9.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialTăriceanu: TVA split se va aplica doar pentru rău-platnici şi pentru firme...

Tăriceanu: TVA split se va aplica doar pentru rău-platnici şi pentru firme în insolvenţă

Preşedintele Senatului și al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat miercuri, la Parlament, că Ordonanţa privind plata defalcată a TVA va fi modificată astfel încât sistemul Split TVA să fie obligatoriu doar pentru rău-platnici şi pentru firmele aflate în insolvenţă.

Pentru celelalte companii, sistemul Split TVA va fi opţional.

"Se va aplica de la 1 ianuarie pentru cei care sunt rău-platnici şi pentru societăţile care sunt în insolvenţă. Restul, numai cei care doresc să opteze voluntar. Deci TVA split nu urmăreşte să inducă o dificultate pentru operatorii economici. Dacă sunt unii dintre ei care vor dori să opteze, sigur că pot să o facă”, a explicat Tăriceanu după şedinţa Coaliţiei PSD – ALDE.

”Ne interesează să eliminăm evaziunea fiscală în domeniul TVA şi, de asemenea, cei care au un istoric de rău-platnici şi la data de 31 decembrie vom constata că fie obligaţiile de plată a TVA, fie celelalte obligaţii către bugetul de stat nu sunt achitate, vor trece la TVA Split. Dacă îşi corectează comportamentul, atunci pot să iasă de sub incidenţa acestei măsuri”, a explicat Tăriceanu.

Drept consecință, dacă o companie se redresează financiar sau dacă îşi plăteşte la timp taxele către buget, va ieşi de sub incidenţa sistemului Split TVA. 

La data de 10 octombrie, Ordonanţa privind introducerea plăţii defalcate a TVA a fost retrimisă de către plenul Senatului la Comisia de buget, care trebuie să vină cu un nou raport.

În prezent, plata defalcată a TVA a intrat în vigoare de la 1 octombrie cu caracter opţional pentru firme, urmând să devină obligatorie de la 1 ianuarie 2018.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Imagini cu Selena Gomez fără machiaj. Cum arată cântăreața în mod natural

Selena Gomez (31 ani) a postat pe contul său de Instagram o serie de imagini fără machiaj, cu ea "reală". Cântăreața pop, actrița și fondatoarea...

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....

Cum îți poate afecta corpul o alimentație nesănătoasă?

Alimentația este extrem de importantă pentru ca organismul nostru să funcționeze la capacități maxime. O dietă bogată în substanțe nutritive ne va ajuta să...
Ultima oră
Pe aceeași temă