8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPlatforma românească de tranzacționare a monedelor virtuale

Platforma românească de tranzacționare a monedelor virtuale

Vlad Nistor își conduce business-ul cu monede digitale dintr-un birou luminos, aflat într-o zonă nou-dezvoltată a Clujului, al doilea centru financiar al țării. De ce aici și nu în „buricul târgului“, alături de celelalte instituții financiare clujene, pentru care cândva a și lucrat? Pentru că nu este strict necesar să se întâlnească față-n-față cu clienții săi.

„Contactul cu publicul îl ținem pe site, unde avem și live chat, 16 ore pe zi“, spune Vlad Nistor. Din 2015 a intrat în tranzacțiile cu monede virtuale, iar acum a dezvoltat o platformă de tranzacții (www.coinflux.com), ce vinde și cumpără patru dintre monedele virtuale – Bitcoin, Ether, Litecoin, Ether C.

Platforma a tranzacționat până acum 210 milioane de lei, în 32.000 de tranzacții pentru peste 4.000 de clienți.

Cine este Vlad și cum a ajuns el să vândă monedă digitală? Absolvent de studii londoneze de Business Management la Universitatea Brunel, a lucrat în domeniul financiar timp de șapte ani, administrând, la un moment dat, un fond de aproximativ 500 de milioane de euro. „Făceam investiții, precizează Vlad, înmulțind banii pentru un fond de pensii al unei societăți de administrare a pensiilor private“.

Cu astfel de preocupări profesionale, nu este de mirare că pasiunea sa a fost – după cum mărturisește chiar tânărul om de afaceri – inflația. Interesat de noutățile din zona instrumentelor de plată alternative, a descoperit moneda digitală, „bani pe internet“, cum îi place să spună.

„Din punct de vedere economic, bitcoin este un mare experiment în deflație. Aceste două pasiuni s-au suprapus și au început să mă intereseze. Asta se întâmpla undeva în 2014“, rememo­rează Vlad. Acela a fost momentul în care Vlad Nistor a decis să părăsească piața banilor „pe hârtie“ și să se lanseze într-o afacere cu bani digitali, „de rețea“.

„Noi oferim un preț bun, pe piața internațională e scump“

„Din propria experiență, încercând să cumpăr monede digitale și să interacționez cu ele, am văzut că este un proces foarte dificil: cum alegi unde să-ți deschizi un cont? Cum să-ți dai seama dacă este o companie de încredere? În plus, transferurile internaționale de bani erau scumpe, iar la noi nu exista atunci niciun serviciu de acest fel“, spune Vlad.

Așa că a decis să ofere el un serviciu de vânzare și cumpărare de monede digitale, mai rapid și cu costuri mai mici pentru clienți. „Dacă este vorba să cumperi monede digitale în valoare de până la 10 – 20 de mii de euro, trebuie să iasă un preț mai bun decât pe bursa internațională, dacă incluzi toate costurile operațiunii. La CoinFlux oferim un preț mai bun“, explică Vlad Nistor avantajele pe care le oferă serviciul său.

Afacerea de cumpărare și vânzare a banilor digi­tali a început în decembrie 2015. „Aveam clienți puțini atunci, tranzacții puține, însă, după ce valoarea monedelor și interesul au început să crească, a crescut și numărul de clienți.“

Cine tranzacționează monedă digitală în România?

„La noi, în general, sunt bărbați între 30 și 40 de ani, cu studii superioare, mulți din domeniul IT, pentru că le este un pic mai ușor să înțeleagă domeniul. Apoi sunt cei care încearcă să speculeze, au văzut că au de a face cu o tehnologie nouă și mulți încearcă să se bucure de creșterea de preț. Și atunci când ai momente precum cel de la începutul anului, când (moneda) Ether era în jur de 12 euro, iar astăzi este 240, aceste tranzacții devin foarte atractive“, explică Vlad Nistor.

În septembrie 2017, firma avea patru angajați și „patru poziții deschise, fiind în proces de recrutare pentru încă patru colegi. În rest, rezumă Vlad, pe chestiuni de contabilitate și legislație, lucrează cu consultanți externi.

„Partea bună“ a banilor digitali și „slăbiciunile“ lor

Moneda digitală aduce un grad de dezintermediere, pentru că „nu mai presupune existența unui terț în care eu ar trebui să am încredere“. În cazul multor produse și servicii pe care le cumpărăm, din cauza multor intermediari, prețul crește și generează, în final, o ineficiență economică.

Un sistem mai eficient este categoric în avantajul consumatorului. Aduce un grad de libertate mai mare pentru că nu au nevoie de un terț pentru a le administra propriii bani. „Asta nu înseamnă că nu vor apărea alți intermediari, de pildă, cum suntem noi“, spune Vlad.

Totuși, el nu crede că monedele digitale actuale vor înlocui banii, pentru că – „economic vorbind“ – nu sunt setate pentru asta. De asemenea, ele nu pot fi folosite eficient pentru creditarea economiei, mai preci­zează Vlad. „Nu ar face față la nevoile de creditare ale economiei pentru că, de pildă, bitcoinul este o monedă limitată. Niciodată nu vor exista mai mult de 21 de milioane de monede. Acesta se comportă mai degrabă ca un aur digital, ca o valoare de refugiu.“

Care este viitorul afacerilor bazate pe tehnologia de ultimă oră?

Vlad spune că, în acest moment, se dezvoltă foarte multă tehnologie nouă. „Situația e oarecum similară cu «internet bubble-ul» din anii 2000, când au apărut foarte multe companii care încercau să inoveze în acest domeniu. Unele au reușit, altele nu. La fel se întâmplă și cu monedele digitale, în zilele noastre. Tot felul de grupuri și de persoane în­cearcă să aducă lucruri noi pe tehnologia blockchain și pe monedele digitale. Și, în general, acolo unde e inovație se adună și bani“, concluzionează Vlad, adaugând: „Cine aduce inovații valoroase, progresează, cine nu, dispare!“

El dă ca exemplu cazul Etherum, platformă care a reunit în jurul ei o alianță a peste o sută de companii, unele de miliarde de dolari, ca Microsoft, Intel, J. P. Morgan și alte bănci foarte mari, pentru a se ajuta reciproc să dezvolte tehnologii bazate pe Etherum. Or, reunirea unor astfel de resurse financiare și de cunoaștere garantează evoluția viitoare a acestei idei.

Funcțiuni suplimentare la platformă

„Prioritatea noastră este să oferim un serviciu cel puțin la nivelul așteptărilor clienților noștri“, explica Nistor. „Suntem receptivi la feedback-ul lor, suntem rapizi în implementare și binevoitori în comunicarea cu ei. Le suntem recunoscători că ne-au ales, de aceea facem tot posibilul să le oferim servicii de calitate. În acest sens, plănuim să dezvoltam niște funcțiuni suplimentare pentru platforma Coinflux, inspirate din sugestiile clienților. “ În plus, Vlad Nistor speră să își extindă business-ul, în curând, în afara granițelor țării.   

Articol realizată cu sprijinul PIN Magazine, revistă a industriei IT&Outsourcing. Autor: S. G. Mărghitaș

Cele mai citite

Israelul, atac cu rachete asupra Iranului

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News...

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă