerului Public si apoi a DNA a insemnat un imens pas inainte moral si administrativ. Toata aceasta evolutie pozitiva si-a gasit un ecou si mai mare o data ce a ajuns in fruntea admnistratie publice a tarii un guvern apolitic, dupa nov 2015 , ma refer la guvernul Ciolos care a creat 135.000 de locuri de munca si a taiat macaroana smecheriilor la licitatiile publice ! A urmat intrarea in sindromul de sevraj cu tremuraturi a fruntasilor `partidelor` obisnuiti pana la perioada Ciolos sa FURE din banul public ! Si, evident, incercarile de compromitere si discreditare a guvernului Ciolos nu numai pornind de la PSd ci si, discret, de la PNL ! Vezi sedinta `festiva` de infierare proletara a dlui Ciolos in plenul `Parlamentului` cand ardeleanul nostru indraznise sa trimeata ANAF-ul sa puna sechestru pe sediul Antenelor . Si au urmat apoi ultimele alegeri parlamentare cand, pe fondul impotentei totale a PNL si a lipsei lor anterioare de activitate parlamentara in epoca Gorghiu Dej, o mare parte din sustinatorii dreptei n-au fost la vot iar restul de alegatori s-au lasat vrajiti de limba de lemn mieroasa a teleormaneanului nostru brazilian care cheltuie intr-o vacanta in Brazilia atat cat costa toate kilele de ulei si faina date saracilor pe timp de 1 an !

    raspunde comentariului
  • Dan Surpateanu

   30 august 2017 10:42

   Boss, daca au facut atat bine comunistii, sa binevoiasca sa imi restituie cele 1000 de oi, 5 magari, 8 caini ciobanesti pe care ii aveam in 1952. A, si sa nu uit, batoza mecanica si cele 52 de hectare de arabil.

   raspunde comentariului
   • Mirela

    30 august 2017 11:34

    Am uitat sa pun ghilimele la succesuri ! Sper ca vei intelege ca am folosit aceasta forma in mod ironic, pentru a sublinia ca dupa teroristul regim comunist de dinainte de 1989, acum avem nu doar un scarbavnic continuator al PCR numit PSD ci .....doi continuatori ! Adica o stanga hoatza, cabotina, paranoica, sforaitoare si o dreapta politica impotenta, semihoatza, la fel de cabotina , demagoga, mincinoasa, mieroasa si vopsit democrata ! Si ambele la fel de sforaitoare in declaratii despre cinste, munca, patrie, religie, Dumnezeu si mari pupatoae de moaste si purtatoare de caschete muncitoresti in campanii electorale ..ca sa dea bine la imagine ! Si, odata ajunse la guvernare, dupa promisiuni de locuri de munca - vezi PSD si tepe in Piata Universitatii ca rigoare justitiara - vezi Basescu - ce sa vezi ?! Stanga o data ajunsa la putere da mumu poporului iar dreapta multe succesuri sterile ! Adica, mai precis stanga huzureste in continuare in Brazilia iar dreapta are grija de integritatea plasei cu bani a madamei Udrea ! Pai, asta e democratie, mon cher ?! Noi crapatori de foame si refugiati in Occident iar Ei scaldandu-se in succesuri orbitoare, retrocedari stanga si vacante la Paris dreapta ?!

    raspunde comentariului
   • Mirela

    30 august 2017 11:20

    Nu ai inteles mare lucru din ce am scris ! Nu are importanta in ce fel de regim politic au fost edificat bunuri ce sunt benefice cetatenilor ! Nu fruntasii comunisti au ridicat fabricile , ci noi ! noi am muncit zeci de ani in 3 schimburi. Nu exista dezvoltare economica fara generare de bunuri. fie ca aceasta provine din industrie , fie din agricultura fie din prestari servicii ! Acesta e un adevar ce transcende oranduirea politica ! Fie ca e o dictatura fascista - cum mi-ar place mie - fie una comunista, -sau vopsit-comunista, cum le place PSD-eilor, fie democratie -sau democratie vopsita cum le place ata PSd-eilor cat si impotentilor de la PNL in frunte cu Gorghiu Dej si Orban chitaristul accidentator de copii cu masina personala ! Orice oranduire politica se supune, ca orice societate comerciala unui bilant financiar contabil ! Fara intrari, n-ai cum avea iesiri ! Fara generare de bunuri, tara si cetatenii sunt saraci. Asa ca, mon cher, afla ca profund-capitalista Germanie ae 40,5 milioane de salariati, dintre care extrem de multi DIRECT productivi ! Amu ai priceput receta succesurilor , bade ?! Iti transmit cordiale salutari si te asigur ca suntem de aciasi parte a baricadei !

    raspunde comentariului
 • centrix

  30 august 2017 9:38

  RL doar ca colectat niste date, analiza e de fapt a lui Lucian Croitoru, publicata la httpluciancroitoru.ro20170828economia-politica-a-pilonului-public-de-pensii , cel propus sa fie prim ministru dar respins de parlamentul de atunci, printr-o prealabila USL intelegere intre PSD si PNL cu viitorul Iohanis intre ei, cand PDL era la putere, dar minoritari. Astfel cum fac demult alesii nostri care aleg variantele paguboase ca nu prea ii duce capul, oglinda procentelor majoritare ale capetelor alegatorilor lor. Cei prosti si multi li se pare ca ei conduc acolo unde cine n-are acum nu va avea nici mai tarziu, ca nu pot iesi din mizeria proprie din cauza desteptilor corupti care ii mana la rele. Fara Lucian Croitoru, s-a gasit solutia - reducerea cu 25 la suta ca se marisera in 2008 lefurile in nestire la presiunea aceluioasi PSD aliat cu Tariceanu, ca acum. Care va fi urmatorul profesionist refuzat in anii de criza 2018-19 si cu cat se vor reduce lefurile atunci de urmatorul bou sacrificat.

  raspunde comentariului
 • CETATEANUL

  30 august 2017 9:34

  Ro a fost si este o tara condusa de 27 de ani de catre retardati, cretini, tampiti, senili, semidocti, ***** masculine si feminine, si tradatori de neam. Acestia au distrus si furat economia si avutia tarii . au alungat romanii din tara , au instrainat pamantul arabil si fertil al tarii, acum MAFIOTII si BANDITII sunt la stadiul de a-i ingenunchia pe cei ramasi in tara prin metode primitive. Ro este prabusita ireversibil 100 .

  raspunde comentariului
 • Ciombe

  30 august 2017 9:01

  Pai, nu cumva tov. Tudose ne sugereaza ca, numai metoda blanda a nationalizarii fondului privat de pensii, e singura demna de a fi luata-n calcul in aceste vremuri grele pt. psd si Dracnea care au reusit in 27 de ani, sa distruga o intreaga tara, hmmm?

  raspunde comentariului
 • Bubulina

  30 august 2017 2:22

  Hotii astia de comunisti sunt in stare sa fure si rogojina de sub mort sa mai scoata un ban acolo.....ca la CARITAS numai jaf si sminteala. Dar si prostii astia de si-au facut pensii "PRIVATE" ca-n occident ---cand si-acolo se jefuieste la fel banul pus deoparte. NU TREBUIE sa tineti bani la CEC sa BANCI ca-s numai hartie igienica ! Numai PROPRIETATEA in teren sau case sunt adevarata valoare iar cand vine apocalipsa sau razboiul - nici astea. Ne vom ascunde in pesteri departe de multimea infometata ce ne vor ucide pentru supravietuire. VAI SI-AMAR, rugati-va-ti cat mai aveti timp,

  raspunde comentariului
 • Mao

  29 august 2017 22:24

  Sa iei banii din fondul de pensii asta este hotie curata.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design