10 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieDeficitul de cont curent a crescut cu 16% în primele 8 luni

Deficitul de cont curent a crescut cu 16% în primele 8 luni

În ianuarie-august 2018, deficitul de cont curent a fost de 6,104 miliarde euro, potrivit datelor BNR.

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României. 

Deficitul comercial al României a avansat cu 20,8% în primele opt luni, la 10,85 miliarde de euro, arată datele publicate, recent, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în ianuarie-august, un deficit de 10,9 miliarde euro, în creştere cu 2,08 miliarde euro faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Balanţa serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 357 milioane euro, balanţa veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mic cu 963 milioane euro, iar balanţa veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 215 milioane euro.

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 3,581 miliarde euro (comparativ cu 3,482 miliarde euro în perioada ianuarie – august 2018), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 2,582 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 999 milioane euro.

În 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro, cu 3,45 miliarde euro mai mare faţă de anul anterior.

Cele mai citite

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....
Ultima oră
Pe aceeași temă