13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPensiile private, afectate de problemele din piața de capital și asigurări

Pensiile private, afectate de problemele din piața de capital și asigurări

Problemele cu care se confruntă piaţa de capital şi cea a asigurărilor au început să afecteze și credibilitatea sistemului depensii private, a declart vicepreşedintele ASF Ion Giurescu.

"Ceea ce ne îngrijorează este, că după unirea fostelor autorităţi de supraveghere din domeniul pensiilor private, pieţei de capital şi asigurărilor sub umbrela Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), pensiile private încep să fie afectate în sensul unei credibilităţi mai scăzute, situaţie care care nu are nicio legătură cu evoluţia acestui sistem. Ne-am molipsit de la asigurări şi piaţa de capital, care se confruntă cu unele de probleme mai mici sau mai mari", a afirmat Giurescu, potrivit Mediafax.

El a spus că pensiile private sunt un vector de stabilitate al pieţei financiare non-bancare, care nu a produs scandaluri sau pagube participanţilor în ultimii opt ani.

"Dimpotrivă, sistemul pensiilor private a produs rezultate foarte bune, respectiv o rentabilitate de peste 10%, pe care o consider bună, în condiţiile unei economii naţionale nu foarte dezvoltate", a spus Giurescu
El a adăugat că pensiile private reprezintă principalul mijloc de economisire la nivel naţional şi a estimat că, până la finele acestui an, aproximativ un milion de persoane vor avea în conturi individuale de pensii private sume peste media economisirilor în sistemul bancar.

"Pensiile private încep să fie un important finanţator al datoriei publice interne. La începuurile sistemului, fondurile de pensii private au plasat integral banii primiţi în titluri de stat, acum se situează la 60-65% din totalul activelor, situaţia fiind efectul listărilor la bursa a titlurilor unor companii de stat. Practic, fondurile private au investit 2,5 miliarde de lei în ultimele 12 luni în aceste listări", a afirmat reprezentantul ASF.

Potrivit lui Giurescu, fondurile de pensii private au o vizibilitate scăzută în rândul populaţiei din cauza lipsei ştirilor negative, mai scrie sursa citată.

"Nu suntem foarte vizibili pe piaţă şi acest lucru se datorează faptului că lucrăm foarte bine. Dacă nu am fi funcţionat bine, am fi fost foarte vizibili, lumea ar fi ştiut de noi, ce probleme avem, ce s-a întâmplat, unde este rău. Fiind însă un sistem care nu a creat probleme, unde nu s-au întâmplat falimente, nu s-a plecat cu banii participanţilor, lumea nu ştie de acest sistem", a spus vicepreşedintele ASF.

Sistemul de pensii private facultatibe (Pilonul III) a fost lansat în mai 2007, iar cel al pensiilor private obligatorii (Pilonul II) cu un an mai târziu. Activele celor două sisteme se situează în jurul cifrei de 4,3 miliarde de euro.

Cele mai citite

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă