14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNiculae Havrileț: ANRE nu ia în considerare pentru moment plafonarea tarifelor la...

Niculae Havrileț: ANRE nu ia în considerare pentru moment plafonarea tarifelor la energie

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în considerare deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, deoarece nu există elemente din care să reiasă că piața nu este funcțională, a declarat pentru Agerpres președintele ANRE, Niculae Havrileț.

El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piața de energie, de o plafonare a prețurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii și a ofertei pe piața de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condițiile în care prețul în piață a crescut foarte mult.

"Deocamdată nu luăm în considerare această propunere. Nu avem date privind nefuncționalitatea pieței. Considerăm că OPCOM acționează cu maturitate și asigură funcționarea pieței", a spus Havrileț. Șeful ANRE a arătat că plafonarea tarifelor ar însemna măsuri extreme privind funcționarea pieței de energie, precum suspendarea unor platforme bursiere, suspendarea cuplării pieței spot a bursei OPCOM cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia, precum și stabilirea unor prețuri reglementate, conform Legii 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic. "Cel mai greu de stabilit ar fi măsurile de recuperare a pierderilor cauzate producătorilor", a adăugat președintele ANRE.

La rândul său, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a arătat că instituția derulează în acest moment o analiză sectorială asupra pieței de energie. "Sunt de acord că avem nevoie de noi instrumente de tranzacționare care să reducă volatilitatea", a declarat Chirițoiu pentru Agerpres.

Directorul general al Electrica, Cătălin Stancu, a declarat joi că prețurile pe piața de energie au crescut semnificativ în ultimele luni, afectând atât distribuitorii și furnizorii, dar posibil și alte industrii, și că este nevoie de măsuri de echilibrare a cererii cu oferta, produse de tip forward sau o măsură administrativă, cum a fost cea luată în cazul RCA privind plafonarea tarifelor.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă