21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPlumb: Statul nu va naţionaliza Pilonului II de pensii

Plumb: Statul nu va naţionaliza Pilonului II de pensii

Statul nu va naţionaliza Pilonul II de pensii private, dar statul face o analiză a sistemului privat de pensii, cu asistenţa Băncii Mondiale, a declarat luni ministrul Muncii, Rovana Plumb.

"Mesajul Guvernului este că mergem pe un sistem multipilon. Nu se pune problema naţionalizării pilonului II de pensii private obligatorii", a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, potrivit Mediafax.

Rovana Plumb a adăugat că sistemul de pensii este foarte important pentru România, iar preocuparea este de a-l face sustenabil pentru cei care sunt deja în plată, dar şi pentru generaţiile viitoare.

Ministrul a precizat că îmbătrânirea populaţiei este o problemă sistemică nu doar pentru România, aceasta afectând toate statele UE.

"Se discută deja de patru ani de zile şi s-a cerut reformarea sistemelor de pensii în general. Ar trebui să preluăm cele mai bune practice. Încă se lucrează la nivelul statelor membre", a spus ministrul Muncii.

Rovana Plumb a făcut referire la două aspecte, respectiv sistemul public de pensii, precizând că în acest moment nu există niciun risc în ce priveşte plata pensiilor, şi sistemele private, arătând că Guvernul susţine sistemul multipilon.

"Pe pilonul I, nu au fost făcute majorări timp de patru ani, acestea fiind făcute abia în 2013. Vom asigura aplicarea legii pentru ca şi în 2015 pensiile să se majoreze cu cinci procente, întrucât bugetul permite acest lucru. În ce priveşte Pilonul II şi Pilonul III, Guvernul susţine sistemul multipilon şi considerăm că este necesar să existe complementaritate, dar şi o completare a veniturilor pentru cei care muncesc acum. (…) Să vedem dacă randamentul economic este cel pe care îl ţintesc. Din datele pe care le-am citit, se demonstrează acest lucru. Intenţia Guvernului este de a continua susţinerea sitemului multipilon în România şi găsirea de soluţii ca să avem cât mai mulţi contribuabili", a mai spus Rovana Plumb.

La conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, organizată în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, se discută despre rolul social al Pilonului II şi Pilonului III în sistemul naţional de pensii, rolul pensiilor private în asigurarea stabilităţii fiscale a României şi în economia ţării, precum şi modalităţi pentru a încuraja dezvoltarea acestora, performanţele de până acum şi provocările viitoare în acest sistem, contribuţia fondurilor de pensii private la dezvoltarea pieţei private de capital, dar şi experienţele altor ţări europene şi comportamentul fondurilor de pensii private în materie de etică, securitate şi garanţii pentru beneficiari, mai scrie Mediafax.

În cei şapte ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanţi de 6,2 milioane şi administrează active nete de 4 miliarde de euro. În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de punct procentual anual, până în 2016. Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor şi până în prezent, un randament mediu anual de 11,3%.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă