15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecial10 ani de la aderarea la UE: Care sunt cele mai mari...

10 ani de la aderarea la UE: Care sunt cele mai mari piedici în dezvoltarea României | ANALIZĂ ROMÂNIA LIBERĂ

La zece ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România încă trebuie să își rezolve problemele legate de corupție, instabilitatea legislativă și lipsa infrastructurii.

România are în continuare un potențial mare de creștere, dar obstacolele de dezvoltare ale României sunt binecunoscute demult, a declarat ieri adjunctul  ambasadorului Germaniei în România, ministrul consilier Achim Tröster.

Acesta a dat ca exemple infrastructura precară, lipsa din ce în ce mai acută de forță calificată de muncă, utilizarea scăzută a fondurilor europene, dar și lipsa de predictibilitate și stabilitate a cadrului legislativ. „Din experiența noastră, domeniile care oferă cea mai bună recuperare investițiilor sunt educația și administrația publică. Rezultatele s-ar regăsi direct în competivitatea și creșterea atractivității ca destinație de afaceri a României”, a adăugat Achim Tröster, în cadrul unui eveniment organizat de Profit.ro.

În opinia sa, pentru a avea condiții mai atractive pentru investitori e nevoie de proceduri administrative mai rapide, reducerea birocrației, creșterea transparenței, un sistem juridic stabil, politici guvernamentale pe termen lung și o predictibilitate mai mare. Germania este principalul partener comercial al României.

Ambasadorul Austriei: Companiile străine nu aduc doar bani

Companiile străine nu aduc doar bani, ci transferă competențe, standard și creativitate, așa încât discuțiile despre „vânzarea” țării către străini trebuie să țină cont de aceste aspecte. „Într-o piață comună funcțională, nu are importanță dacă banii vin din Germania, Suedia, Austria sau România”, a declarat ambasadorul Austriei la București, Gerhard Reiweger. Acesta a mai afirmat că este nevoie de o administrație publică eficientă, pe care întreprinzătorii să se poată baza, dincolo de deciziile centrale sau politice. Austria este al doilea investitor în România.

Ambasadorul britanic:  Susținem combaterea corupției

La rândul său, ambasadorul Marii Britanii la București, Paul Brumell, a afirmat că susține eforturile autorităților române de a îmbunătăți climatul de afaceri prin combaterea corupției și creșterea transparenței în sectorul public. „Un sistem juridic eficient, o cultură instituțională transparentă și un dialog public consecvent sunt esențiale pentru un climat de afaceri favorabil, care să descurajeze faptele de corupție”, a declarat ambasadorul.

El a adăugat că speră să devină, în contextul actual al Brexit, un partener cât mai important pentru România, iar energia, infrastructura, sănătatea și serviciile financiare sunt doar câteva dintre domeniile în care România și Marea Britanie ar putea coopera mai apropiat.

Ambasada SUA: Dezvoltați infrastructura energetică

România are un viitor strălucit, dar, parafrazând vorbele fostului președinte american John F. Kennedy – „Cetățeni, nu întrebați țara ce poate face pentru voi, întrebați ce puteți face voi pentru țara voastră” -, România ar trebui să se întrebe ce poate face ea pentru UE, în loc de ce face UE pentru România. Acestea au fost declarațiile făcute ieri de Dean Thompson, adjunctul ambasadorului SUA la București. Potrivit acestuia, sprijinirea investițiilor în domeniul petrolier și în infrastructura aferentă îi va permite României să devină un lider în securitatea energetică europeană.

„Sunt necesare decizii legislative și reglementări sănătoase pentru a atinge potențialul deplin al resurselor de gaze naturale ale României”, a afirmat diplomatul american. Declarațiile sale au fost făcute în contextul în care gigantul american ExxonMobil are planificate investiții de miliarde de euro pentru extracția gazelor naturale din Marea Neagră, în parteneriat cu OMV Petrom, deținut de grupul austriac OMV. Thomson a adăugat că măsurile de reducere a corupției și pentru crearea unui mediu de afaceri prietenos vor atrage noi investitori. 

 

Cele mai citite

Naomi, cea mai cunoscută cântăreață transgender din România, a murit la vârsta de 47 de ani

Naomi, una dintre cele mai emblematice figuri transgender din România, s-a stins din viață la vârsta de 47 de ani. Ea a fost spitalizată...

VIDEO. “Am început să am psihoze”. Cuplul din showbiz care s-a despărțit după patru ani de relație

Una dintre cele mai cunoscute influencerițe din România a făcut marele anunț: s-a despărțit de iubitul ei. Marilu Dobrescu și Iustin Petrescu au făcut...

Emma Răducanu, eliminată de Iga Swiatek în semifinalele turneului de la Stuttgart

Jucătoarea poloneză de tenis, Iga Swiatek, ocupanta locului 1 în clasamentul WTA și principala favorită la turneul WTA 500 de la Stuttgart, Germania, s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă