14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCând vor fi reîntregite salariile bugetarilor

Când vor fi reîntregite salariile bugetarilor

FMI se aşteaptă ca România să înregistreze o creştere economică de aproximativ 1,5%, în ciuda performanţei mai scăzute din cauza vremii în primul trimestru şi a riscului de intrare în recesiune a zonei euro.

„Cursul se menţine relativ scăzut, iar România a accesat pieţele internaţionale şi a putut menţine rezervele valutare şi financiare”, a precizat Jeffrey Franks.

El a mai menţionat că după aprobarea în Comitetul executiv al FMI, la mijlocul lunii iunie, instituţia va disponibiliza încă 475 milioane euro din suma totală de 3,5 miliarde euro.

În schimb, calendarul de privatizare a “derapat”, unele licitaţii eşuând pentru că nu au fost bine pregătite, iar FMI a decis să se concentreze pe şase companii – Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz şi ofertele publice la Tarom şi CFR Marfă, a declarat Jeffrey Franks.

Prima tranşă de la 1 iulie

Cât priveşte „reîntregirile” salariale pentru bugetari, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor. În schimb, printr-un comunicat Guvernul a anunţat că a doua etapă de majorare va fi aplicată cel târziu „până în decembrie”, după ce premierul Ponta a anunţat plata chiar în luna decembrie

În textul comunicatului, Executivul arată că şi-a asumat angajamentul ca reîntregirea salariilor bugetarilor să aibă loc în două tranşe, până la finalul acestui an, iar prima dintre tranşe, de 8%, va fi acordată începând cu 1 iunie 2012, în timp ce a doua etapă de majorare va fi “cel mai târziu în decembrie 2012”.

Şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, că recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%.

Întrebat dacă intenţia Guvernului este de a aplica a doua majorare a salariilor în decembrie pentru a fi efectuate plăţi abia în ianuarie 2013, Franks a răspuns că aşa a înţeles din declaraţiile oficialilor români, potrivit Mediafax.

„Nu e nicio contradicţie între ce am spus şi intenţia Guvernului. Dacă se măreşte salariul în decembrie, creşterea se va simţi în 2013″, a menţionat Jeffrey Franks.

Ulterior acestei declaraţii a oficialului FMI, premierul Victor Ponta a precizat că a doua tranşă de majorare va fi aplicată la 1 decembrie, aşa cum s-a convenit în negocierile cu Fondul.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%.

Cele mai citite

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă