12 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCând vor fi despăgubiţi foştii proprietari de case naţionalizate

Când vor fi despăgubiţi foştii proprietari de case naţionalizate

Câteva zeci de mii de proprietari care nu au apucat încă să primească depăgubirile pentru casele naţionalizate de regimul comunist, vor mai primi doar 15% din valoarea reală a bunurilor, pe o perioadă eşalonată de 10-12 ani.

Modificările sunt avansate de Guvern într-un proiect de lege, care urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis Parlamentului.

Fără restituiri în natură

Reprezentanţii asociaţiilor foştilor proprietari susţin însă că nu este primul proiect de acest gen, doar în ultimele 6 luni fiind lansate 3-4 astfel de proiecte.

„Încă nu am văzut noua variantă de proiect ce urmează să fie lansată în dezbatere publică. În schimb, încă de anul trecut circula o variantă în care despăgubirea era plafonată în jurul sumei de 100.000 de euro, cu o perioadă de restituire de 10-15 ani.

Va trebui să vedem când va fi lansat proiectul, dacă va fi lansat şi dacă ordonanţa mai trece şi de aprobarea Parlamentului. Să nu uităm că este un an electoral”, a declarat preşedinte;e Asociaţiei pentru Proprietate Privată, avocatul Călin Ispravnic.

Proiectul mai prevede că vor fi eliminate măsurile reparatorii prin acordarea în natură a proprietăţii sau compensarea cu alte bunuri, fiind acceptată doar plata despăgubirilor în condiţiile acestui proiect de lege.
„Atât îşi permite statul să aloce”, a declarat, la Guvern, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRM), Dorina Danielescu, potrivit Mediafax.
Pentru depunerea dosarului de despăgubire va fi stabilit un termen de decădere de 60 zile, care va putea fi prelungit doar o singură dată, cu maximum 30 zile.

În luna februarie, Guvernul a decis să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist. Totodată, premierul Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul cu privire constatările din raportul de audit realizat la ANRP, „unde peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor”.

„Grilă ca la notar”

Suspendarea emiterii tilurilor de despăgubire a fost justificată de reprezentanţii Executivului prin „necesitatea reformei în domeniul restituirii proprietăţilor naţionalizate” şi nu are legătură directă cu neregulile din dosarele înregistrate la ANRP.

Foştii proprietari consideră însă că proiectul de ordonanţă de urgenţă de suspendare a emiterii titlurilor de proprietate avea scopul de acoperi perioada până la care guvernul va emite legea care va plafona despăgubirile acordate foştilor proprietari.

„La sfârşitul lui martie, expira termenul de 18 luni, acordat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care statul român este obligat să rezolve problema restituirii proprietăţilor naţionalizate de comunişti. Totodată, Curtea Europeană a transmis cu titlul de recomandare autorităţilor din România, faptul că pot limita valoarea despăgubirilor.

Nu a fost vorba de o impunere, însă statul pregăteşte foştilor proprietari o grilă unitară ca la notar, cu valori maximale de restituire. Foştii proprietari nu vor mai fi despăgubiţi la valoarea reală a proprităţilor confiscate abuziv. Se produce astfel încă o nedreptate foştilor proprietari: după ce că regimul comunist i-a lăsat fără case, acum vine statul şi nu le mai dă nici măcar despăgubirea integrală”, a declarat Radu Arseni, avocat colaborator al Asociaţiei Proprietarilor Deposedaţi Abuziv de Stat.

Preşedintele Asociaţiei pentru Proprietate Privată apreciază că 70% din foştii proprietari mai au încăde primit despăgubiri.

„În general, despăgubirile mari au fost plătite. Au rămas cei mulţi şi care au de primit despăgubiri mai mici. Toată lumea ştie că s-a practicat cesionarea drepturilor litigioase. Procedura în sine este perfect legală, dar discutabil rămâne faptul că cei care cumpărau drepturile litigioase obţineau la foarte scurt timp şi despăgubirile”, a menţionat avocatul Călin Ispravnic.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu anunță construcția noului stadion Dan Păltinişanu din Timișoara. Ce capacitate va avea

Premierul Marcel Ciolacu anunță, joi, noi investiții în Timiș, respectiv construcția noului stadion Dan Păltinişanu, cu o capacitate de 30 de mii de locuri,...

Sorana Cîrstea, în turul trei la Madrid, după o victorie în trei seturi în fața filipinezei Alexandra Eala

Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al treilea la Mastersul de la Madrid, după ce a învins-o în trei seturi pe filipineza Alexandra Eala,...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...
Ultima oră
Pe aceeași temă