SRI: Companiile aeriene low-cost sunt VULNERABILE în fața teroriștilor

de Mihai Diac , 19 martie 2016 - stire actualizata la ora 12:23, 19 martie 2016
SRI: Companiile aeriene low-cost sunt VULNERABILE în fața teroriștilor

Companiile aeriene low-cost sunt mai vulnerabile în fața teroriștilor decât companiile de linie, avertizează specialiștii din SRI. Aceștia au declarat, sub protecția anonimatului, că o serie de companii aeriene low-cost “nu au, de regulă”, pe timpul zborurilor, ofițeri de protecție la bordul avioanelor, așa cum au avioanele de linie. Contactate de România liberă, companiile nu au dorit să comenteze informația. 

De ce nu au firmele low-cost ofițeri la bord - explicația SRI

Potrivit reprezentanților SRI, un motiv al absenței ofițerilor de protecție din avioanele low-cost este că prețul călătoriei, pentru un asemenea pasager, este suportat de linia aeriană, iar o companie low cost este tentată să reducă cheltuielile la nivelul minim.

În schimb, companiile civile cu tarife normale, cum sunt companiile naționale din majoritatea statelor europene, au, de regulă, ofițeri de protecție la bord. Reprezentanții SRI ne-au precizat că ei colaborează, în acest sens, cu TAROM, dar au evitat să prezinte, punctual, situația companiilor      low-cost care operează în România.

Terorismul, subiect tabu pentru companiile aeriene 

România Liberă a încercat să obțină informații despre prezența sau absența agenților de pază de la trei companii low cost care operează în România:  WizzAir, Blue Air și Carpatair. Niciuna dintre aceste companii nu răspuns la întrebarea-cheie: dacă are sau nu are ofițeri de protecție în aeronave.

Doar una dintre cele trei firme de mai sus ne-a explicat că, probabil, nu vom primi răspuns la această întrebare, întrucât terorismul e un subiect negativ, pe care companiile aeriene îl evită în acțiunile lor de comunicare.

Citește și: SRI pregăteşte agenţi de SECURITATE pentru AVIOANE civile. Cum se vor instrui

Pregătirea de specialitate a ofițerilor de protecție din aeronave se face, în Europa, în numai două centre. Unul se află în Germania, celălalt în România (în cadrul SRI). Ofițerii de protecție din aeronave sunt cunoscuți în America de Nord sub denumirea  “Air Marshal”. În Europa nu există un termen general pentru această categorie de personal. În România, înainte de 1989, ei erau ofițeri ai Securității și erau denumiți, neoficial, „Șoimi”.

În prezent, ofițerii de protecție din avioanele civile românești fac parte din Brigada Antiteroristă a SRI, iar în documente apar sub denumirea IIBO (însoțitori înarmați la bordul aeronavelor). Ei călătoresc în aeronave ca simpli pasageri, fără a ieși cu nimic în evidență. Nici chiar echipajul aeronavei nu cunoaște identitatea acestor oameni, susțin reprezentanții SRI.

Ofițerii de protecție sunt singurii din avion care au asupra lor arme de foc.

Citește și: La 10.000 de metri altitudine, un ofițer alege, într-o fracțiune de secundă, cine trebuie să MOARĂ

 

 

Comentarii

 • gheorghe

  19 martie 2016 22:19

  Partener firma internationala caut colaboratorii pentru a deveni parteneri intr-o afacere de succes cu castiguri garantate din prima luna, castigurile sunt nelimitate in functie de acitivitatea desfasurata. Cerinte-putere de convingere si o buna capacitate de negociere-spirit de initiativa, orientat spre rezultate si atingerea obiectivelor propuse-dorinta de a obtine castiguri peste medie-capacitate de planificare si organizare-cunostinte minime operare PC word, navigare internet-gandire pozitiva-bune abilitati de comunicare si interrelationare-nu este necesara experienta.Detalii la adresa gheorghe_fmyahoo.ro

  raspunde comentariului
 • Ionut

  19 martie 2016 17:50

  Ryanair lipseste din articol pentru ca.... nu stitit ca exista sau pentru ca nu vreti sa stiti ca exista?Ce zice legea, e sau nu obligatoriu sa ai la bord astfel de ofiteri?Titlul este in eroare grava. Poti judeca vulnerabilitatea in ansamblu doar prin prisma existentei unui ofiter la bord? Pueril si hilar.

  raspunde comentariului
 • Stefan

  19 martie 2016 17:33

  Si cursele low-cost au astfel de ofiteri.Nu e chiar atat de greu sa ii depistezi daca circuli mai mult pe o ruta sau cu o anume companie...

  raspunde comentariului
 • Dorina

  18 martie 2016 19:01

  Afacere pentru iubitorii de carti! Aceasta este afacerea cea mai potrivita pentru oamenii inteligenti si care au acasa o biblioteca! Castigi bani imbogatindu-ti biblioteca! Ce poate fi mai simplu si mai interesant? Aceasta este o oferta cu adevarat unica si revolutionara! Cere acum mai multe detalii, la adresa de email cochintudorinayahoo.com

  raspunde comentariului
 • Vlaicu V.

  18 martie 2016 18:57

  Oricate feekale ar avea-n cap teroristii astia, nu si-ar pierde timpul cu low cost de 2 bani unde nu se urca niciun barosan bogat cu coaaye sa merite sa-i bagi o bomba-n poopoul ala gras.

  raspunde comentariului
 • AAA

  18 martie 2016 16:48

  Cineva a auzit de ''ofiteri de protectie'' si ne tot intoxica cu subiectul asta

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design