4.5 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomgaz amenință cu sistarea livrărilor de gaze în Capitală și în Constanța

Romgaz amenință cu sistarea livrărilor de gaze în Capitală și în Constanța

Romgaz, compania de stat care asigură gazele naturale pentru centralele termice din cele două oraşe, a anunţat că va opri livrările de gaze către cele Constanța și București, din cauza datoriilor acumulate de Electrocentrale Bucureşti, potrivit Mediafax

Astfel, dacă până la 15 octombrie Romgaz nu va primi un program ferm de plată a datoriilor, livrările de gaze către cele două oraşe vor înceta și circa 650.000 de apartamente vor rămâne fără apă caldă şi căldură.

„În cursul dimineții de astăzi am primit și noi această înștiințare de la furnizorul principal de gaze naturale pentru ELCEN București prin care ne anunță că începând cu 16 octombrie, dacă nu achităm datoriile pe care le avem la acest moment, sunt puși în situația de a opri livrarea gazelor”, a spus Marcel Nicolaescu, director general ELCEN, la Digi24.

El a explicat că datoriile totale al ELCEN către cei patru furnizori se ridică la „circa 550 de milioane de lei”.

„Datorii pe care le-am acumulat pentru că RADET nu ne plătește factura pe care le-o emitem și care este compusă și apă caldă. În fiecare an, începând cu 2008, când s-a făcut un protocol între Primărie și Electrocentrale București, s-a stabilit că există o sumă restantă, s-a reeșalonat această sumă, nu s-a respectat reeșalonarea, s-au acumulat datorii și datoriile s-au acumulat determinat de faptul că prețul în București are două componente: una asigurată de bucureșteni, care sunt conștiincioși și plătesc, cei 50%, cealaltă componentă de 50% trebuie asigurată prin subvenții de către bugetul Capitalei. În fiecare an Consiliul Capitalei aprobă acest buget cu mai puțin de 200-300 de milioane. Cu dobânzi și penalități datoria RADET către Electrocentrale a ajuns la suma de 1 miliarde de euro”, a subliniat el.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat joi că autorităţile discută două variante privind RADET şi ELCEN, transferul unei părți din ELCEN către primărie, respectiv falimentul regiei şi constituirea unui „RADET 2”, fără datorii. Ministrul a asigurat că bucureștenii nu vor avea probleme la iarnă cu căldura.

„Am avut, ieri (miercuri, n.r.), o discuție cu primarul interimar al Capitalei și conducerile RADET și ELCEN, în urma căreia putem da asigurări că, în această iarnă, bucureștenii vor avea agent termic la parametrii corespunzători. Apreciez colaborarea tot mai bună dintre cele două societăți și, pentru prima dată, va fi constituit un comandament de iarnă și un dispecerat unic, care să acționeze astfel încât Capitala să nu sufere de sincope în furnizarea agentului termic”, a afirmat Gerea la o conferinţă pe teme energetice.

El a afirmat că Guvernul vrea să redimensioneze și să reabiliteze producția de energie termică în sistem centralizat.

În ceea ce privește finanțarea investițiilor în domeniu, ministrul a afirmat că este nevoie de folosirea fondurilor europene disponibile pentru infrastructură mare.

RADET este operatorul sistemului public de alimentare cu energie termică în Bucureşti, asigurând 72% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi agenţi economici).

Regia administrează circa 4.000 km de conducte, fiind cel mai mare sistem de termoficare din România. Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică are ca beneficiari aproximativ 570.000 apartamente cu peste 1,22 milioane locuitori şi 5.429 de instituţii, obiective sociale şi agenţi economici.

RADET este principalul datornic al ELCEN.

ELCEN București a înregistrat anul trecut afaceri de 1,9 miliarde de lei (428 milioane euro), în creștere cu 19% față de 2013. Compania de stat a avut în 2014 un profit net preliminat de 30 milioane de lei, mai mic cu 41% față de câștigul de 51 milioane de lei din 2013.

Cele mai citite

Sondaj: 79% dintre ruși susțin încheierea unui acord de pace cu Ucraina, cel mai mare procent de la începutul conflictului

Un sondaj recent realizat de grupul de cercetare Russian Field relevă că sprijinul pentru un acord de pace între Rusia și Ucraina a atins...

Finanțări europene de peste 1 milion de euro pentru companiile din țară. Cum pot fi accesați banii

Companiile din regiunile Sud-Est și Nord-Est ale României vor avea acces la noi linii de finanțare europeană, inclusiv granturi consistente pentru dezvoltare și deschiderea...

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...
Ultima oră
Pe aceeași temă