15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul CCM de la ArcelorMittal Galaţi ar urma să prevadă majorarea cu...

Noul CCM de la ArcelorMittal Galaţi ar urma să prevadă majorarea cu 50 de lei a salariului minim

Sindicatele şi administraţia combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi au încheiat negocierile contractului colectiv de muncă pe anul 2012, iar noul contract ar urma să prevadă o majorare cu 50 de lei a salariului minim şi acordarea a două bonusuri salariale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit noului contract, vor fi acordate două bonusuri de 2 la sută, respectiv 2,5 la sută din salariu, cel de-al doilea fiind însă condiţionat de rezultatele financiare ale companiei.

Conform sindicaliştilor care au participat la negocieri, noutăţile pe care le aduce noul contract în comparaţie cu cel de anul trecut sunt creşterea salariului minim de la 700 la 750 de lei, începând cu ianuarie, şi acordarea celor două bonusuri.

“În aprilie, siderurgiştii vor încasa un bonus de două procente din venitul anual, necondiţionat. În decembrie, s-ar putea acorda un alt bonus de 2,5% din venitul anual, care va fi condiţionat, însă, de rezultatul financiar. Tot de rezultatul financiar va fi condiţionată şi valoarea primei de Crăciun. Dacă nu vom avea pierderi, ea va fi de 200 de lei. Dacă vom avea pierderi, ea va fi de 120 de lei, ca şi până acum. Trebuie să mai spunem că, de luna asta, salariul minim din combinat creşte de la 700 la 750 de lei. Totodată, compania va acorda şi în acest an bonusul variabil de 2,5% pentru TESA şi, respectiv, suma de 20 de lei pentru respectarea regulilor cardinale”, a declarat purtătorul de cuvânt al FSS Metarom, Vasile Crişan.

Pe lângă sindicaliştii de la FSS Metarom au fost de acord cu această formulă şi cei de la sindicatul Solidaritatea Metal.

În schimb, sindicaliştii de la Federaţia Solidaritatea “Virgil Săhleanu” nu au fost de acord cu această formă a contractului colectiv de muncă.

“Nu am semnat contractul deoarece componenta salarizare nu a fost agreată în forma propusă de noi, şi anume: creşterea cu 10% a fondului de salarii, dar nu mai puţin de 200 de lei pentru fiecare salariat (100 de lei din ianuarie şi 100 de lei din iulie), majorarea la 800 de lei a salariului minim şi creşterea la 800 de lei a primei de vacanţă pentru toţi salariaţii şi la 200 de lei a celorlalte prime”, a declarat liderul acestei structuri Gheorghe Tiber.

El a precizat că ia în calcul declanşarea conflictului de muncă, iar vineri a trimis o notificare către Inspectoratul Teritorial de Muncă Galaţi, solicitând acestei instituţii să verifice atent contractul şi documentaţia aferentă.

Purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu, a declarat că acordul a fost semnat de două din cele trei federaţii sindicale.

“ArcelorMittal Galaţi anunţă încheierea contractului colectiv de muncă pe 2012. Acordul, semnat cu reprezentanţii angajaţilor şi cu două dintre cele trei federaţii sindicale, creşte veniturile şi protejează diferitele drepturi financiare şi non-financiare ale angajaţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

La negocierile trecute, de la sfârşitul lunii decembrie 2011, liderii sindicali au intrat în conflict, după ce unul dintre sindicalişti a luat procesul-verbal al şedinţei de negocieri pe care ar fi vrut să i-l ia un alt lider şi l-a băgat în pantaloni.

Conflictul dintre liderul Federaţiei Solidaritatea “Virgil Săhleanu” a Metalurgiştilor din România, Gheorghe Tiber, şi liderul Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Vasile Crişan, a izbucnit din cauza unor observaţii pe care unii dintre sindicalişti ar fi dorit să le facă pe procesul-verbal al şedinţei de negociere de miercuri.

“În timp ce notam observaţiile mele pe procesul-verbal, înainte de a-l semna, Gheorghe Bezman şi Marius Drăgoi de la FSS Metarom au venit spre mine şi au vrut să-mi smulgă documentul. Nu am vrut să-l dau, aşa l-am băgat în pantaloni. M-au îmbrâncit, am căzut, m-am zgâriat şi mi s-a rupt cureaua de la ceas”, a susţinut Gheorghe Tiber, care a precizat că în urma incidentului a sunat la 112 pentru a anunţa cele întâmplate, însă nu a fost nevoie de intervenţia oamenilor legii.

Celălalt sindicalist implicat în conflict nu a putut fi contactat, însă colegii din echipa sa de negociere au spus că, în timp ce aşteptau să semneze procesul- verbal, Tiber a confiscat documentul.

La momentul respectiv, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au revenit asupra primei oferte făcute sindicaliştilor la negocierile pentru contractul colectiv de muncă pe anul 2012, respectiv menţinerea salariilor la nivelul actual, conducerea propunând acordarea unor bonusuri pentru angajaţi reprezentând doi la sută din veniturile muncitorilor realizate în perioada iulie 2011 – iunie 2012. A doua bonificaţie propusă sindicatelor reprezintă acordarea în luna decembrie a anului 2012 a unui bonus de 2,5 la sută din venitul ultimelor 12 luni, în situaţia în care combinatul de la Galaţi nu va încheia anul cu pierderi.

Sindicaliştii au spus însă că oferta nu îi mulţumeşte.

În cadrul negocierilor pentru contractul colectiv de muncă de la ArcelorMittal Galaţi pe anul 2012 reprezentanţii salariaţilor au solicitat majorări salariale cuprinse între 12 şi 15 procente.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Litoralul românesc are o nouă stațiune: Mamaia Nord

Plajele naturale largi, cu nisip fin, spațiile de cazare noi sau proaspăt renovate, evenimentele pregătite special pentru sezonul 2024 și o gamă extrem de...

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă