Tudose le face un cadou prețios chinezilor și renunță la fondul de investiții de un miliard de dolari

de Teodora Cimpoi , 11 noiembrie 2017 - stire actualizata la ora 09:48, 12 noiembrie 2017
Tudose le face un cadou prețios chinezilor și renunță la fondul de investiții de un miliard de dolari, după ce tocmai s-a încheiat vizita celei mai importante delegații din China la București - sursa foto: Ministerul Energiei, Facebook

Guvernul Tudose a anunțat că nu va prelungi memorandumul cu Rompetrol până când nu se va finaliza ancheta DIICOT care vizează compania și pînă nu va încasa datoriile istorice. Ceea ce pare un nou război între Palatul Victoria și kazahii de la KazMunaiGaz, acționarii fostului grup Rompetrol, e de fapt un cadou neașteptat făcut chinezilor, cei care vor prelua în curând controlul companiei petroliere de la kazahi, fără a mai fi condiționați să creeze întâi fondul de un miliard de dolari stipulat în memorandum. Important este că anunțul de la Guvern vine fix după ce s-a încheiat vizita la București a celei mai mari delegații de chinezi în România.

Practic, guvernul Tudose le face un cadou prețios chinezilor, care în această lună vor finaliza achiziția a 51% din KMGI, și kazahilor, care vor rămâne cu restul de 49% din acțiuni.

Vineri seară, Ministerul Energiei a anuțat, într-un comunicat, că joi, 9 noiembrie 2017, prim-ministrul României Mihai Tudose a avut la Palatul Victoriei o întâlnire cu o delegație a KazMunaiGaz, proprietarii KMG International (fostul grup Rompetrol), și cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMGI.

„În cadrul întâlnirii, la care au participat și miniștrii Energiei, Economiei și Finanțelor s-a discutat despre Memorandumul semnat în 2013 între statul român și compania KMG. În urma discuției, Guvernul României a comunicat KazMunaiGaz că pentru a putea discuta o nouă prelungire a prevederilor Memorandumului încheiat în urmă 4 ani, trebuie să fie îndeplinite două condiții: achitarea datoriei istorice a companiei față de statul român și soluționarea cauzei de către justiție. Premierul Mihai Tudose a subliniat că cele două condiții trebuie întrunite cumulativ, altfel statul român nu va mai putea lua în calcul înțelegerea din 2013”, se arată în comunicat.

Context: Vizita celei mai mari delegații de chinezi în România

Anunțul de la Palatul Victoria vine imediat după ce în România s-a încheiat vizita celei mai mari delegații de chinezi de până acum în țara noastră, delegație condusă de vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Dezvoltare şi Reformă şi directorul Administraţiei Naţionale pentru Energie, Nur Bekri.

Delegația a fost prezentă în contextul în care România a găzduit, între 8-10 noiembrie, prima întâlnire a miniștrilor energiei din 16 țări europene și China, în marja reuniunii organizate de  Centrul Român al Energiei (CRE) sub patronajul Ministerului Energiei și al Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul formatului 16+1. Din delegație au făcut parte reprezentanții a peste 20 de companii chineze din sfera energiei, unele dintre cele mai mari. Nur Bekri a avut chiar, în deschiderea evenimentului, un briefing de presă comun cu Teodor Meleșcanu, ministrul Afacerilor Externe, și Toma Petcu, ministrul Energiei.

„România a avut onoarea de a organiza prima conferință în formatul 16+1, după ce țara noastră și-a asumat rolul de coordonator al domeniului energiei în această platformă de cooperare. Credem că, fiind gazdă a două evenimente foarte importante într-un termen foarte scurt - CESEC și reuniunea 16+1 - România își demonstrează poziția de factor de stabilitate energetică în regiune. Reuniunea 16+1 pune față în față companii europene și chineze în încercarea de a găsi noi proiecte comune, dincolo de cele aflate deja în curs de negociere: reactoarele nucleare 3 și 4 de la Cernavodă și un grup energetic nou la Rovinari”, a comunicat, joi, pe 9 noiembrie, Ministerul Energiei.

Kazahii anunță în conferință că vor fondul

Cu câteva ore înainte ca Ministerul Energiei să anunțe că Guvernul nu prelungește memorandumul, reprezentanții KMGI au organizat o întâlnire cu presa, în care au anunțat că ei vor să se facă fondul de investiții și că au primit asigurări de la Guvern că implementarea memorandumului va fi accelerată.

„Ne-am întâlnit ieri (joi — n.r.) cu reprezentanții Guvernului, cu premierul Tudose și miniștrii Energiei, Economiei și Finanțelor. Tema principală de discuție a fost intrarea în vigoare a memorandumului de înțelegere din 2013 și să ne reasigurăm angajamentele că suntem gata să punem în aplicare acest memorandum. Avem confirmarea că lucrurile vor fi accelerate și vom vedea soluții rapide”, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepreședinte al KazMunaiGaz, citat de Agerpres. Zhangulov a mai spus că tranzacția prin care compania chineză CEFC preia 51% din acțiunile KMGI va fi finalizată în această lună, în prezent derulându-se ultimele detalii tehnice. 

Această aparentă contradicție între declarațiile oficiale de la Guvern și cele făcute celor de la KMG are de fapt rolul de a consolida imaginea kazahilor.

Istoric. Ce prevedea memorandumul

Memorandumul semnat în februarie 2013 de guvernul Ponta stipula înfiinţarea, organizarea şi funcționarea unui fond de investiţii kazah-român în sectorul energetic, în care statul trebuia să dețină 20% din acțiuni și care trebuia să realizeze, în decurs de 7 ani, investiții de aproximativ un miliard de dolari în sectorul energetic din România. Numai din TVA, dacă se realizau aceste investiții, statul ar fi încasat până acum 190 milioane de dolari.

Pe de altă parte, din 2014, când a fost aprobat prin HG 35 memorandumul cu Rompetrol, și până în prezent statul nu a desemnat încă entitatea care să se asocieze în fondul de investiții cu kazahii.

De asemenea, memorandumul mai prevedea ca grupul KMGI să răscumpere de la stat (prin Ministerul Energiei) un pachet de 26,6959% din acțiunile Rompetrol Rafinare, în schimbul a 200 milioane dolari. Nici acest lucru nu s-a întâmplat până acum și renunțarea la acest drept este al doilea cadou făcut de Guvernul Tudose  kazahilor, dat fiind că, la capitalizarea de acum, acest pachet valorează pe bursă circa 168,6 milioane de dolari, potrivit calculelor RL pe baza datelor de pe Bursa de Valori București. 

Foarte important de precizat este că memorandumul încheiat pe 15 februarie 2013 avea ca scop principal stingerea litigiilor dintre statul român și KazMunaiGaz și prevedea ca statul român, prin reprezentantul autorizat în cauză (Ministerul Finanțelor Publice), să solicite suspendarea judecății procesului privind conversia datoriilor istorice ale Rompetrol în acțiuni în favoarea statului, proces aflat pe rolul Curții de Apel Constanța, ședința fiind programată pentru 18 februarie 2013.  

Reprezentanții Rompetrol afirmă că statul oricum pierduse deja 40 de procese pe acest diferend, prin care Ministerul Finanțelor contestase conversia datoriilor istorice de 570 milioane euro în acțiuni. Datoriile fuseseră convertite în obligațiuni în 2003, la privatizarea Petromidia. La termenul scadent, în 2010, kazahii, care între timp cumpăraseră grupul Rompetrol de la Dinu Patriciu, au răscumpărat obligațiuni de doar 54 milioane euro, iar restul au fost transformate în acțiuni în favoarea statului (Ministerul Energiei), care a primit aproape 45% din capitalul Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriei Petromidia, cea mai mare unitate de procesare a țițeiului din România și cea mai importantă, dat fiind accesul ei la Marea Neagră. În 2010, Ministerul Finanțelor a contestat conversia.

Un lung șir de dosare

Renunțarea la litigii este singura prevedere din memorandum care s-a aplicat până acum, imediat cu semnarea documentului. În rest, statul nu a înființat nici până azi compania care să se asocieze în fondul de investiții cu kazahii și nici nu a demarat vânzarea acțiunilor.

Guvernul Tudose spune acum că așteaptă ca DIICOT să finalizeze cercetările în dosarul Rompetrol II, demarate în primăvara lui 2016, care se referă  la presupuse fapte penale derulate atât la privatizarea rafinăriei, cât şi la conversia datoriilor de 603 milioane de dolari către bugetul de stat în obligaţiuni. Ancheta ar putea dura ani de zile, timp în care statul renunță, practic, la investiții de un miliard de dolari, fără a lua în calcul efectul multiplicator pe orizontală.

Memorandumul expiră la 31 decembrie 2017, după ce a fost prelungit de mai multe ori.

