„Prima mașină“: promisiuni multe, restricții și mai multe

de Mona Scărişoreanu , 14 octombrie 2014 - stire actualizata la ora 00:18, 14 octombrie 2014
„Prima mașină“: promisiuni multe, restricții și mai multe

Angajat cu vârsta între 30 și 35 de ani, vechime în muncă și un salariu de cel puțin 2.100 lei, plus bani de avans. Așa arată portretul-robot al viitorului beneficiar al programului „Prima mașină“. Atât dealerii auto cât și datele ANOFM arată că sita este mult mai deasă decât rezultă din prezentările oficiale și că puțini vor fi cei care vor putea ajunge la acest tip de credit.

Programul care urmează să fie lansat în câteva săptămâni se adresează celor care au un salariu de circa 2.100 lei, în condițiile în care salariul mediu net este de 1.600 lei. Beneficiarii programului trebuie să poată achita un avans de 2.900 de lei și o rată lunară de 700 de lei, timp de 7 ani, valoarea autoturismului fiind de 13.000 de euro. Cristian Preoteasa, reprezentant dealer Skoda, arată că, în realitate “Prima mașină” este destinat celor cu vârsta cuprinsă între 30 și 35 de ani. “Orice om își cumpără mai întâi o casă și apoi mașină. Iar cei mai mulți tineri sunt înscriși deja în Programul “Prima casă” și nu se mai pot încadra pentru un nou împrumut. Creditul pentru mașină este unul de nevoi personale, iar gradul de îndatorare este de 33%, adică solicitantul ar trebui să aibă un venit minim de 450 de euro net și să nu aibă alte împumuturi. În realitate însă, tinerii între 18 și 29 de ani vor primi cu greu un astfel de credit neavând vechime în muncă. De aceea, programul se va adresa în special celor cu vârsta între 30 și 35 de ani. Iar băncile vor pune condiții suplimentare deoarece o mașină se devalorizează mult mai repede decât o locuință”, explică Preoteasa.

Pe de altă parte, din datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) rezultă că numărul șomerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 29 de ani se ridica în luna august la aproximativ 120.000 de persoane, iar cel al șomerilor cu vârsta între 30 și 39 de ani la 96.000. În realitate numărul celor fără un loc de muncă este mult mai mare, mulți dintre aceștia nefiind înregistrați în baza ANOFM.

Ce spun băncile

Cum văd reprezentanții sistemului bancar succesul acestui program? Se vor putea încadra în cerințele impuse de bănci tinerii cu vârsta de până la 35 de ani? „Așteptăm să apară normele metodologice. În funcție de acestea, fiecare bancă își va face propriul produs și vor exista anumite criterii pentru acordarea împrumuturilor. Din prezentarea programului rezultă câteva avantaje pentru cei care doresc să obțină un astfel de credit: avans mic, rate mai mici fiindcă va crește perioada de creditare de la 5 ani, cât este în prezent pentru creditul de nevoi personale, la 7 ani, iar marja de dobândă va fi limitată”, arată Raluca Bănuță, director, Direcția Produse și Servicii Bancare, CEC Bank.

Conform Ministerului Economiei, ga­ranţia statului va acoperi maxim 50% din valoarea creditului, diferenţa de colateral fiind reprezentată de autoturismul achiziţionat. Valoarea creditului este de 50.000 lei (plus TVA) plus valoarea poliței CASCO pentru primul an, iar avansul minim din valoarea creditului, solicitat de bănci beneficiarilor va fi între 5% și 10%. Costul total al finanţărilor garantate de stat acordate în cadrul acestui program nu va depăşi ROBOR 3 luni+marja de 3%. Se estimează că, o dată cu demararea acestui program, creşterea anuală a vân­zărilor de autoturisme noi ar putea ajunge până la un miliard de lei, ceea ce ar conduce la o creştere economică de 0,1% cumulând efectele lanţului de producţie, import şi distribuţie, inclusiv serviciile conexe din sectorul auto.   

Comentarii

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design