10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăEconomieDeclinul economic lovește în plin Constanța

Declinul economic lovește în plin Constanța

Economia Constanței este în scădere, iar acest lucru se reflectă și asupra veniturilor angajaților. În ciuda faptului că pe teritoriul județului se găsesc singura centrală nucleară a României, unul dintre cele mai importante porturi din Europa, una din cele mai mari rafinării petroliere, aproape jumătate din capacitatea turistică a țării, dar și două șantiere navale, constănțenii au salarii mai mici decât media pe țară.

Potrivit datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică, în industrie, producția a scăzut în primele zece luni ale anului 2017 cu 0,4% faţă de cea din ace­eași perioadă a anului 2016. O consecință a acestui fapt este că exporturile scad și importurile cresc.

„În primele opt luni ale anului 2017, față de primele opt luni ale anului 2016, exportul a scăzut cu 4,3%, dar importul a crescut cu 10,0%”, spun reprezentanții DJS Constanța. Firmele din Constanța au exportat, în primele opt luni din 2017, mărfuri în valoare de 1265,0 milioane euro şi au importat mărfuri în valoare de 1708,4 milioane euro.

Predomină produsele din capitolul „combustibili şi uleiuri minerale” atât la export cu 32,1% (produse petroliere), cât și la import cu 69,2% (petrol şi, în cantităţi mai mici, produse petroliere). De asemenea, la export ponderi importante mai deţin produsele din capitolul „vapoare, nave şi structuri plutitoare” (29,4%), produsele din capitolul „cereale” (10,2%) și cele din capitolul „animale vii” (8,7%), iar la import produsele din secțiunea „maşini şi aparate, echipamente electrice, aparate de înregistrat sau de reprodus sunetul şi imaginile” (7,8%).

 Traficul maritim și fluvial, în scădere

 Traficul maritim și fluvial nu poate fi decuplat de starea generală a economiei, fiind, la rândul său, în scădere. „Traficul de mărfuri prin portul Constanţa însumează 36,1 milioane tone în perioada ianuarie-septembrie 2017 şi este cu 3,1% mai mic decât în aceeași perioadă din 2016”, se arată în documentul DJS Constanța.

De asemenea, traficul prin Canalul Dunăre – Marea Neagră, în volum de 10,2 milioane tone mărfuri în primele trei trimestre ale anului 2017, a scăzut cu 5,1% față de volumul înregistrat în aceeași perioadă din 2016.

Numărul total al navelor tranzitate a scăzut cu 4,4% în perioada ianuarie-septembrie 2017 față de cel înregistrat în aceeași perioadă a anului 2016, iar numărul navelor străine care au traversat canalul, a scăzut cu 4,5%.

Bani mai puțini

Economia județului Constanța a înregistrat și creșteri, la unele capitole.

Unul dintre acestea este numărul de locuințe nou-construite în județul Constanța. În primele trei trimestre ale anului 2017 au fost finalizate 2920, cu 610 mai multe decât în aceeași perioadă din anul 2016.

Câştigul salarial mediu brut pe un salariat, în judeţul Constanţa, a fost în luna octombrie 2017 de 3006 lei, iar câştigul salarial mediu net a fost de 2157 lei.

Acesta este sensibil mai mic decât media salariului net în România, anunțată de  Institutul Național de Statistică, și anume 2.392 de lei net și 3.327 de lei brut.

Județul Constanța este depășit, la acest capitol, de județe precum Cluj, Sibiu, Argeș, Timiș, Brașov, Iași, Olt, Prahova și Galați. De altfel, Constanța nu se află în topul primelor județe din România în funcție de salariul mediu lunar.  

Cele mai citite
00:04:58

În fața înaintării Rusiei, soldații ucraineni sapă pe frontul de est

Aproape de orașul estic Avdiivka, capturat recent de Rusia după o luptă aprigă de luni de zile, un regiment de sapatori ucraineni se apucă...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
00:01:00

China emite cea mai severă avertizare pentru ploi torențiale după inundații devastatoare

Peste 100.000 de persoane au fost evacuate în sudul Chinei din cauza ploilor abundente și a inundațiilor mortale, guvernul emițând marți cea mai înaltă...
Ultima oră
Pe aceeași temă