Comentarii

 • Tepus

  13 noiembrie 2017 14:13

  ACUM DNA IL VREA !! IL INVITA PE DRAGNEA !! SA DECLARE CE-A FURAT !! SI SA REDEA TOT LA STAT. !! SA PLATEASCA, AM MAI ZIS, !! MACAR HOTELUL TURRIS. !! SAU SA DEA AVEREA TOATA, CA E DE LA STAT FURATA.

  raspunde comentariului
 • Costin Stefan

  13 noiembrie 2017 9:35

  INTREBARI PT. DNA, PARCHETUL GENERAL SI SRI. Se impun urmatoarele intrebari 1. De ce nu a fost arestat pana in prezent infractorul Dragnea, pt. ca a furat Hotelul Turris, in 2009, cu ajutorul sotiei sale Bombonica si srijinit probabil de consilierul sau juridic si director executiv, Carmen Dan ? Si de ce statul nu a recuperat respectivul hotel ? 2. De ce nu a fost deblocat dosarul 6311-2-2012, tinut cu NUP de Nitu la Parchetul General pentru ca Dragnea sa nu plateasca impunerea de catre ANAF a 31 milioane de dolari, evaziune fiscala pt. neplata impozitelor si taxelor la Hotelul Turris ? De ce este impiedicat ICCJ si acum sa judece respectivul dosar ? 3. De ce autoritatile au permis sotilor Dragnea sa fure Hotelul Turris si apoi sa-l vanda ? 4. De ce au fost musamalizate, pana in prezent, paguba de 110 milioane de lei- valoarea reala a hotelului, in 2009, cand a fost furat, si 31 milioane de lei- valoarea evaziunii, impusa de ANAF pt. neplata de impozite si taxe de catre Bombonica la hotelul Turris ? Intreaga tara stie, din presa si de pe net, ca LIVIU DRAGNEA, abuzand de functia de presedinte al C.J.Teleorman , a furat HOTELUL TURRIS din Turnu Magurele, in 2009, folosindu-se de fosta sa sotie. Bombonica a platit o suma modica de 114 mii de lei, cand hotelul valora in realitate 110 milioane de lei, adica de o mie de ori mai mult. In 2011 a existat probabil un razboi intre FINANTE si Consiliul Judetean, la Alexandria, unde Carmen Dan a fost consilier juridic si director executiv, in cadrul CJT, a lui Dragnea, din 2002 pana in 2012. Si, ca sa-i scape de puscarie pe sotii Dragnea, care furasera un hotel de 8 etaje, s-a inscenat un aranjament de retrocedare ilegala ca hotelul nu a fost cumparat cu 114 mii de lei de Bombonica, ci i-a fost retrocedat. Cred ca Dragnea a beneficiat de sprijinul angajatei sale, Carmen Dan, la toate marile ilegalitati savarsite de presedintele CJT in perioada 2002-2012, ca nu degeaba si-a adus-o Dragnea de la Videle la Alexandria. Astfel, Finantele a lasat-o pe Bombonica sa ramana proprietara pe Hotelul Turris. Dar a impus-o sa plateasca statului 31 milioane de lei, in 2011, ca evaziune fiscala, fiinca Bombonica nu platise impozitele si taxele cuvenite pana in 2011 pentru hotel. Dragnea a vandut apoi Hotelul Turris, pe bani grei, unei doamne care administra chiar respectivul hotel. Sotii Dragnea au ramas cu milioanele incasate pe hotel, si nici impunerea de 31 milioane de dolari, echivelenta cu 7,5 milioane de euro, nu au mai platit-o, din cauza ca dosarul penal 6311-2-2012, care ajunsese la ICCJ, a fost blocat de Nitu cu NUP la Parchetul General, unde e blocat si in prezent.

  raspunde comentariului
 • DE CE SCHIMBA PSD-ISTII CORUPTI REGULILE TARII - PENTRU CA PSD-UL ESTE PLIN DE CORUPTIE !

  12 noiembrie 2017 13:43

  Psd-ul tilhareste Romania si imparte acum cu chinezii - imperialisti .

  raspunde comentariului
 • Sorin

  12 noiembrie 2017 9:42

  Patriciu nu a fost niciodata asa bogat cum pretindea. Nu a avut niciodata 2.2 mld EUR. Valorea vehiculata reprezenta valoarea intreprinderii datorievaloarea actiunilor. In plus a vandut Rompetrol intrucat le gajase la KMG pentru titeiul cumparat si neplatiti. In ceea ce priveste datoria de 600 mil. in obligatiuni KMG nu are nici o treaba intrucat atat ordonata OUG 1182003 prin care s-a aprobat tranzactia afost emisa de Guvernul Nastase si semnata de A Nastate, M Tanasescu si D.I Popescu, iar legea de aprobare 892005 a fost aprobata pe vremea Aliantei DA si a guvernului Tariceanu. La art 7 se prevedea optiunea neconditionata a emitentului de a converti la scadenta obligatiunile in actiuni. In context KMG este cumparator de buna credinta si orice ar face acum pentru privatizare confircarea rafinariei sau orice altceva ne va duce la ICSID si Romania va pierde si va trebui sa plateasca.

  raspunde comentariului
 • Soruff

  12 noiembrie 2017 9:09

  Poate ar fi interesant sa aflam cum a ajuns Patriciu asa bogat si cine face puscarie pentru inalta tradare si jefuirea bunului public

  raspunde comentariului
 • Roman

  12 noiembrie 2017 5:15

  Daca Romania ofera 4-6 miliarde SUA pentru asa zisa ei aparare de fapt apararea SUA, v. Deveselu, si a Europei, de ce n-ar avea dreptul la un miliard macar. Si o sa vina si rindul Rusiei, pentru a-si rascumpara prostitute. Mare si bogata mai e Romania asta mai ales in hoti si prosti.

  raspunde comentariului
  • Spune clar ca nu romanii ci javrele comunist care adapa coruptia - nu poporul

   12 noiembrie 2017 13:46

   Romanai este condusa de acei comunisti perversi si perfizi care s-au adunat acum in psd.

   raspunde comentariului
 • Kuminecăturile Gemene

  12 noiembrie 2017 4:46

  Pizderul ăsta practic a refuzat mita, probabil era beat sau deoarece era bătător la ochi dacă își deschidea rapid câteva SRLuri care să absorbe atâta amar de investiție. Miliardul a fost plănuit pentru firmele minciurianului strategic și gașca lui, kurva făcea strip-tease pentru Generalul Tso Imping după ce a fost alăptat cu dragoste de mic copil la sânul axei kurcubeului, trădătorul Puie Monta!

  raspunde comentariului
 • cristi

  11 noiembrie 2017 18:34

  Inca un cadou din averea statului si totul pentru rusi si chinezi, dar romanii raman cu salarii de mizerie si cu pensii de ingropat batranii.

  raspunde comentariului
 • Victor Goliac

  11 noiembrie 2017 18:23

  Guvernul poate oferi 'cadouri' care de fapt nu le apartine. Foarte bine da chinezilor ub miliard de euro si kazahilor many milions de Euro, si turcilor proprietate langa patriarhie, etc. etc. Felicitari chiar daca ruleta nu va favorizeaza nu sunt banii vostri in orice caz, deci jucati-i in continuare and cauta taxele de la banci si multinationale...

  raspunde comentariului
 • Sa fie primiți...

  11 noiembrie 2017 17:23

  China are nevoie de petrol pentru a-si asigura materia prima la combinatul chimic de PVC din Borsodchem Ungaria

  raspunde comentariului
 • Mircius

  11 noiembrie 2017 17:17

  Teodora Cimpoi - Cum ati indraznit sa-l criticati pe Tudose si pe pesedeu ?!Stati ca vin acum vuvuzelele pesediste Ghilezan si Garleanu si or sa ne spuna ca Tudose merita premiul Nobel si pesedeul merita sanctificat ! Si Dragnea trebuie desemnat succesorul lui Mihai la tron !Hai Ghilezane, asteptam articolul tau !

  raspunde comentariului
 • Huan

  11 noiembrie 2017 15:13

  Ce bine se intelege guvernul socialist dambovitean cu comunistii chinezi.

  raspunde comentariului
 • un roman

  11 noiembrie 2017 14:47

  Pupet NWO,un securist,prostanac Tudose,organizatile secrete,gindesc,numai in interesul lor, FORGET,THE PEOPLES,THE NATION,

  raspunde comentariului
 • Gigel

  11 noiembrie 2017 13:48

  Wikipedia - Organ harvesting from Falun Gong practitioners in Chinahttpsen.wikipedia.orgwikiOrgan_harvesting_from_Falun_Gong_practitioners_in_China

  raspunde comentariului
 • Gigel

  11 noiembrie 2017 13:47

  Facem cadouri chinezilor care au marit subit numarul de transplanturi de organe dupa arestarea membrilor Falun Gong. China e o tara fara omenie.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design