7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialSurse: Sute de milioane de emailuri au fost verificate, în secret, de...

Surse: Sute de milioane de emailuri au fost verificate, în secret, de Yahoo, la solicitarea serviciilor de spionaj americane

Sute de milioane de conturi Yahoo mail au fost verificate, în anul 2015, la solicitarea Agenției pentru Siguranţa Naţională (NSA) şi a Biroului Federal pentru Investigaţii (FBI), au precizat surse pentru Reuters, potrivit Mediafax.

Acest lucru a fost posibil prin crearea în secret, de către compania Yahoo Inc, a unui program informatic care permite verificarea în emailurile clienţilor a unor informaţii specifice, la solicitarea serviciilor de spionaj americane, afirmă doi foşti angajaţi şi o a treia sursă care cunoaşte situaţia.

Conform unor analişti, acesta este primul caz în care se află ca o companie online americană acceptă solicitarea unei agenţii de informaţii de a verifica toate mesajele primite în inboxurile emalurilor. Nu este clar ce informaţii au solicitat agenţiile de spionaj, ori dacă au cerut Yahoo să verifice doar anumite cuvinte-cheie ori tipuri de ataşamente.

Agenţia Reuters nu a putut stabili dacă Yahoo a oferit serviciilor de informaţii datele pe care a reuşit să le obţină după activarea filtrelor de verificare.

Conform surselor citate, decizia directorului executiv Yahoo, Marissa Mayer, de a se conforma directivei a generat plecarea unor membri ai Consiliului de administraţie, inclusiv a directorului pentru Securitatea informaţională, Alex Stamos, ce a demisionat în iunie 2015. În prezent, Stamos deţine postul similar la compania Facebook Inc. „Yahoo este o companie ce respectă legile şi se conformează reglementărilor din Statele Unite”, se arată într-un comunicat oficial care nu oferă alte detalii.

În septembrie, compania americană a dezvăluit că hackeri angajaţi probabil de state au sustras, în urma unor atacuri cibernetice lansate în anul 2014, datele a cel puţin 500 de milioane de utilizatori de conturi online Yahoo. Compania cu sediul Sunnyvale, California, are aproximativ un miliard de utilizatori în întreaga lume, potrivit Wall Street Journal.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă