12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCresc ratele la credite. Bancherii includ deja în proiecțiile pentru viitor majorarea...

Cresc ratele la credite. Bancherii includ deja în proiecțiile pentru viitor majorarea dobânzilor

Contextul economic financiar, evenimentele neașteptate din ultima perioadă și volatilitatea crescută a cursului de schimb vor conduce la o majorare a dobânzilor în următoarea perioadă, arată reprezentanții bancherilor, care spun că au inclus deja acest scenariu în modelele lor de risc.

Majoritatea românilor au credite cu dobânzi variabile, care se modifică la 3 sau 6 luni, în funcție de dobânzile medii de pe piață, așa că este foarte probabil  că vor crește și ratele la credit.

„Cred că problema dobânzilor constituie un subiect atât de larg încât aș vrea să nici nu mă apropii de el. Trăim într-un mediu extrem de complex. Ceea ce am văzut că s-a întâmplat în 2016, lucruri pe care puțini le-ar fi luat în seamă, confirmă acest fapt. Trebuie să schimbăm strategiile. Brexit este un fapt cert, trebuie să ne repoziționăm și să vedem cum putem fi afectați. Planul economic al noului președinte SUA este un alt fapt care trebuie analizat. Trebuie să înțelegem ce schimbare economică va produce. Sunt foarte multe elemente. Trebuie să vedem ce se întâmplă din punct de vedere al indicatorilor de bază, ratele de schimb în primul rând. Mai întâi trebuie urmărit cursul dolar/euro care va influența și raportul euro/leu. Ce putem să vedem este că există o creștere a volatilității care presupune o atenție sporită pentru cei responsabili de parcursul unei instituții financiare. Trebuie să fim atenți și la clienți. Dobânzile, inclusiv în România sunt la minime istorice. Modul în care construim portofolii de active este important și pentru noi și pentru clienți pentru că riscul ca această dobândă să crească este mai mare astăzi decât era în trecut când ROBOR era 3-4% ca dobândă de bază. Astăzi este la 0,8% și atunci riscul de apreciere este mult mai mare decât riscul de acum patru ani. Astfel de riscuri trebuie să le conștientizăm și noi și clienții. Noi o facem deja și includem această perspectivă în procedurile de lucru.“, a declarat Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), la o conferință de profil.

La rândul său, președintele executiv al ARB, Florin Dănescu, se așteaptă ca dobânzile să crească în contextul incertitudinilor din mediile financiare.

„Nu a trecut mult timp de când discutam de dobânzi negative.  Japoniei i-a luat 20 de ani să iasă de acolo. Astăzi, dintr-o dată, discutăm de responsabilitate cu privire la creșterea dobânzilor. Discutăm despre posibile trei măriri de rată a dobânzilor pentru dolar în 2017. Aceasta este perspectiva la care noi ne uităm și suntem educați să fim așa. Băncile sunt un absorbant de riscuri. Tranzacționează riscuri. Astăzi, există abordarea americană și cea europeană. În SUA se discută de dereglementare, iar  Europa încearcă să elimine riscuri prin reglementare. Trebuie să fim atenți.“, a arătat Dănescu.

 

Măsurile populiste ale PSD se simt în cursul de schimb

 

După anunțurile făcute de Guvernul PSD în ceea ce privește majorările de salarii și scăderea încasărilor bugetare în lunile ianuarie și februarie, leul a intrat pe un trend de depreciere temperat, spun mai mulți dealeri, doar de intervențiile BNR. Deprecierea cursului este una dintre principalele presiuni pe dobânzi, în condițiile în care Banca Națională apelează, în mod uzual, la creșterea dobânzilor pentru lei în perioadele cu inflație în creștere sau cu un curs în depreciere.

În prima lună a acestui an, și prima cu PSD la conducere, veniturile bugetare au scăzut față de luna decembrie, cel mai important impact venind dispre reducerea încasărilor de TVA.

Într-o mișcare tipică PSD, au scăzut cheltuielile de investiții, dar au crescut substanțial cheltuielile de personal și cele sociale, ceea ce arată lipsa de sustenabilitate pe termen lung.

 

Situație alarmantă

 

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 19,2 miliarde lei, reprezentând 2,4% din PIB, au fost cu 5,7% mai mici, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, informează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

S-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la încasările din impozitul pe salarii şi venit (+24,9%), impozitul pe comerţ exterior şi tranzacţiile internaţionale (+10,1%), venituri din capital (+63,9%) şi la contribuţiile sociale (+9,4%).

În ceea ce priveşte încasările din TVA, acestea au înregistrat o scădere faţă de ianuarie 2016 cu 24,8%, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24% la 20% începând cu 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasările începând cu luna februarie 2016. De asemenea, rambursările de TVA au fost mai mari cu 75 mil. lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, reprezentând 1,2 miliarde lei.   

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă