23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăUPDATE. Reducerea CAS, adoptată de Senat. Protest al PNL cu o coroană...

UPDATE. Reducerea CAS, adoptată de Senat. Protest al PNL cu o coroană de flori. Liberalii au acuzat ”decesul economiei românești”

UPDATE 17.24: Legea pentru reducerea CAS a fost adoptată în Senat, informează B1 TV.

Legea a trecut cu 96 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și două abțineri.

Citește și: Ponta: Mă aștept ca Băsescu să atace reducerea CAS la Curtea Constituțională

Pentru a grăbi intrarea în vigoare a proiectului de lege care prevede reducerea CAS cu 5% la angajator, parlamentarii au decis să se întrunească în ultima săptămână înainte de începerea sesiunii de toamnă pentru a dezbate acest proiect de act normativ, trimis Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu pentru a fi reexaminat "din punct de vedere al oportunităţii”, conform Mediafax.

Senatorii PNL au depus o coroană de flori, luni, în plenul Senatului, ei spunând că vor să constate astfel ”decesul economiei românești”. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele PNL Teodor Atanasiu.

”PNL a propus anul trecut ca de la 1 ianuarie 2014 să avem o cotă diminuată cu 5% a CAS. Guvernul Ponta a negociat cu BM, cu FMI, cu toată lumea, și cu Uniunea Europeană și ne-a spus: numai de la 1 iulie. Nu se poate de la 1 ianuarie, se poate de la 1 iulie. Am așteptat de la 1 iulie, am aflat că nu se poate, se poate din octombrie. Între timp, am avut surpriza să vedem cum economia românească capotează, cum am ajuns de la creștere economică la scădere. Am avut supriza să vedem, doamna ministru, decesul economiei românești”, a spus Atanasiu, adresându-i-se ministrului de Finanțe, Ioana Petrescu.

Senatorul PNL a menționat că pentru acest ”deces” îl ”onorează” pe ministrul Finanțelor pentru a-i transmite premierului o coroană de flori ”care să constate decesul” economiei. ”Vă propun ca momentul de reculegere să-l țină poporul român în luna noiembrie, la alegeri”, a mai spus Atanasiu.

În acest timp, senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a adus la tribuna Senatului o coroană de flori roșii pe care a depus-o în fața băncii rezervate invitaților din partea Guvernului.

El a menționat că grupul parlamentarilor PNL votează pentru proiectul de lege care stabilește reducerea CAS cu 5%.

Ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, a declarat, luni, la dezbaterile din Senat pe legea privind reducerea CAS la angajator, că a deranjat-o foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, pro-business, a devenit o polemică politică şi a dat asigurări că există resurse în buget. ”Din momentul în care acest proiect a fost pe masa Ministerului de Finanţe, atât eu cât şi acest proiect de lege au primit o mulţime de critici. Vă mărturisesc că aceste critici, dacă m-ar fi vizat doar pe mine, ca ministru, nu aş fi considerat că este o problemă, în schimb, m-a deranjat foarte mult că o măsură fiscală foarte bună, pro-business, prodezvoltare, a devenit o polemică politică”, a declarat Ioana Petrescu.

Ea a ţinut să menţioneze că această polemică a dovedit că ”avem nevoie şi trebuie să facem un efort pentru schimbarea mentalităţii, în privinţa abordării noastre cu mediul de afaceri”.

Comisia de buget-finanțe din Senat a respins, cu unanimitate de voturi, cererea de reexaminare a legii privind reducerea CAS, transmisă de preşedintele Traian Băsescu, informează Mediafax.

Citește și: VIDEO Parlamentul, în sesiune extraordinară pentru reexaminarea legii privind reducerea CAS

Propunerea privind respingerea cererii de reexaminare a primit votul favorabil al tuturor senatorilor din comisie, deşi PNL şi PDL au criticat în dezbatere lipsa surselor de finanţare pentru această reducere cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale la angajator.

 

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, prezentă la şedinţa comisiei de buget-finanţe, a declarat că, din analizele ministerului, încurajând angajatorii, pe piaţa forţei de muncă, la fiecare 20 de locuri de muncă existente se poate crea încă un loc de muncă.

Rovana Plumb a declarat în comisie că Ministerul Muncii şi întregul Guvern susţin reducerea CAS, precizând că este o măsură fiscală firească, de restabilire a normalităţii, pe o piaţă a muncii în care se doreşte crearea a cât mai multor locuri de muncă.

”În orice stat membru al UE şi nu numai, într-o economie funcţională, în momentul în care se înregistrează o creştere economică, se pot aplica măsuri de reducere a fiscalităţii pe piaţa muncii şi aceasta este o prioritate a Guvernului din momentul preluării guvernării”, a spus ministrul Muncii.

Rovana Plumb a mai precizat că s-a făcut un calcul şi îşi expirmă certitudinea că, încurajând angajatorul, pe piaţa forţei de muncă, la fiecare 20 de locuri de muncă se poate crea încă unul.

Aceasta a dat un exemplu, arătând că la nivelul lunii aprilie, când nivelul salariului mediu brut a fost de 2.400 de lei, o firmă plătea pentru un angajat un salariu mediu de 500 de lei, iar în situaţia reducerii cu cinci puncte procentuale a CAS va plăti 380 de lei.

”Este un calcul matematic pe care l-am făcut, rămân la dispoziţia angajatorului 120 de lei pe lună, ceea ce înseamnă că firmele pot, la fiecare 20 de angajaţi, să mai angajeze unul, iar sumele din această economisire pot fi folosite de angajator fie pentru a crea un nou loc de muncă sau pentru a face investiţii”, a spus Rovana Plumb.

Ea a mai afirmat că a mai făcut un calcul la sfârşitul lunii iunie şi ”la 1.600 de lei net câştig al unui salariat, o companie plăteşte 2.900 de lei”, adăugând că este nevoie de această reducere a fiscalităţii pe piaţa muncii.

”Este o măsură extrem de aşteptată în tot ceea ce înseamnă zonă economică, angajator, piaţa forţei de muncă, pentru a putea duce la creşterea economică”, a mai declarat ministrul Muncii, precizând că această măsură va duce la o scădere a muncii nefiscalizate.

Senatorul PNL Akos Mora a declarat că Guvernul nu şi-a făcut ”temele de casă”, prin reprezentantul Ministerului de Finanţe, şi nu a precizat exact sursele de finanţare, atât pentru 2014, cât şi pentru 2015, pentru acoperirea deficitului, astfel cum este prevăzut şi în cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu.

Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe Dan Manolescu a răspuns că, începând cu 2015, modul de fundamentare a bugetelor viitoare va ţine cont de această lege, şi măsurile care vor fi luate vor viza atât partea de cheltuieli, cât şi modalitatea prin care veniturile şi sumele existente, aplicabile a fi colectate, vor genera venituri care să acopere aceste minusuri.

Potrivit lui Manolescu, în privinţa obiectivelor încasărilor, de către ANAF, măsurile care au fost luate, în special în reorganizarea ANAF şi a înfiinţării Direcţiei Antifraudă, încep să producă efecte şi vor genera venituri care să suplimenteze bugetul de stat, astfel ca această măsură să poată fi susţinută.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat pe 27 iulie, cererea de reexaminare asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care vizează diminuarea cotelor plătite de angajatori, în funcţie de condiţiile de muncă, pentru contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat, după cum urmează: 15,8% (de la 20,8%) pentru condiţii normale de muncă, 20,8% (de la 25,8%) pentru condiţii deosebite de muncă şi 25,8% (de la 30,8%) pentru condiţii speciale de muncă şi pentru alte condiţii de muncă.

Băsescu a solicitat reexaminarea legii trimisă spre promulgare, "din punct de vedere al oportunităţii”, după ce a anunţat că are semne de întrebare privind oportunitatea măsurii, spunând că este de părere că Guvernul are ca ţintă acoperirea deficitului rezultat prin micşorarea CAS prin creşterea taxei pe proprietate de 2-3 ori.

În plus, Băsescu a precizat că nu va promulga legea de reducere a CAS până nu va fi convins că măsura este sustenabilă economic.

Guvernul a aprobat în luna iunie proiectul de lege care prevede reducerea cu 5 puncte procentuale a CAS la angajator de la 1 octombrie. Proiectul a fost ulterior adoptat de Senat şi Camera Deputaţilor.

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă