Avertismentul lansat de consilierul lui Iohannis pe probleme economice: Ni s-a pregătit „o capcană bugetară cu bătaie lungă”

de Teodora Cimpoi , 17 martie 2017 - stire actualizata la ora 17:04, 17 martie 2017
Avertismentul lansat de consilierul lui Iohannis pe probleme economice: Ni s-a pregătit „o capcană bugetară cu bătaie lungă”

Bugetul pe 2017 cuprinde o creştere spectaculoasă a creditelor de angajament, care ar putea deveni principala problemă a situației bugetare în următorii ani. Asta în condiţiile în care deja s-au majorat cheltuielile fixe, precum cele pentru creşterea pensiilor şi salariilor, reducându-se în paralel alte taxe. Avertismentul a fost lansat astăzi de Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial pe probleme economice şi sociale.

“Efectul angajărilor curente asupra deficitelor viitoare va fi unul covârșitor, mai ales dacă se menține trendul actual al politicilor fiscal-bugetare, anume „Jos taxele, sus cheltuielile!”, trend care oricum subminează, prin el însuși, poziția finanțelor publice”, a afirmat Marinescu, într-o analiză postată pe blogul său.

Creditele de angajament sunt sumele destinate angajării de cheltuieli multianuale, adică efectuarea de plăți în exercițiile bugetare viitoare. În consecință, cu cât creditele de angajament prevăzute în prezent vor fi mai mari, cu atât mai mare va fi presiunea pe bugetele viitoare, prin plățile care trebuie efectuate în contul cheltuielilor angajate în trecut.

“Tocmai aceasta este problema bugetului 2017, anume un volum record de credite de angajament, care vor presa puternic asupra bugetelor viitoare. Odată umflat în prezent, acest „buget paralel” va ține pe loc sau chiar va dezumfla cheltuielile curente în viitor”, a explicat consilierul prezidenţial.

Asfel, bugetul general consolidat pentru 2017 prevede credite de angajament de 53,5 miliarde lei, ceea ce înseamnă mai mult de o treime din mărimea bugetului de stat si sume de 3,5 ori mai mari ca in 2016. Din acestea, 36,5 miliarde lei sunt credite de angajament destinate Ministerului Dezvoltării Regionale – 31 miliarde lei fiind prevăzute în contul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Potrivit datelor Guvernului, la Ministerul Agriculturii sunt prevăzute alte 10 miliarde lei, la Transporturi – 4,9 miliarde lei, iar la Sănătate – 3,9 miliarde lei.

“Însă dincolo de problema deficitului, sau mai degrabă în virtutea acesteia, intervine problema capacității de plată a bugetelor locale. În cazurile în care firmele furnizoare vor fi plătite cu întârziere, iar lucrările se sistează, ar putea apărea blocaje economice însemnate, inclusiv decapitalizarea firmelor respective”, a mai precizat Cosmin Marinescu.

Ipotecarea viitorului

Prin credite de angajament, practic ordonatorii de credite pot angaja cheltuieli anul acesta, fără să existe surse de finanţare, costurile urmând să fie decontate în anii următori. Aşa cum “România liberă” a mai scris despre acest subiect, în esenţă creditele de angajament sunt „o formă de ipotecare a viitorului în favoarea prezentului“, conform analistului Ioan Radu Zilişteanu. Potrivit acestuia, „deficitul acesta bugetar mascat se vede pe următoarele exerciţii bugetare, din anii următori. Nu îl înregistrezi în exerciţiul bugetar curent. La finalul anului 2017, noul buget pe 2018 va include ca deficit bugetar creditele asumate deja, dintre creditele acestea de angajament. Este o rostogolire a deficitului bugetar“.

Comentarii

 • oncica ionica

  17 martie 2017 17:20

  Dragnea, HOTOMANULE, Ai pacalit MAMALIGARII ca le dai LA BUZUNAR, Sa vedem daca TINE PACALEALA, Acum ai pus la justitie un nume sonor pt. a ne pacali si aici. PREGATESTE-TE DE REVOLUTIE, NU VOM MAI SUPORTA SPURCATULE !!

  raspunde comentariului
 • oncica ionica

  17 martie 2017 17:10

  Dragnea, HOTOMANULE, Ai pacalit MAMALIGARII ca le dai LA BUZUNAR, Sa vedem daca TINE PACALEALA, Acum ai pus la justitie un nume sonor pt. a ne pacali si aici. PREGATESTE-TE DE REVOLUTIE, NU VOM MAI SUPORTA SPURCATULE !!

  raspunde comentariului
 • hhhhh

  17 martie 2017 16:29

  Helena-sau cum te fi chemand in realitate, daca ai citit articolul si n-ai inteles ca nu Iohanis a formulat parerea ci consilierul lui si in plus nu ti-ai dat seama de raul pe care il fac cheltuielile nesustenabile unei societati - in familie tot asa te imprumuti si dupa aia astepti portareii sa te scoata afara din casa?-, ori esti PSD-ista ori esti proasta.

  raspunde comentariului
 • Helena

  17 martie 2017 16:18

  Domnule Iohannis, ati inceput sa semanati tot mai mult cu escrocul Traian Basescu...Sa va fie rusine!

  raspunde comentariului
  • Helena

   17 martie 2017 17:01

   Medicii m-au avertizat sa nu postez in perioada intrarii in menopauza ....

   raspunde comentariului
 • O tara ca afara

  17 martie 2017 16:08

  Pai n-ati vrut o tara ca afara ? Avantaje multe, bani multi si munca p--a !!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design