9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialPolitica merge prea departe. Numiri riscante în conducerea Nuclearelectrica

Politica merge prea departe. Numiri riscante în conducerea Nuclearelectrica

Negocierea unor proiecte vitale pentru securitatea energetică a țării, evaluate la circa 10 miliarde de euro, a fost dată pe mâna unor oameni neexperimentați în domeniu.

Urmează o perioadă de foc pentru Nuclearelectrica. Producătorul a circa 20% din energia țării va trebui să finalizeze în următoarele șase luni negocierile cu chinezii privind construirea reactoarelor 3 și 4, dar mai ales să ia, pe ultima sută de metri, o decizie privind prelungirea duratei de viață a reactorului 1 de la Cernavodă. Proiectele sunt vitale pentru securitatea energetică a țării. Decizia de a investi în finalizarea noilor reactoare a fost luată și în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Cu toate astea, negocierile pentru aceste lucrări evaluate la circa 10 miliarde de euro vor fi purtate de oameni fără experiență în domeniul energiei: un director general de 28 de ani, proaspăt numit în funcție, care a fost PR la Chevron, și un Consiliu de Administrație format în cea mai mare parte din reprezentanți ai celor două partide aflate la guvernare, PSD și ALDE.

În ședința din 24 august, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica, operatorul centralei nuclearelectrice de la Cernavodă, condus de secretarul de stat Robert Iulian Tudorache, consilier ALDE, de profesie avocat, a aprobat numirea în funcția de director general al companiei a lui Cosmin Ghiță, un tânăr de doar 28 de ani. Absolvent al unui colegiu obscur din SUA, dar și cu un semestru de studii la Institutul Lingvistic din Moscova, este cunoscut ca fost PR la Chevron România, în perioada în care gigantul american voia să caute gaze de șist în Bârlad, județul Vaslui.

Cosmin Ghiță a intrat în atenția presei prin deplasările pe care le-a organizat pentru un grup de localnici în Polonia, într-un schimb de experiență privind tehnologia exploatării gazelor de șist, dar și pentru un grup de preoți în SUA, tot într-o călătorie de documentare privind gazele de șist. În urma scandalurilor puternice, Chevron a luat decizia de a se retrage din România, în 2015, dar din acest an tânărul a reintrat în atenția publică, fiind numit în funcția onorifică de consilier al prim-ministrului în luna aprilie.

La scurt timp, Cosmin Ghiță a fost numit președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale a Uraniului, producătorul național aflat în pragul falimentului, iar pe 24 august a fost propulsat direct în fruntea Nuclearelectrica, funcție pe care o va prelua începând cu data de 2 septembrie, pentru un mandat provizoriu de patru luni.

Negocierile cu chinezii, reluate

Cosmin Ghiță o va înlocui în fruntea Nuclearelectrica pe Daniela Lulache, cea care a condus compania timp de patru ani. Ea lasă în urmă cele două proiecte extrem de „fierbinți”, respectiv negocierile cu China General Nuclear Power (CGN) pentru finalizarea unităților 3 și 4, precum și retubarea reactorului 1, pentru prelungirea duratei de viață a acestuia.

Reluarea negocierilor cu chinezii a fost aprobată tot pe 24 august de Adunarea Generală a Acționarilor Nuclearelectrica. „Negocierile fuseseră suspendate din decembrie anul trecut și vor fi reluate în luna septembrie. Eu cred că reactoarele 3 și 4 sunt absolut obligatorii dacă vrem să avem independență energetică și securitate energetică. Este absolut esențial ca statul român să își definească în detaliu rolul, contribuția, aportul, susținerea. Este un proiect viu și dinamic. Partenerii noștri vin cu o solicitare, noi cu un răspuns, deci nu este imposibil ca negocierile să se termine în șase luni, dar nu este nici ușor”, a declarat Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, citată de Agerpres, într-o conferință de final de mandat. Totodată, aceasta a mai spus că este esențial ca decizia privind prelungirea duratei de viață a reactorului 1 să fie luată până la finele acestui an, altfel va fi prea târziu.   

