Calculeaza gradul de indatorare

de Rl online , 21 octombrie 2009
Alexandra Popa, analist financiar Conso
» Cum se calculeaza gradul de indatorare in cazul unui imprumut bancar?
Gradul de indatorare ajunge, cel putin teoretic, pana la 70% din venitul net eligibil la majoritatea bancilor. Un solicitant primeste insa un credit in functie de analiza realizata de fiecare banca in parte. In functie de cum il masoara fiecare institutie, poate beneficia de grad de indatorare de 40%, 50% sau 70%.
De un grad de indatorare de 70% beneficiaza numai clientii de top. In traducere, acestia trebuie sa aiba salariu foarte mare, sa detina diverse proprietati, sa nu fi inregistrat restante in trecut, sa lucreze in companii considerate sigure, eventual pe pozitii de conducere.
La polul opus se situeaza clientii care vor obtine cel mai mic grad de indatorare. Acestia au, in general, studii medii, salarii reduse sau lucreaza in companii afectate de criza si nu mai detin alte bunuri. Pentru a exemplifica metoda de calcul, sa luam cazul unei familii formate din doua persoane cu un venit de 3.000 lei, care nu mai are alte credite sau contracte de leasing in derulare.
In conditiile unui grad de indatorare de 55%, rata lunara la imprumutul solicitat nu trebuie sa depaseasca 1.375 lei (319 euro, la un curs mediu de 4,3 lei pentru un euro). Astfel, familia respectiva poate accesa un credit maxim Prima Casa (57.000 euro) pe 30 ani sau un credit imobiliar standard de 43.000-48.000 euro pe 30 ani, in functie de banca aleasa.

Mai multe detalii in revista Planul Casei Mele, nr. noiembrie, disponibil din 28 octombrie

Asteptam intrebarile dumneavoastra la e-mail [email protected] sau pe adresa redactiei, strada Nerva Traian 3,  bl. M 101, et. 4, sector 3, Bucuresti.

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design