18.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialSRI: Companiile aeriene low-cost sunt VULNERABILE în fața teroriștilor

SRI: Companiile aeriene low-cost sunt VULNERABILE în fața teroriștilor

Companiile aeriene low-cost sunt mai vulnerabile în fața teroriștilor decât companiile de linie, avertizează specialiștii din SRI. Aceștia au declarat, sub protecția anonimatului, că o serie de companii aeriene low-cost “nu au, de regulă”, pe timpul zborurilor, ofițeri de protecție la bordul avioanelor, așa cum au avioanele de linie. Contactate de România liberă, companiile nu au dorit să comenteze informația. 

De ce nu au firmele low-cost ofițeri la bord – explicația SRI

Potrivit reprezentanților SRI, un motiv al absenței ofițerilor de protecție din avioanele low-cost este că prețul călătoriei, pentru un asemenea pasager, este suportat de linia aeriană, iar o companie low cost este tentată să reducă cheltuielile la nivelul minim.

În schimb, companiile civile cu tarife normale, cum sunt companiile naționale din majoritatea statelor europene, au, de regulă, ofițeri de protecție la bord. Reprezentanții SRI ne-au precizat că ei colaborează, în acest sens, cu TAROM, dar au evitat să prezinte, punctual, situația companiilor      low-cost care operează în România.

Terorismul, subiect tabu pentru companiile aeriene 

România Liberă a încercat să obțină informații despre prezența sau absența agenților de pază de la trei companii low cost care operează în România:  WizzAir, Blue Air și Carpatair. Niciuna dintre aceste companii nu răspuns la întrebarea-cheie: dacă are sau nu are ofițeri de protecție în aeronave.

Doar una dintre cele trei firme de mai sus ne-a explicat că, probabil, nu vom primi răspuns la această întrebare, întrucât terorismul e un subiect negativ, pe care companiile aeriene îl evită în acțiunile lor de comunicare.

Citește și: SRI pregăteşte agenţi de SECURITATE pentru AVIOANE civile. Cum se vor instrui

Pregătirea de specialitate a ofițerilor de protecție din aeronave se face, în Europa, în numai două centre. Unul se află în Germania, celălalt în România (în cadrul SRI). Ofițerii de protecție din aeronave sunt cunoscuți în America de Nord sub denumirea  “Air Marshal”. În Europa nu există un termen general pentru această categorie de personal. În România, înainte de 1989, ei erau ofițeri ai Securității și erau denumiți, neoficial, „Șoimi”.

În prezent, ofițerii de protecție din avioanele civile românești fac parte din Brigada Antiteroristă a SRI, iar în documente apar sub denumirea IIBO (însoțitori înarmați la bordul aeronavelor). Ei călătoresc în aeronave ca simpli pasageri, fără a ieși cu nimic în evidență. Nici chiar echipajul aeronavei nu cunoaște identitatea acestor oameni, susțin reprezentanții SRI.

Ofițerii de protecție sunt singurii din avion care au asupra lor arme de foc.

Citește și: La 10.000 de metri altitudine, un ofițer alege, într-o fracțiune de secundă, cine trebuie să MOARĂ

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Clotilde Armand vrea blocuri pe spațiile verzi de lângă Lacul Băneasa. Nicușor Dan închide ochii la PUZ-ul fostei colege de partid

Informații despre un plan urbanistic zonal (PUZ) dat de Primăria Sectorului 1, prin care se aprobă construirea de blocuri pe un spațiu verede, în...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...
Ultima oră
Pe aceeași temă