În ciuda faptului că urmează o perioadă extrem de importantă, care va defini viitorul energiei nucleare în România, țara noastră va fi reprezentată în negocierile cu giganți în domeniu de un Consiliu de Administrație format din politicieni PSD și ALDE. Pentru că tot în ședința din 24 august în CA la Nuclear-electrica au fost numiți din nou membri provizorii, cu mandat de patru luni, la propunerea Ministerului Energiei.

Printre ei îl regăsim din nou pe Anton Cristian-Romulus, un tânăr de 27 de ani, un „liber profesionist” care în mai 2016 a candidat din partea ALDE pentru funcţia de consilier în cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti. CV-ul său arată că a lucrat în firme ca High Wash SRL şi Bubbles Blue SRL. Potrivit datelor publicate în presă, este partener de afaceri cu Andreea Lambru (32 de ani), de asemenea propulsată anul acesta în funcția de președinte al board-ului Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România.

În plus, i-a fost prelungit mandatul provizoriu lui Gentea Cristian, membru PSD din 1996, în prezent consilier local în Piteşti, președinte al PSD Piteşti şi secretar executiv interimar al PSD Argeş. Printre membrii noi ai CA îi regăsim pe Cezarina-Roxana Bănică și Mirel-Alexandru Marcu (48 de ani), de asemenea fără experiență managerială consistentă și fără studii în domeniul energiei.

Teoretic, aceștia vor trebui să negocieze la sânge interesele statului român în cele două proiecte cu parteneri de discuție care sunt giganți în domeniu. Vorbim de SNC-Lavalin, constructorul reactoarelor canadiene CANDU instalate la Cernavodă, Ansaldo Nucleare, constructorul unității 1 de la Cernavodă, pusă în funcțiune în 1996, dar și China General Nuclear Power. Iar în timp ce la Nuclearelectrica sunt numite persoane total nepregătite, una dintre cele mai mari probleme ale companiei este migrarea specialiștilor de prima mână în alte țări. Numai în Emiratele Arabe Unite au plecat zeci de specialiști.

Cine vor fi partenerii de afaceri ai Nuclearelectrica

Neil Bruce, CEO SNC-Lavalin

Este președinte și CEO al gigantului canadian SNC-Lavalin din octombrie 2015. Are o experiență de peste 30 de ani în domeniul petrolier, al energiei și al infrastructurii în domeniu. În mandatul său, grupul a crescut de la circa 35.000 de angajați la peste 50.000. Capitalizarea grupului este de 10 miliarde de dolari canadieni, iar veniturile anuale de 12 miliarde dolari canadieni.

Roberto Adinolfi, CEO Ansaldo Nucleare

Născut în 1952, a obținut diplomă în inginerie nucleară la Milano, în 1976. Imediat după absolvire s-a alăturat grupului Ansaldo și a fost
implicat în designul unor centrale nucleare din Italia și din lume. De asemenea, timp de patru ani a fost director de proiecte pentru termocentrale clasice, ocupându-se de inginerie, construire și recepție. În 1999 a revenit în industria nucleară și a devenit CEO al Ansaldo Nucleare în 2007. Este membru al board-ului Asociației Nucleare Italiene. În noiembrie 2007, a fost numit Doctor Honoris Causa de către Universitatea din Pitești, România.

Shanming Zhang, președinte CGN

Shanming Zhang (53 de ani) este președinte și director general al China General Nuclear Power Corporation din ianuarie 2003. El are peste 30 de ani de experiență în industria nucleară, obținând și un premiu de excelență în domeniu. Este licențiat în inginerie în sectorul termoelectric, a obținut un master în Business Administration la Universitatea Jiao Tong din Shanghai și a primit gradul de doctor în Finanțe de la Universitatea Wuhan (China), în iunie 2012.

Cele mai citite

Ministrul Andrei Spînu, din echipa Maiei Sandu, îi acuză de trădare pe politicienii care s-au dus la Moscova

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii al Republicii Moldova, îi acuză de trădare pe acei politicieni care și-au ținut congresul la Moscova. Înainte să fie numit ministru,...

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă