13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCSA va avea din 2006 o directie de actuariat

CSA va avea din 2006 o directie de actuariat

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis infiintarea, incepand cu anul viitor, a unei noi structuri de spe-cialitate in cadrul institutiei, in vederea intaririi capacitatii de supraveghere prudentiala si pentru a se adapta practicilor internationale, se arata intr-un comunicat al CSA.

Aceasta structura, numita Directia Actuariat, va avea ca atributii elaborarea metodologiilor de calcul al primelor de asigurare, calcularea rezervelor tehnice aferente portofoliului de asigurare, precum si stabilirea politicilor de investitii si alegerea activelor care acopera obligatiile asiguratorilor care decurg din contractele de asigurare. “Nimeni nu stie cu certitudine daca si cand se va produce un risc acoperit prin asigurare ori care va fi dimensiunea exacta a despagubirilor pe care un asigurator trebuie sa le plateasca. Prin aplicarea calculelor actuariale, aceste necunoscute pot fi insa evaluate, ceea ce ne permite sa ne asiguram ca vor exista suficiente resurse financiare pentru onorarea obligatiilor”, a declarat presedintele CSA, Nicolae Crisan.
Acesta a precizat ca in perioada urmatoare societatile de asigurare vor fi obligate prin lege sa dispuna de actuari atat pentru activitatea de asigurari de viata, cat si pentru cea de asigurari generale. Acestia vor certifica raportarile financiare trans-mise autoritatii de supraveghere.
Obligativitatea pentru societatile de asigurare va fi introdusa cel mai probabil din 2007, fiind necesara o perioada mai mare de timp pentru formarea specialistilor.
“Pe plan international, indeosebi la nivelul Uniunii Europene, se vorbeste tot mai mult de necesitatea sofisticarii modalitatii de supraveghere a societatilor de asigurare, prin implementarea modelelor bazate cu precadere pe analiza riscurilor specifice, inerente activitatii de asigurare”, a mai spus Crisan.
Activitatea noii structuri din cadrul CSA va incepe in mod concret la data de 1 ianuarie 2006 si va fi specializata atat pe asigurarile de viata, cat si pe asigurarile generale.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă