Premierul Tudose i-a cerut ministrului Energiei să explice de ce a luat-o razna prețul electricității pe bursă. Ce crede Toma Petcu

de Teodora Cimpoi , 04 august 2017 - stire actualizata la ora 16:05, 04 august 2017
Premierul Tudose i-a cerut ministrului Energiei să explice de ce a luat-o razna prețul electricității pe bursă. Ce crede Toma Petcu

Premierul Mihai Tudose i-a cerut astăzi ministrului Energiei, Toma Petcu, să explice cine sunt vinovaţii sau de ce s-a ajuns la fluctuațiile uriașe ale prețului electricității în ultimul timp, pe bursa de profil.

Solicitarea a fost făcută la începutul ședinței de guvern, în fața presei, după ce prețurile au atins un nivel alarmant în ultimul timp, înregistrând de la o zi la alta recorduri istorice pentru această perioadă, așa cum RL a scris azi. „Domnule ministru Toma, trebuia să terminăm cu cadrul legal care să permită trecerea – vânzarea, practic - a ELCEN către Primăria Capitalei şi, de asemenea, o să vă rog să faceţi şi o conferinţă de presă la minister, după şedinţa de guvern. Poate explicăm şi cine sunt vinovaţii sau de ce am ajuns în situaţia de fluctuare a preţului extraordinar la energie electrică în ultimul timp”, a afirmat premierul.

În replică, Petcu a afirmat că evoluția prețurilor de pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) se află în atenția ministerului de aproximativ o lună de zile.

„Am solicitat încă de atunci domnului preşedinte ANRE, (Niculae – n.red.) Havrileţ, să-şi facă o analiză şi să constituie comisiile dumnealor interne pentru a face această analiză. Din păcate, cu toate că am primit promisiuni că vom primi astăzi, până în şedinţa de guvern, un raport, nu l-am primit de la dumnealor şi vreau să semnalez acest lucru. Am încercat să identificăm, cu informaţiile care le-am avut noi la dispoziţie, dar…”, a afirmat ministrul.

El a adăugat și că a avut mai multe întâlniri cu Bogdan Chiriţoiu, președintele Consiliului Concurenței, dar și cu Victor Ionescu, directorul OPCOM, piaţa pe care se fac aceste tranzacţii.

„Cred că una din cauze, foarte importantă, este aceea că în luna iunie, când ar fi trebuit să se realizeze licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanţă - şi aici facem referiri la toţi marii furnizori din piaţă - acestea au fost amânate pentru luna august şi practic toţi acei furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie, creând o presiune pe acestă piaţă. A promis domnul Havrileţ că vor începe aceste licitaţii pe data de 10 şi le vor termina până la sfârşitul lunii august. Aşteptăm acest lucru, dar, de asemenea, aştept din partea ANRE soluţii concrete, pentru că sunt principala instituţie cu atribuţii de reglementare şi control. O să facem o conferinţă de presă la Ministerul Energiei şi o să detaliem tot acest subiect”, a afirmat Toma Petcu.

Prețuri triple față de anul trecut

Prețul mediu de tranzacționare pe piața spot a crescut ieri cu un nivel inexplicabil, ajungând la 445,47 lei/MWh, cu 12% mai mult față de ziua precedentă, când a fost înregistrat de asemenea un nivel istoric pentru această perioadă. Comparativ, pe 4 august 20016, tranzacțiile pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) s-au închis la un preț mediu de 163,36 lei/MWh, deci într-un singur an prețul electricității aproape s-a triplat, se arată în articolul publicat azi de RL.

În luna iunie, ANRE, reglementatorul în domeniul energiei, a luat decizia radicală de a suspenda licitațiile pe Piața Contractelor pentru Serviciul Universal, de unde cei patru mari furnizori de ultimă instanță ai populației – Electrica, Enel, E.ON și CEZ – cumpără energie pentru consumatorii casnici. Acum acești furnizori trebuie să cumpere de pe PZU, unde prețurile au ajuns extrem de ridicate, atingând ieri și vârfuri de 570 lei, apropiate de recordurile din iarnă.

Situația e atât de gravă încât Electrica, cel mai mare furnizor, a cerut autorităților să ia în calcul plafonarea prețurilor la energie. Mai multe detalii găsiți aici

Comentarii

 • Tudor Neda-Cojocaru

  31 august 2017 11:57

  Buna ziua doamna Teodora CimpoiMa numesc Tudor Neda-Cojocaru sunt din Brasov si reprezint Combinat-hy srl, fondata in anul 1991 cu modificare de nume si capital in anul 2002. Compania nu a functionat pana in prezent, avem 0,02 lei in cont desi suntem titular al brevetelor de inventie.Posed solutie tehnica brevetata in fasa. Pilotul complex ulterior omologarii ar avea rezultatele1. Producerea hidroenergiei din gama 5-100 kw 0.08 - 3 mcsec cu 800 eurokw, fiind o investitie eficienta pentru ca, este coerenta cu prevenirea inundatiilorsecetei si adaptarea la schimbarile climatice.2. Poate sa fie aplicata rapid in orice tara interesata.Propunerea de proiect este evaluata la un bilion euro 1.000.000.000.000.In cazul cand doriti detalierea informatiilor mai sus prezentate, astept e-mailul pe care va comunic informatii utile.Cele bune,Tudor Neda-Cojocaru 0771506244

  raspunde comentariului
 • escobar

  07 august 2017 15:07

  in conditiile in care deja energia electrica s-a SCUMPIT CU OPT PROCENTE si se preconizeaza SCUMPIREA CU INCA ZECE PROCENTE,Romania fiind EXPORTATOR DE ENERGIE ELECTRICA nu se IMPUNE "O COMISIE PARLAMENTARA" de analiza a "EXCROCHERIEI"...sau doar cea baut Kovesi cu coldea si maior la oprea acasa acum OPT ANI e de "SIGURANTA NATIONALA" evident postmortem....TOATA populatia Romaniei PLATESTE in plus 8 procente la e.e pentru ca in IARNA,pana NU se "DUMIRISERA CAMPIONII SCADERII TAXELOR=PSD",doi "traideri" NU au mai "livrat" e.e=produsa de ALTII,ci au EXPORTAT-O cu un pret de TREI ORI MAI MARE....iar acum toata populatia trebuie sa "acopere GAURA"...NU se spune pe ce PERIOADA DE TIMP....dar populatio o PLATESTE de doua ORI,odata direct pe factura de e.e si a nespea OARA in pretul produselor pe care le cumpara TOATE fiind MARITE datorita energiei electrice inglobate in pretul lor....de ce a amanat "licitatia din iunie" ca sa atinga "varful DEFAVORABIL cu seceta din august=tzeapa hidro,tzeapa eoliene-vant etc.......si inca o "intrebare de gaga"=cum au exportat e.e in ianuarie de ex. de la Cernavoda in Ungaria,ca sta NU o poti duce cu TIR-ul?"....in rest sa asteptam "cu incredere supraacciza la combustibil"!!!......mai "bagam" texte dar "esalonat" daca NU MA BLOCHEAZA din nou si iarasi "neocomunistii"!!!!......doua luni "au fost smecheri" si au intrat si mai "adanc" in "mediul lor propice"....asa e FARA FEEDBACK si acele GRATIS!!!

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design