12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăEconomieConsiliul UE, recomandare pentru România: Sunt necesare toate eforturile de reducere a...

Consiliul UE, recomandare pentru România: Sunt necesare toate eforturile de reducere a deficitului

Bucureştiul ar trebui să raporteze Consiliului UE cu privire la acțiunile întreprinse, ca răspuns la recomandare, până pe 15 aprilie 2020, posibil ca parte a programului său de convergență.

Prima recomandare e ca Guvernul să „ia măsurile necesare, pentru a se asigura că rata de creștere nominală a cheltuielilor primare nete nu va depăși 4,4% din PIB anul viitor, ceea ce corespunde unei ajustări structurale anuale de 1,0%”.

România trebuie să utilizeze toate trendurile pentru reducerea deficitului. Astfel, „măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a echilibrului structural al administrației publice, într-o manieră favorabilă creșterii”.

„Măsurile de consolidare bugetară ar trebui să asigure o îmbunătățire durabilă a echilibrului structural al administrației publice.” recomandare a Consiliului UE privind MTO

Recomandările acestea sintetice pornesc de la realităţi. Prognoza de toamnă a Comisiei Europene (CE), pe acest an, spune că echilibrul structural se va deteriora cu 0,8% din PIB, anul acesta, și cu încă 0,8% din PIB, anul viitor.

CE estimează că deficitul structural va fi de 2,5% din PIB și 3,4% din PIB, față de obiectivul bugetar pe termen mediu, al unui deficit structural de 1,0% din PIB în anul 2019, respectiv în 2020.

 

Eforturi pentru ajustare

Pentru a corecta abaterile cumulate și a face o ajustare adecvată, în urma devierilor anterioare, un efort suplimentar ar trebui să completeze ajustarea structurală anuală recomandată, de 0,75% din PIB, pentru 2020, recomandată pe 14 iunie 2019.

“Un efort suplimentar de 0,25% din PIB pare adecvat”, continuă Consiliul UE, “având în vedere amploarea abaterilor de la calea de ajustare recomandată către obiectivul pe termen mediu (n.r.: MTO). Se va accelera ajustarea către obiectivul bugetar pe termen mediu, fără a pune în pericol creșterea economică”.

Previziunile Comisiei pentru toamna 2019 prefigurează un deficit public general de 3,6% din PIB, în 2019, și 4,4%, în 2020, peste valoarea de referință a Tratatului UE, de 3%. Toate aceste date şi recomandările sunt coerente cu cele anterioare şi cu comentariile anterioare ale experţilor români şi străini.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă