14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCredite pentru plata datoriilor bugetare

Credite pentru plata datoriilor bugetare

Intreprinzatorii mici si mijlocii pot contracta credite de la banci nu numai pentru investitii, ci si pentru… plata datoriilor catre stat. Garantiile pentru aceste credite sunt minimale, in conditiile in care 70-80% din valoarea sumei luate cu imprumut de la banci este garantata de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

“Acordam garantiile pentru plata datoriilor la buget pentru acele societati viabile si credibile, dar inca nu avem prea multi doritori”, a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului. Domnia sa a recunoscut ca activitatea institutiei pe care o conduce comporta un risc maxim, dar a subliniat ca Fondul este un instrument creat sa dea garantii (si nu sa obtina profit) in vederea stimularii mediului de afaceri.

Garantii de o mie miliarde lei vechi in 2005

Daca in 2004 Fondul a emis garantii de 260 miliarde lei vechi, in acest an se estimeaza ca garantiile acordate vor atinge 900-1000 miliarde lei vechi. Pana in momentul de fata, garantiile pe 2005 totalizeaza 710 miliarde lei. “Ne-am asumat un risc, un risc maxim. Fondul da garantii, dar fara sa primim contragarantii. Primim numai un comision. Dar institutia noastra este cu atat mai valoroasa cu cat da mai multe garantii”, a spus Saramet. El a apreciat ca pana la finele anului in curs expunerea fondului ar putea fi de 1 la 1 (raportata la capitalul propriu), desi prin lege raportul de expunere poate depasi de doua-trei ori valoarea acestui capital. Garantiile se acorda pentru IMM-urile din toate domeniile de activitate CAEN, iar ciclul de aprobare a documentelor necesare nu depaseste 4-5 zile. “Am dat si garantii de un milion de euro”, a aratat presedintele Fondului, subliniind ca institutia sa trebuie sa fie atractiva pentru banci, in beneficiul IMM-urilor.

Procent mic de recuperare de la rau-platnici

Intrebat cum se realizeaza recuperarea debitelor de la rau-platnici, in conditiile in care Fondul nu solicita contragarantii, Aurel Saramet a aratat ca exista o conventie de impartire a riscului, incheiata cu bancile. In plus, beneficiarului creditului i se solicita un bilet la ordin pentru a raspunde cu averea lui in caz de neplata.
Totusi, in ciuda acestor masuri asiguratorii, recuperarea datoriilor de la rau-platnici are o rata scazuta. “Toate fondurile de garantare din UE nu recupereaza (de la rau-platnici – n.n.) mai mult de 10% din garantiile pe care le acorda, la sold”, a spus Saramet. El a tinut sa precizeze totusi sa acest risc este “gestionabil”.

Cele mai citite

OFICIAL. Cristian Popescu Piedone, primul candidat înscris în cursa pentru Primăria Capitalei. “Astăzi se închid zvonurile că mă voi retrage”

Cristian Popescu Piedone, președintele Partidului Umanist Social Liberal, este primul candidat înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general. Cristian Popescu Piedone și-a depus...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă